Zanimljivo

Ispijanje hladne vode usporava metabolizam!


Zamislite sledeću scenu: proleće je i sedite na drvenoj klupi koja se nalazi tik pored planinskog jezera. I, dok je temperatura vazduha prilično visoka,  površinski sloj jezera samo što se otopio, što možete zaključiti po ledeno plavoj boji kristalno čiste vode jezera, koja je i dalje veoma hladna. Ustali ste sa klupe, zatvorili oči i uronili u jezero.

Kako će vaše telo da reaguje na ovakvu promenu temperature? Kako vaša koža reaguje? Da li je čitavo vaše telo opušteno ili napeto?

Verovatno ste upućeni u to da topla voda otvara pore i čini da koža bude relaksirana, dok hladna voda zatvara pore i izaziva izvesnu tenziju kože.

Veza između ova dva primera je očigledna-ispijanje hladne vode čini isto sa našim digestivnim traktom!

Šta se dešava kada pijemo hladnu vodu?

Kada pijemo hladne napitke krvni sudovi se sužavaju, varenje se usporava, a hidriranje organizma je otežano.

Umesto da bude posvećeno varenju hrane i apsorbovanju hranljivih materija, telo troši energiju na regulaciju telesne temperature, tj. na termoregulacioni proces. Ovaj proces može dovesti do povećanog gubitka vode iz organizma, što je suprotno od onoga što očekujemo kao rezultat ispijanja vode.

Mnogi su čak ubeđeni da ispijanjem vode sagorevaju višak unetih kalorija, što je zabluda, jer je taj broj kalorija zanemarljiv, a proces njihovog sagorevanja je štetan po varenje i negativno utiče na proces hidratacije organizma (interesantno je to da su upravo ova dva faktora najvažnija za proces mršavljenja).

Ispijanje hladne vode nakon obroka stvara višak sluzi, što može dovesti do oslabljene funkcije imunog sistema, čineći organizam sklonim prehladi i drugim oboljenjima povezanim sa padom imunog sistema.

Ukoliko istovremeno unosite i hranu i hladne napitke ili hladne napitke pijete neposredno posle jela, niska temperatura vode čini nepoželjne masti iz hrane čvrstim, pa digestivni sistem ima problem da ih svari.

ispijanje hladne vode usporava metabolizam!

Prednosti ispijanja tople (mlake) vode u odnosu na hladnu vodu:

– Brža hidratacija

– Prirodni enzimi su stimulisani, pa je i varenje poboljšano na prirodan način

– Hrana se lakše razgrađuje

– Creva imaju bolju pokretljivost(čaša tople vode sa dodatkom ceđenog limuna predstavlja odličan napitak za regulaciiju probave)

-Topla voda prečišćava krv i pospešuje prirodne detoksikacione procese, što se odražava na  bubrežnu funkciju i limfni sistem, a primećuje se na koži.

Kada steknete naviku da pijete toplu vodu, primetićete značajno poboljšanje u varenju, kao i u načinu na koji se telo oseća tokom i nakon obroka.

Pojedine osobe su takođe primetile smanjenu želju za konzumiranjem slatkiša.

Uverite se na svom telu u nabrojane efekte konzumiranja tople vode i stvorite zdravu naviku na kojoj će vam vaš organizam biti zahvalan!

Izvorni članak

Komentariši