Lifestyle

Kada se radi mamografija – AdresarSporta.rs

Što je mamografija

Mamografija je dijagnostika koja koristi rendgensko snimanje dojki s ciljem otkrivanja bilo kakvih poremećaja, abnormalnosti i raka dojke. Uz pomoć ove dijagnostike rak dojke se može otkriti u ranoj fazi, te će time liječenje biti uspješnije i šanse za preživljavanje veće nego kada se progresivan rak proširi po cijelom tijelu.

Mamografija s tomosintezom je 3D snimanje dojki pri čemu se dojke snimaju iz različitih kuteva i dobiva se kvalitetna slika dojki i stanja tkiva u dojkama. Tomosinteza je napredna tehnika pričemu se koriste aparati visoke kvalitete kako bi se dobila što jasnija slika dojki trodimenzionalnim prikazom. Kada se koristi tomosinteza kod mamografije veće su šanse za pronalazak raka dojke i postavljanja dijagnoze.

Međutim kod mamografije se ponekad zbog gustoće dojki, naročito kod mlađih žena koje su reproduktivno sposobne ne može postaviti jasna dijagnoza jer gustoća dojki može prikriti abnormalnosti i promjene, pa je uvijek dobro imati uz sebe nalaze prethodnih pregleda kako bi liječnik mogao usporediti stanje prije i sada. Izloženost zračenju je vrlo mala, pa u odnosu na moguće otkrivanje raka dojke ova dijagnostika donosi veliku prednost.

Kada se radi mamografija

Dijagnostički pregled mamografije radi se preventivno kod žena koje u obiteljskoj anamnezi imaju majku, sestru, baku koje su imale rak dojke. Također se radi u dijagnostičke svrhe kada žena samopregledom ili pregledom kod liječnika otkrije neku kvržicu na dojci, te će specijalista preporučiti hitan pregled mamografije kako bi se postavila dijagnoza, te eventualno proširila pretraga na biopsiju ukoliko za to postoji potreba.

Mamografija je pregled koji spašava živote, naročito kod žena s obiteljskom anamnezom raka dojke, no često kod žena nakon navršene 50 te godine života kada žena ulazi u period menopauze, a još češće se kod žena starosti iznad 65 godina kada se pojavljuje rak dojke češće nego u mlađih žena. Ukoliko je žena napravila ultrazvuk te je liječnik na ultrazvuku primjetio abnormalnosti preporučit će da žena napravi i pregled mamografija gdje će se jasnije vidjeti o čemu se radi.

Žene koje su preboljele rak dojke će redovitije morati obavljati preglede dojki kombinirajući ultrazvuk, magnetsku rezonancu dojke i pregled mamofragija kako bi se svim metodama pratilo stanje nakon preboljelog raka dojke i odmah uočila mogućnost za pojavu recidiva, odnosno povratka raka dojke.

Zašto se radi mamografija

Mamografija naročito tomografija je dijagnostička metoda kojom se snimaju dojke ne samo kod žena, već i kod muškaraca kada za to postoji potreba kako bi se na vrijeme otkrio rak dojke. Kada je gustoća dojki veća u mlađih žena teže će se otkriti tumorske promjene zbog žlijezda koje čine dojke gušćima. No, kod žena nakon 50. godine dojke se prorijeđuju pa je moguće pratiti promjene koje se dešavaju u dojkama u periodu predmenopauze, menopauze i postmenopauze.

Češće se događaju slučajevi kod starijih žena od 65. do 75. godine da se pojavi rak dojke, nego kod žena u pedesetima. Svijest žene mora biti orijentirana da pazi na svoje zdravlje jer godine donose određene rizike, time i bolesti. Redovitim pregledom jednom godišnje mamografija može nekoj ženi kod koje se rano otkrije rak dojke spasiti život jer će tumorsko tkivo biti otklonjeno prije nego se proširi cijelom organizmom u obliku metastaza.

Nažalost kada žena godinama ne odlazi na preglede ginekologa ili preglede dojki pa otkrije kvržicu to može biti kasnija faza razvoja raka dojke, no u mnogim slučajevima još uvijek izlječiva s današnjim pametnim lijekovima i daljnjim praćenjem stanja.

Tagovi:

#Kada #radi #mamografija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak