Lifestyle

Kada se daje inzulin prije ili poslije jela

Što je inzulin i kada se uzima?

Inzulin se opisuje kao hormon koji se proizvodi u beta stanicama Langerhansovih otočića u gušterači. On se po svojoj prirodi sastoji od dvaju peptidnih lanaca A i B koji su povezani uz pomoć disulfidnih veza. I dok je glavni poticaj za njegovo lučenje povezan s koncentracijom glukoze u krvi, osobito nakon obroka, inzulin će djelovati na tri glavne vrste hranjivih tvari: ugljikohidrati, masti i bjelančevine. Kada ugljikohidrati uđu u organizam oni se razgrađuju na glukozu. Ova glukoza će otići do membrana stanica gdje će se ostvariti reakcija na inzulinskim receptorima i tako se otvaraju navedene membrane koje potječu ulazak glukoze u stanice.

Nakon što je glukoza ušla u krv, koncentracija samog inzulina će se smanjiti i membrane će se zatvoriti. Ako osoba unosi previše glukoze u organizam, tada će doći do poremećaja transporta inzulina iz krvi u stanice. Dolazi do pohrane glukoze u obliku samog glikogena u jetri, mišićima i masnom tkivu. Upravo radi navedene pohrane glikogena u samome masnom tkivu, jetri i mišićima tijelo ne iskorištava zalihe, već će koristiti glukozu ukoliko je ima dovoljno. Potrebno je naglasiti kako je djelovanje inzulina neophodno za život, jer njegovim djelovanjem ostvarujemo dobivanje energije iz stanica i glavnih vrsta svih hranjivih tvari.

Kada se uzma inzulin?

Inzulin je grupiran prema načinu djelovanja u tijelu. Postoji onaj brzog ili kratkog djelovanja, a cilj je smanjiti razinu glukoze u krvi tijekom obroka. Isto tako, postoji i inzulin srednjeg ili dugog djelovanja koji će pomagati u upravljanju općim potrebama tijela. Tip inzulina odredit će liječnik prema pregledu. Brzodjelujući oblik inzulina – Ovakva vrsta djeluje između 2,5 do 20 minuta nakon ubrizgavanje injekcije. Djelovanje je na maksimumu između jednog do 3 sata nakon uzimanja i traje maksimalno 5 sati. Najčešće se uzima nakon obroka kako bi se smanjio rizik od niske razine glukoze u krvi.

Kratkodjelujući oblik inzulina – Ovakvoj vrsti inzulina potrebno je više vremena za samo djelovanje. Djeluje do 30 minuta nakon primjene injekcije, stoga se on uzima prije jela. Maksimalni učinak se ostvaruje nakon 2 do 5 sati i može trajati do 8 sati. Srednjodjelujući oblik inzulina – Inzulini koji imaju srednje i dugo djelovanje često su poznatiji pod imenom pozadinski ili bazalni. Ovakvi inzulini se moraju dobro promiješati prije primjene. Djeluju nakon 60 do 90 minuta nakon primjene, vrhunac djelovanja se postiže nakon 4 do 12 sati. Mogu trajati od 16 do 24 sata.

Da li inzulin uzrokuje nuspojave?

Ukoliko imate šećernu bolest, to znači da vaša gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina kako bi se kontrolirala razina šećera u krvi, ili ona proizvodi inzulin no njegovo djelovanje nije dobro. Neovisno o slučaju, dolazi do povećana razine šećera u krvi i potrebno je odrediti odgovarajuće liječenje. Inzulin se najčešće određuje kao metoda liječenja šećerne bolesti. Danas prepoznajemo: Bazalni oblik inzulina koji se uzima tijekom dana, bolusni oblik inzulina koji se uzima prije ili nakon obroka, i predmiješani oblik inzulina koji je kombinacija prethodno navedenih oblika.

Doze lijeka odredit će sami liječnik i one će se često mijenjati radi prilagodbe tijela. Terapija se može mijenjati. Da li korištenje inzulina uzrokuje nuspojave? Nuspojave ili komplikacije najčešće će se pojaviti radi nepravilnog uboda i ubrizgavanja inzulina u tijelo. Radi navedenog moguć je nastanak: Hipoglikemije, lipodistrofije, Dawnov efekt. Komplikacije će se najčešće pojaviti radi nepažnje te nemara prilikom ubrizgavanja inzulina, ali i radi ostalih vanjskih faktora na koje je potrebno pripaziti. Prije primjene lijeka preporučuje se detaljno savjetovanje s liječnikom i ljekarnikom. Potrebno je naglasiti kako se šećerna bolest ne može izliječiti, no može se držati pod kontrolom.

Tagovi:

#Kada #daje #inzulin #prije #ili #poslije #jela
Izvorni članak