Lifestyle

Kada ginekolog može utvrditi trudnoću

I uz najpouzdaniji test na trudnoću treba vam ginekolog

Danas su žene malo komotne, silno se pouzdaju u test na trudnoću i jako su nervozne ako je test negativan, a izostala im je menstruacija. Nema smisla živcirati se, jer i za kućni test na trudnoću mora proći 14 dana od ovulacije da bi test pokazao pravo stanje stvari. No, i uz najpouzdaniji test na trudnoću treba vam ginekolog, na kraju on može puno ranije utvrditi trudnoću iz jednostavnog krvnog testa i nema mjesta živciranju.

Ginekolog krvnim testom može otkriti trudnički hormon HCG šest do devet dana od trenutka začeća, a za test na trudnoću ipak morate čekati dva tjedna od ovulacije. Istina je da se ovaj krvni test najčešće radi kod medicinski tretirane oplodnje, ali se može učiniti i kod sumnje na iznenadnu trudnoću, kod maloljetničkih trudnoća, kod žrtava silovanja i sumnje na trudnoću i kod žena koje dugo pokušavaju bezuspješno zatrudniti i već polako dižu ruke umorne od pokušaja i promašaja, ako im izostane mjesečnica.

Što radi ginekolog i što je rani ultrazvuk

Mnoge žene kažu da će beba rasti i razvijati se i bez ginekologa, to je istina, ali će pod kontrolom trudnoća biti sigurnija i za majku i za dijete. Što radi ginekolog i što je rani ultrazvuk, pa na prvom pregledu zbog sumnje na trudnoću prvo će utvrditi da li ste doista trudni. Ako potvrdi trudnoću slijede daljnje pretrage mokraće i krvi iodređivanje razine hemoglobina u krvi, vaganje, mjerenje krvnog tlaka, određivanje krvne grupe i RH faktora.

Ginekolog će preporučiti i testove na HIV, sifilis, antitijela i rubeolu. Obavit će kompletan intervju sa trudnicom, savjetovati je i pružiti joj priliku da postavi sva pitanja koje je muče u vezi sa trudnoćom. Ako uzimate neke lijekove za alergiju, visoki krvni tlak, dijabetes ili neke druge bolesti s njim se morate posavjetovati kako se liječiti dalje da ne ugrozite bebu i njezin razvoj. Ako radite teške poslove a rizična ste prvorotka možda će vas poslati na bolovanje radi čuvanja trudnoće.

Vi imate more pitanja, ali i ginekolog će vas pitati

Zadaća ginekologa je uzeti kompletnu povijest bolesti nakon utvrđene trudneće, ali i povijest bolesti u obitelji ako je to potrebno. Vi imate pitanja, ali i ginekolog će vas pitati o vaim bolestima počev od onih dječjih bolesti pa do trudnoće, o alergijama, je li bilo spontanih pobačaja, jeste li se cijepili i sva druga važna pitanja za zdrav i siguran tijek trudnoće. Ako patite od nekih kroničnih bolesti najbolje je imati sa sobom medicinsku dokumentaciju.

Ginekolog nakon obavljenih krvnih pretraga rezultate nalaza upisuje u trudničku knjižicu koju uvijek nosite sa sobom. Zbog digitalizacije medicinskog sustava i dostupnosti podataka neki ginekolozi više ne izdaju trudničke knjižice, ali one ženama puno znače i obično se čuvaju kao uspomena cijeli život, pa bi bilo dobro da se praksa trudničkih knjižica ne ukida, nije to toliki trošak za sustav, a ženama puno znači. Ako ste trudnoću utvrdili sami kućnim testom na trudnoću, ginekologa posjetite najkasnije mjesec dana od izostanka menstruacije.

Tagovi:

#Kada #ginekolog #može #utvrditi #trudnoću
Izvorni članak