Lifestyle

Ewingov sarkom – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Ewingov sarkom

Sarkomi su široka skupina malignih tumora koji se mogu pojaviti bilo gdje u tijelu. Ewingov sarkom je maligni tumor koji se formira u kostima ili mekom tkivu. Iako se može pojaviti bilo gdje u tijelu, uglavnom se formira u zglobu kuka, rebrima, bedrima i nogama. Najčešće pogađa djecu i adolescente, a obično se dijagnosticira prije dvadesete godine života. Ewingov sarkom počinje kada stanica razvije promjene u svojoj DNK. Kao rezultat brzog umnožavanja tumorske mase abnormalnih stanica, zdravo tkivo se uništava. Te se abnormalne stanice šire i metastaziraju po cijelom tijelu.

Poznato je da ovu vrstu sarkoma uzrokuju genetske mutacije koje se javljaju nakon rođenja, no znanstvenici ne znaju što ih uzrokuje. Iako se radi o sarkomu koji se najčešće javlja u kostima, postoji određena varijacija koja se javlja u mekim tkivima i kod starijih osoba. Gotovo 50% pacijenata s Ewingovim sarkomom preživi dugoročno. Kako je riječ o vrlo agresivnom tumoru koji može brzo metastazirati u vitalne organe i dovesti do ozbiljnih komplikacija u organizmu, mora ga dijagnosticirati i liječiti tim stručnjaka.

Ewingov sarkom simptomi

Ewingov sarkom ima raznolikiju kliničku sliku u usporedbi s drugim sarkomima kostiju. Bol je obično prvi simptom. Osoba se počinje žaliti na bol na određenom mjestu, koja se noću pogoršava. Bolovi mogu biti povremeni, bez vidljivog uzroka i pogoršavati se s vremenom. Početni simptomi povezani su s nekim drugim procesima u tijelu, poput rasta djeteta. Često se smatra da su simptomi uzrokovani djetetovim sportskim aktivnostima. Ali u ovom slučaju, bol je uzrokovana širenjem tumora na vanjski sloj kosti kada je već oslabljena. Drugi simptom Ewingovog sarkoma je stvaranje kvržica.

To je zato što većina malignih tumora stvara masu i oteklinu na zahvaćenom području. Ove kvržice ili izbočine se primjećuju kada se nalaze u području ruku ili nogu. Kada su kvržice na drugim mjestima, kao što je zdjelica, vidljive su samo ako su jako velike. Umor, gubitak tjelesne težine, gubitak tjelesne težine bez dijete i groznica nepoznatog podrijetla drugi su simptomi koji su uzrokovani prisutnošću Ewingovog sarkoma. Ponekad se Ewingov sarkom može pojaviti bez simptoma. Dijagnoza se temelji na fizičkom pregledu, gdje se simptomi bolje razumiju, a na temelju rezultata preporučuju se i drugi testovi.

Ewingov sarkom liječenje

Budući da neki pacijenti mogu osjetiti toplinu na mjestu tumora, Ewingov sarkom se ponekad može zamijeniti s infekcijom kosti. Kada se sumnja na ovu vrstu sarkoma, slikovne pretrage su ključne za prepoznavanje karakteristika tumora, rendgenske snimke pokazuju prisutnost agresivne lezije, dok će magnetska rezonanca pokazati mjesto tumora i njegovu veličinu. Za potvrdu dijagnoze potrebno je učiniti biopsiju. Ewingov sarkom se liječi kirurškim zahvatom i kemoterapijom. Ovo je najučinkovitiji način liječenja i prevencije mogućih metastaza.

Nakon operacije pacijent prolazi kroz cikluse kemoterapije. Bolest se može razviti u različitim dijelovima tijela, tako da postoji nekoliko operacija za uklanjanje tumora uključujući zdravo tkivo kako bi se spriječio njegov povratak. Intenzivni tretmani za kontrolu Ewingovog sarkoma mogu izazvati kratkoročne i dugoročne nuspojave. Kada su u pitanju komplikacije Ewingovog sarkoma, on se može proširiti s mjesta gdje je nastao na druga područja (pluća i druge kosti), što otežava liječenje i oporavak bolesnika. Posljednjih godina, zahvaljujući napretku u liječenju, vidljiva su poboljšanja u životnom vijeku pacijenata.

Tagovi:

#Ewingov #sarkom #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši