Lifestyle

Niksol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Niksol i za što se koristi?

Niksol se nalazi u skupini lijekova koji su poznatiji pod nazivom alokatori alfa 1A – adrenergičkih receptora. Ovaj lijek će se selektivno vezati na receptore koji se nalaze u muškoj prostati, mokraćnom mjehuru te mokraćnoj cijevi. Blokiranjem navedenih receptora lijek će uzrokovati opuštanje glatkih mišića koji se nalaze u tim tkivima. Dolazi do olakšavanja mokrenja i ublaživanja simptoma. Za što se primjenjuje Niksol? Lijek se primjenjuje kod liječenja odraslih muškaraca koji pate od urinarnih simptoma koji su povezani s dobroćudnim rastom prostate. Simptomi su: Otežano početno mokrenje, osjećaja punog mjehura, česta potreba za mokrenjem (osobito noću).

Ovaj lijek se neće primjenjivati kod liječenja muškaraca koji su alergični na silodosin ili druge sastojke koji čine ovaj lijek. Važno je da liječnika uputite u svoje zdravstveno stanje, kao i sljedeće stavke (ukoliko su one važeće za vas): Odlazak na operaciju radi zamućenja leće, ako ste ikada izgubili svijest ili imali omaglicu prilikom naglog ustajanja, ako bolujete od teških tegoba vezanih s jetrom ili bubrezima. Liječnik će prije propisivanja lijeka napraviti pregled prostate kako bi se utvrdilo da ne postoji rak prostate. Važno je naglasiti kako liječenje navedenim lijekom muškarac može iskusiti poremećaje u ejakulaciji, što može trenutno djelovati na njegovu plodnost. Ovaj učinak se povlači s prestankom uzimanja lijeka.

Niksol primjena i mjere opreza

Navedeni lijek nije primjeren za liječenje djece i adolescenata koji su mlađi od 18 godina. Niksol se može uzimati uz druge terapije, no njegovo djelovanje se može smanjiti ako koristite: Lijekove za snižavanje krvnog tlaka, lijekove za gljivice, lijekove za postizanje erekcije, lijekove za epilepsiju. Poželjno je savjetovanje s liječnikom ili ljekarnikom ukoliko se koristi više terapija. Ovaj lijek može utjecati na mušku plodnost – smanjuje količinu sperme i privremeno utječe na sposobnost začeća. Ukoliko planirate dijete, potrebno je razmotriti drugi lijek.

Uzimanje lijeka može uzrokovati nesvjesticu, omaglicu, omamljenost i zamagljeni vid, stoga se ne preporučuju pojačane fizičke aktivnosti ili obavljanje težih fizičkih poslova. Kako će s uzimati Niksol? Lijek se uzima prema uputama koje se nalaze uz svako pakiranje, ili prema receptu liječnika. Preporučena doza najčešće iznosi jednu kapsulu dnevno (8 mg). Lijek se uzima oralnim putem, uz hranu, svaki dan u isto vrijeme. Kapsula se mora progutati cijela, nije dozvoljeno njeno usitnjavanje. Muškarci koji pate od bolesti bubrega dobivaju posebno propisane doze – do 4 mg dnevno. Ove kapsule ćete primjenjivati striktno onako kako je to odredio liječnik. Ne preporučuje se svojevoljno povećanje ili smanjenje doze kako ne bi nastale dodatne komplikacije tijekom liječenja.

Niksol iskustva i liječenje

Muškarci koji su primjenjivali Niksol kapsule navode kako je lijek djelotvoran te kako je uspješno riješio probleme urinarnih simptoma koji su vezani uz dobroćudno povećanje prostate. Iskustva se mogu razlikovati, ovisno o težini simptoma koji se pojavljuju. Da li se pojavljuju nuspojave prilikom korištenja lijeka? Nuspojave su moguće, no one se ne pojavljuju kod svakog muškarca. Vrlo česte nuspojave: Poremećaji u ejakulaciji – dolazi do smanjenog ili neprimjetnog oslobođenja sjemena prilikom spolnog odnosa. Česte nuspojave: Omaglica prilikom ustajanja, curenje nosa, začepljen nos, proljev.

Ostale nuspojave moguće je pronaći na uputi o lijeku. Ako primjena navedenog lijeka uvelike utječe na seksualni život muškarca, potrebno je obavijestiti liječnika. Niksol se dobiva na liječnički recept i kupuje se u ljekarni. Cijena za pakiranje 30 x 8 mg iznosi 6,38€ uz doplatu od 2,44€. Kako će se navedene kapsule čuvati? Nakon svakog korištenja, kapsule je poželjno spremiti u svoje originalno pakiranje u kojemu bi uvijek trebala biti uputa o lijeku. Na ovaj način štitite kapsule od izlaganja vlazi ili suncu. Kapsule koje nećete više koristiti ili kojima je prošao rok valjanosti moraju se baciti sukladno uputama ljekarnika kako ne bi zagadili okoliš.

Tagovi:

#Niksol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši