Zanimljivo

Implanti za zube – sve o njima


Definitivno na samom vrhu liste kada je savremena protetika u pitanju nalazi se sve popularniji hirurški metod koji ima za cilj ugradnju zubnih implanta. Zubni implanti su zapravo metalni ramovi koji se ugrađuju u viličnu kost, odmah ispod desni. Nakon njihovog pozicioniranja, na njih se nadograđuju zubi. 

Da li je svako kandidat za ugradnju implanta za zube?

U principu, svi oni koj i imaju jaku viličnu kost kao i zdrave desni mogu ugraditi zubne implante u svoju vilicu. U kakvom stanju je vilična kost kod pacijenata stomatolog može proveriti snimkom na 3D ortopanu. Ako se desi da snimak pokaže da pacijent nema dovoljno izdržljivu viličnu kost od ugradnje implanta za zube se privremeno mora odustati sve dok se ne otkloni ovaj nedostatak. 

Kako izgleda priprema pre ovog hirurškog zahvata?

Za početak stomatolog će obaviti rutinski pregled usne duplje kako bi ustanovio u kakvom se stanju nalaze zubi kao i desni kao i da li je prisutno stanje parodontopatije. Ukoliko na zubima ima kamenca ili karijesa, potrebno je ova zubna oboljenja najpre otkloniti kako bi usna duplja bila kompletno zdrava i spremna za nadogradnju zuba.

Od čega sve zavisi da li će se operativni postupak uspešno završiti?

Cilj ovog operativnog stomatološkog zahvata je da se nadoknadi nedostatak zuba u vilici kako bi pacijent mogao normalno da funkcioniše kada je žvakanje hrane u pitanju. Ipak, pojedini faktori mogu znatno otežati ugradnju zubnih implanta. Kao što rekosmo na samom početku teksta, na prvom mestu je stanje vilične kosti kod pacijenata. Što je ona jača, tj. što su meka tkiva veće debljine, veća je i šansa da će se ovaj hirurški zahvat uspešno završiti. 

Sa druge strane, stomatolog mora znati kompletnu zdravstvenu anamnezu svakog pacijenta koji planira da se podvrgne ugradnji implanta, da li ima neko hronično oboljenje, da li primenjuje redovnu terapiju lekovima i sl. Što je pacijent zdraviji bolje će prihvatiti implante. 

Većina zubara se slaže sa konstatacijom da je kod pušača malo specifičnija situacija kada se radi o integraciji zubnih implanta u viličnu kost, pa se savetuje da neko vreme pre intervencije zaborave na konzumiranje nikotina. 

Na koji način se sprovodi ugradnja implanta za zube?

Pre konačne faze koja se tiče postavljanja krunica na zubne implante, potrebno je da pacijent prethodno prođe kroz nekoliko faza. Za početak tu je detaljna priprema. Najpre se preporučuje uzimanje određenih lekova kao vid terapije kojeg se svi moraju redovno pridržavati. 

Ukoliko pacijent planira vađenje svih zuba pre ovog hirurškog zahvata, rana najpre mora lepo da zaraste. Kod nekih, zarastanje rane može trajati 2-3 dana, dok kod pojedinih pacijenata može trajati znatno duže. 

Nakon toga sledi faza koja se tiče ugradnje zubnih implanta tj. postavljanje metalnih stubova u vilicu hirurškim putem. 

Šta nakon ugradnje?

Već nakon par meseci stomatolog će moći da utvrdi da li su zubni implanti lepo srasli sa vilicom. U većini slučajeva implanti se dobro integrišu u viličnu kost jer svaki iskusan stomatolog će pre njihove ugradnje dobro ispitati teren da li je neki pacijent dobar kandidat za ovaj operativni zahvat ili ne. Izvorni članak

Komentariši