Lifestyle

Sulotrim – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Sulotrim je antibiotik za određene bakterijske infekcije

Na tržištu lijekova je sve više kombiniranih lijekova pa su se tako pojavili i antibiotici sa kombiniranim djelovanjem. Sulotrim je antibiotik za određene bakterijske infekcije, a njegovo djelovanje se pokazuje kroz sustavno liječenje. Lijek je kombinacija sulfametoksazola i trimetoprima koji su djelotvorni samo na određene vrste bakterija, pa ako imate druge sojeve bakterija možda ćete trebati pojedinačne antibiotike. Omjer rizika i koristi za bolesnika procjenjuje liječnik, jer korist mora biti veća od rizika i nuspojava.

Sulotrim se propisuje za upalu pluća (pneumonija) izazvanu bakterijom Pneumocystis jirovecii, razne toksoplazmoze, infekcije uzrokovane bakterijom Toxoplasma. Ovaj antibiotik se koristi za liječenje urinarnih infekcija, naglog pogoršanja već liječenog bronhitisa, akutne upale unutarnjeg (srednjeg) uha, te opće infekcije koja zahvaća pluća, kožu, mozak (nokardioza), kod liječenja enterokolitisa (shigella), za liječenje putničke dijareje (Escherichia coli), liječenje mekog čankira (spolno prenosiva bolest), te kod liječenja granuloma inguinale (spolna kožna bolest) i u situacijama kada vaš liječnik procijeni da vam upravo ovaj antibiotik može pomoći.

Sulotrim u interakciji s drugim lijekovima

U svakom procesu liječenja trebate podsjetiti svog liječnika koje sve lijekove već uzimate za neke druge bolesti. Vaš liječnik ima puno pacijenata i ne možete očekivati da pamti sve propisane lijekove svakom svom pacijentu, a sulotrim u interakciji s drugim lijekovima će djelovati na te lijekove ili će oni djelovati na novi antibiotik. Zato naglasite, ako uzimate neke lijekove protiv proljeva, malarije, diuretike, antikoagulanse, lijekove za transplantaciju protiv odbacivanja organa, antiepileptike, neke lijekove za dijabetes.

Ako ste dobili sulotrim, a uzimate lijekove za parkinsonovu bolest, lijekove za srčani ritam, lijekove za multiplu sklerozu, gripu, HIV, za herpes zoster, za karcinom ili neke kortikosteroide, vaš liječnik to mora znati. U trudnoći, pogotovo u prvom i zadnjem tromjesečju ovaj antibiotik se ne preporučuje. Kod dojenja ne preporučuje se majkama nedonoščadi, kod donesene djece mlađe od 6 tjedana majke koje doje ne bi trebale uzimati ovaj lijek. Jako je važno pridržavati se propisanih doza u svim dobnim skupinama.

Sulotrim i moguće nuspojave

Svaki lijek ima neke nuspojave, ali ne osjete svi ljudi sve nuspojave, zato u uputi o lijeku trebate pažljivo pročitati sve što se odnosi na sulotrim i moguće nuspojave, a kod moguće alergijske reakcije koju prate piskanje pri otežanom disanju, osip, svrbež i oticanje odmah prestanete uzimati lijek i javite se svom liječniku. Prestanite uzimati lijek ako imate dugotrajni proljev, glavobolja, mučnina, povraćanje, poremećaj srčanog ritma, kožne promjene praćene vrućicom, kandidijaza usne šupljine ili genitalnog područja, učestale druge infekcije.

Sulotrim može izazvati žuticu, upalu oka, koprivnjaču, upalu sluznice u usnoj šupljini, slabost, bljedilo, neraspoloženje, depresiju, anemiju, bolove u mišićima, kostima i zglobovima, urinarne i bubrežne tegobe, otežano kretanje, zujanje u ušima ili glavi, napadaje, omamljenost, gubitak ravnoteže, trnci u nogama i rukama, gubitak apetita, pad šećera (hipoglikemija), upala gušterače, urinarni i bubrežni problemi i razne druge reakcije koje često ovise o tome od kojih bolesti se već liječite i koliko godina imate.

Tagovi:

#Sulotrim #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši