Lifestyle

Gdje napraviti spermiogram – AdresarSporta.rs

Što je spermiogram?

Spermiogram, poznat i kao spermološka analiza, predstavlja laboratorijski test koji se koristi procjenu muške reproduktivne funkcije. Ovaj test pruža detaljan uvid u karakteristike sjemene tekućine ili sperme koju proizvodi muški reproduktivni sustav. Spermiogram se koristi u dijagnozi neplodnosti, kao i u praćenju efikasnosti različitih tretmana koji se primjenjuju u liječenju neplodnosti. Mjeri se ukupan broj spermija u uzorku. Normalan broj spermija varira, ali općenito se smatra da je normalno ako uzorak sadrži više od 15 milijuna spermija po mililitru. Ocjenjuje se koliko se spermiji kreću i kako su sposobni plivati prema jajnoj stanici. Spermiji se obično klasificiraju prema brzini i usmjerenju pokreta. Oblik spermija ili morfologija procjenjuje postotak spermija koji imaju normalan oblik. Normalna morfologija sugerira da su spermiji strukturalno ispravni za uspješno oplodnju. Mjeri se količina odnosno volumen tekućine koju muškarac ejakulira tijekom orgazma. Normalan volumen obično iznosi između 1,5 i 5 mililitara. Mjeri se PH vrijednost odnosno kiselost sjemene tekućine. Normalan PH raspon obično je između 7,2 i 7,8. Također se mjeri vrijeme potrebno za ejakulaciju nakon početka orgazma.

Kako se provodi spermiogram?

Spermiogram se provodi u laboratoriju, a proces uključuje prikupljanje uzorka ejakulata odnosno sperme i niz analiza kako bi se procijenile različite karakteristike spermija. Sjemeni uzorak odnosno ejakulat se prikuplja masturbacijom u poseban sterilni kontejner koji pruža laboratorij ili klinika. U nekim slučajevima, ako nije moguće prikupiti uzorak masturbacijom, koristi se posebna kondom posuda tijekom spolnog odnosa. Idealno vrijeme za prikupljanje sjemenog uzorka je unutar 2 do 5 dana apstinencije od ejakulacije. Dulje razdoblje apstinencije može dovesti do povećane koncentracije spermija, ali može utjecati na njihovu pokretljivost. Važno je što prije dostaviti uzorak laboratoriju jer dugotrajno vrijeme između prikupljanja i analize može utjecati na točnost rezultata. Laboratorijski tehničari provode niz analiza kako bi procijenili različite parametre sjemenog uzorka, uključujući koncentracija, pokretljivost, morfologija, volumen i pH vrijednost spermija. Liječnik će analizirati rezultate i obavijestiti pacijenta o njihovom značenju. Ako su rezultati za spermiogram izvan normalnog raspona, biti će potrebni dodatni testovi i procedure kako bi se utvrdio uzrok eventualnih problema s plodnošću.

Kako se pripremiti za spermiogram?

Spermiogram se provodi u bolnicama i poklinikama. Za spermiogram je bitno se pripremiti kako bi rezultati bili pouzdani i točni. Preporučuje se da se suzdržite od ejakulacije najmanje 2, a idealno 3 do 5 dana prije prikupljanja uzorka. Dulje razdoblje apstinencije može rezultirati povećanom koncentracijom spermija, ali treba izbjegavati ekstremno dugotrajno suzdržavanje jer to može utjecati na pokretljivost spermija. Također se preporučuje izbjegavanje konzumacije alkohola i droga nekoliko dana prije testa, jer ovi čimbenici mogu utjecati na kvalitetu sperme. Izbjegavajte izlaganje testisa povišenim temperaturama, poput vrućih kupki, dugog boravka u vrućim prostorijama ili nošenja uske odjeće prije testa. Visoke temperature mogu negativno utjecati na proizvodnju spermija. Pokušajte održavati zdravu prehranu i način života jer nutritivni status i opće zdravstveno stanje mogu utjecati na reproduktivno zdravlje. Redovita tjelovježba može doprinijeti općem zdravlju, ali izbjegavajte pretjerano naporno vježbanje koje može uzrokovati pregrijavanje testisa. Pokušajte smanjiti stres jer visoki stres može utjecati na reproduktivnu funkciju. Opustite se i pokušajte se dovoljno odmarati dan prije testa. Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate lijekove, konzultirajte se sa svojim liječnikom prije provođenja testa, jer određeni lijekovi ili zdravstveni uvjeti mogu utjecati na rezultate.

Tagovi:

#Gdje #napraviti #spermiogram #AdresarSporta.rs
Izvorni članak