Lifestyle

Kada mjeriti tlak – AdresarSporta.rs

Što je krvni tlak?

Krvni tlak je mjera sile kojom krv djeluje na stijenke krvnih žila tijekom cirkulacije kroz tijelo, a on se izražava u dva broja, a obično se zapisuje kao dvije vrijednosti odvojene kosom crtom. Prvi broj predstavlja sistolički, a drugi dijastolički. Sistolički (gornji broj) predstavlja najviši tlak u arterijama, koji se događa tijekom kontrakcije srca (sistola). U primjeru 120/80 mmHg, 120 predstavlja sistolički. Diastolički (donji broj) predstavlja najnižeg tlaka u arterijama, koji se javlja tijekom opuštanja srca između kontrakcija (diastola). U primjeru 120/80 mmHg, 80 je dijastolički. Mjerenje krvnog tlaka važno je za procjenu zdravlja srca i krvnih žila te rizika od kardiovaskularnih bolesti. Normalni raspon krvnog tlaka obično se smatra oko 120/80 mmHg, ali vrijednosti mogu varirati ovisno o dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima. Hipertenzija može uzrokovati ozbiljne probleme, uključujući srčane bolesti, moždani udar i oštećenje bubrega. S druge strane, hipotenzija može dovesti do vrtoglavice, slabosti ili nesvjestice.

Visoki i niski krvni tlak

Normalan raspon krvnog tlaka može varirati od osobe do osobe, ali općenito se smatra da je normalni raspon krvnog tlaka oko 120/80 mmHg. Visoki krvni tlak ili hipertenzija je kada je sistolički iznad 130 mmHg, a dijastolički iznad 80 mmHg. Ako su oba ova mjerenja iznad navedenih vrijednosti, osoba se može smatrati hipertenzivnom. Hipertenzija kod osoba povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih komplikacija, stoga je važno pratiti krvni tlak i poduzeti korake za njegovo kontroliranje. Niski krvni tlakili hipotenzija je kada je sistolički ispod 90 mmHg, a dijastolički ispod 60 mmHg. Hipotenzija može kod osoba uzrokovati simptome poput vrtoglavice, slabosti, umora i nesvjestice. Hipotenzija može biti fiziološki normalan za neke ljude, posebno one koji su tjelesno aktivni, ali u nekim slučajevima može biti i znak zdravstvenih problema. Osobe s niskim krvnim tlakom često nemaju simptoma, ali ako se javljaju problemi, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom.

Kako i kada mjeriti krvni tlak?

Za mjerenje krvnog tlaka, bitno je sjesti se u udobnom položaju na mirnom mjestu. Držite noge ravno i opuštene, a leđa podržana. Ruka na kojoj ćete mjeriti tlak trebala bi biti postavljena na čvrstu površinu, na razini srca. Koristite ispravan tlakomjer za mjerenje tlaka. Manžeta, odnosno gumeni dio mjerača, treba biti postavljena oko gornje trećine nadlaktice. Manžeta ne smije biti pretesna ili prelabava. Sjednite opušteno najmanje 5 minuta prije mjerenja. Izbjegavajte konzumaciju kofeina, alkohola, duhana ili nikotina, te nemojte vježbati uoči mjerenja tlaka. Mjerite tri puta, s razmakom od 1 do 2 minute između svakog mjerenja. Zabilježite sve tri vrijednosti i izračunajte prosječnu vrijednost. Osobe s dijagnozom visokog krvnog tlaka trebale bi redovito pratiti svoj tlak prema preporuci liječnika. Idealno je mjeriti ujutro prije uzimanja lijekova ili konzumacije obroka. Mjerenje tijekom aktivnosti ili u stresnim situacijama može pružiti dodatne informacije o reakciji tijela na te uvjete. Mjerenje krvnog tlaka se također treba provesti ako osjetite simptome poput vrtoglavice, glavobolje ili nelagode u prsima.

Tagovi:

#Kada #mjeriti #tlak #AdresarSporta.rs
Izvorni članak