Lifestyle

Kada se vade spolni hormoni

Spolni hormoni u nalazu mogu pokazati uzrok neplodnosti

Uzroci neplodnosti su skoro dosegli poravnanje i kod muškaraca i kod žena i neplodnost je razlog zbog kojeg najčešće parovi moraju raditi krvnu pretragu hormona i to oboje. Spolni hormoni u nalazu mogu pokazati uzrok neplodnosti, kao i put i način kako tu neplodnost liječiti. Kod žena je za plodnost ključana razina i ravnoteže estrogena i progesterona, dok je za mušku plodnost odgovoran hormon testosteron i broj spermija u spermogramu, a sve to utječe i na seksualne odnose.

Spolni hormoni mogu biti zatraženi od ginekologa ili endokrinologa ako su prisutne neke anomalije koje se povezuju sa hormonskom neravnotežom. Kod žena se uz estrogen i progesteron mjeri i razina prolaktina, koji u slučaju viška utječe na plodnost, a u slučaju manjka na količinu mlijeka i mogućnost dojenja. Preniska razina testosterona kod muškaraca utječe na njegove muške atribute, sve slabi, dlakavost, muskulatura, libido, pa i sposobnost postizanja i održavanje erekcije, proizvodnju spermija i mušku plodnost.

Zašto se ipak češće mjere spolni hormoni kod žena

Žene su možda zbog redovitog ili neredovitog menstralnog ciklusa, začeća, rađanja, dojenja mnogo podložnije hormonskoj neravnoteži i to su vjerojatno razlozi zašto se ipak češće mjere spolni hormoni kod žena, jer se tim pretragama dijagnosticiraju, sve poremećaje menstrualnog ciklusa, policistične jajnike, hormonske promjene se događaju tijekom trudnoće, ali tijekom menstrualnog ciklusa što olakšava dijagnosticiranje poremećaja, ali i nameće pravila u kojem dijelu ciklusa treba dati krv za analizu spolnih hormona, jer jedino prolaktin se može bilo kada mjeriti.

Spolni hormoni kod žena se mjere između 3 i 5 – tog dana menstralnog ciklusa, za razinu progesterona morati izvaditi krv između 20 i 22 – og dana menstrualnog ciklusa, ako menstruacije izostaju, a niste trudni, prvo treba napraviti ultrazvuk maternice i jajnika. Muškarci ne ovuliraju, pa njih ovo brojanje dana u ciklusu ne muči i mogu otići na pretragu spolnih hormona kadgod se dogovore. Endokrinolozi traže ove testove kod pretilosti i kod inzulinske rezistencije kod dijabetičara.

Spolni hormoni se mjere uz neke pripreme

Ovo su preporuke za odlazak u laboratorij na vađenje krvi jer spolni hormoni se mjere uz neke pripreme. Dan prije nemojte se fizički naprezati i umarati, jedite uobičajenu, ali ne premasnu hranu, ali 24 sata prije nemojte piti alkohol. Nemojte ništa jesti niti piti sokove, čaj, kavu ili išta drugo 12 sati prije vađenja krvi, smijete piti samo običnu vodu i nemojte pušiti u tom vremenu, u laboratorij dođite ujutro (7 – 11 sati), odmorni i natašte.

Spolni hormoni u laboratorijskom postupku dopuštaju vam da uzmete svoje uobičajene lijekove prije vađenja krvi, ali ne uzimajte ništa što vam nije propisano i obavezno laborante izvijestite koje lijekove ste uzeli. Prije samog vađenja krvi je poželjno da mirno sjedite barem 15 minuta, nemojte nervozno šetkarati. Za određivanje prolaktina je najbolje vrijeme 3 – 4 sata nakon buđenja, laboratorij uzima krv između 8 – 10 sati, pa se buđenje pralogodi tom vremenu, ali bi trebali mirovati barem pola sata prije vađenja krvi.

Tagovi:

#Kada #vade #spolni #hormoni
Izvorni članak