Zanimljivo

Kako da očuvate zdravlje zuba ako se bavite sportom?


Poznato je da se profesionalni sportisti često susreću sa različitim vrstama povreda. U zavisnosti od toga kojim se sportom tačno bave, zavisiće i koje su povrede najčešće.

Neko će imati poteškoća sa očuvanjem skočnih zglobova, neko će se susresti sa povredama ligamenata, lakta ili šake, ali će uvek biti onih koji će imati i povrede nosa ili zuba. 

Da biste što duže očuvali svoje zdravlje, te da biste mogućnost povređivanja sveli na minimum, potrebno je da se zaštite i naravno da maksimalno vodite računa o sebi. 

Štitnici za zube

Iako mnogi koji se profesionalno bave različitim sportovima ne razmišljaju baš često o nošenju štitnika za zube, mnogi stomatolozi su saglasni da je to i te kako potrebno. Naravno da se nošenje štitnika podrazumeva recimo za ljude koji se profesionalne bave boksom ili ragbijem, ali nije uopšte loša opcija da i drugi sportisti na vreme zaštite svoje zube. 

Osim toga, podrazumeva se da bi i sportisti, ali i svi ostali trebalo da vode računa o zdravlju svojih zuba. U tom smislu je kontrola i te kako važna i naravno preporučljiva. Dakle, da biste predupredili buduće poteškoće sa zubima, neophodno je da redovno posećujete stomatologa, koji će blagovremeno reagovati i rešiti bilo koji problem, a posebno ako dođe do bilo kakvog oštećenja zuba usled povrede. 

Izbeljivanje zuba je hit i među sportistima

Možda niste razmišljali toliko o tome, ali bi trebalo. Izbeljivanje zuba je tehnika, koja se svakako preporučuje kada je potrebno, ali je neophodno da tretman bude izvršen isključivo po preporuci i pod nadzorom strčnjaka, što je u ovom slučaju stomatolog. 

Postoji nekoliko načina za sprovođenje tog tretmana, ali će upravo stomatolog na osnovu stanja zuba svakog sportiste ili bilo kog drugog pacijenta da preporuči onaj, koji u konkretnom slučaju bude smatrao najboljim. 

U velikoj meri izbor odgovarajućeg tretmana zavisi od toga da li je potrebno da izbeljivanje zuba bude primenjeno na zdravim ili avitalnim, odnosno one zube kojima je ranije izvađen živac. Baš iz tog razloga je naročito važno da pre početka ovog tretmana zatražite mišljenje nadležnog stomatologa.

U zavisnosti od stanja vaših zuba, on vam može preporučiti specijalne tračice za beljenje zuba ili opciju da tretman bude izveden u kući, kada se mora najpre izraditi takozvani trej, što donekle liči na štitnik za zube, koji je namenjen sportistima. 

Nema sumnje da će isključivo nadležni stomatolog, koji je upoznat sa stanjem vaših zuba, a i na osnovu toga kojim se sportom bavite, moći da vam preporuči koji je tretman najbolji i da li bi trebalo uopšte da ga primenite. Naime, poznato je da postoje i situacije kada izbeljivanje zuba ipak nije preporučljivo, pa je zato najpre važno da stomatolog izvrši specijalistički pregled. 

Svakako da čak i ako primenjujete preporučeni trretman, ne možete očekivati da će njegov efekat biti trajan. Istina, u velikoj meri uspešnost tretmana zavisi i od vašeg budućeg ponašanja. Naime, poznato je da recimo posebno tamni čajevi i kafa, ali i energetska pića, kao i gazirani napici, te slatkiši i druge namirnice imaju uticaja i na obojenost zuba. Tim pre ne bi trebalo da ih unosite, ako je moguće uopšte, jer se bavite sportom. A i ako se ne bavite profesionalno nekim sportom, to su svakako namirnice koje bi trebalo maksimalno izbegavati.Izvorni članak

Komentariši