Lifestyle

Kako izgleda anatomija uha – AdresarSporta.rs

Anatomija uha omogućava slušanje i držanje ravnoteže

Uho je organ sluha, bez kojega bi živjeli u potpunoj tišini što može biti zastrašujuće, o tome mogu svjedočiti ljudi sa oštećenim sluhom i potpuno gluhe osobe. Anatomija uha omogućava slušanje i držanje ravnoteže, šo su životno važne sposobnosti. Uho je organ koj raspoznaje zvukove i prenosi ih kao zvučne signale u mozak. Zbog nekoliko tisuća živčanih uho je povezano sa kostima, mišićima i svim drugim organima u tijelu, pa se zbog toga upravo uho često tretira u akupunkturi.

Anatomija uha je kao i stopala, prava karta stanja ljudskih organa, pa kao što se preko stopala refleksoterapijom tretiraju i stimuliraju razni organi, tako se i preko akupunkturnih točaka na uhu jednako mogu tretirati i stimulirati akupunkturnim iglicama. Uho je mjesto na kojem liječnik akupunkture u točno određene točke ubada iglice za mršavljenje akupunkturom. U uhu su glani organi za orijentaciju i ravnotežu (utriculus i succulus), a zanimljivo je da fetus koristi funkcije uha već u osmom tjednu života.

Anatomija uha se dijeli na vanjsko, srednje i unutarnje uho

Uho prima zvučne signale, provodi ih i pretvara ih u živčane impulse koje šalje u mozak. Anatomija uha se dijeli na vanjsko, srednje i unutarnje uho koji su međusobno povezani i zajedno primaju, obrađuju i šalju zvučne živčane impulse u mozak, ali i druge organe. Vanjsko uho je periferni dio uha koji hvata vibracije zvuka i usmjerava ih u bubnjić. Vanjska uška ima oblik školjke od hrskavice i u njenim zavijutcima je vanjski slušni kanal.

Anatomija uha obuhvaća slušni kanal koji je bubnom opnom razdvojen od unutarnjeg ili srednjeg uha. Bubna opna oscilira pri naletima zvučnih valova i tako pokreće slušne koščice (čekić, nakovanj i stremen), koje slabe bubnu opnu i propuštaju zvuk u bubnjić i Eustahijevu tubu koja je djelomično koštana, a djelomično hrskavičava. Slušni živac, pužnica uha, vestibularni živac, polukružni kanali, sve to učestvuje u funkcioniranju sluha, orijentacije i ravnoteže. Kod poremećaja ravnoteže se obavezno pregledava srednje uho u kojem je smješten centar za ravnotežu.

Anatomija uha nam omogućuje da osjetimo položaj glave u prostoru

Sve o prenošenju zvukova još ni znanost nije objasnila, ali se zna mnogotoga, između ostalog anatomija uha nam omogućuje da osjetimo položaj glave u prostoru, razjašnjeno je i kako. Bolesti uha nam tek pokažu koliko nam je sluh i zdravlje uha važno. Bolesti uha mogu biti urođene kao deformacija vanjskog uha, ili stečene, kao česte upale (otitis), povremena, privremena ili kronična nagluhost što bolesniku stvara funkcionalne probleme ili poremećaj centra za ravnotežu poznat kao menierova bolest.

Anatomija uha bi bila nepotpuna bez još nekih zanimljivosti, naprimjer poznato je da je uho prvi organ koji profunkcionira kod fetusa i zadnji organ koji na kraju prestane funkcionirati. Zdravlje uha utječe na električnu aktivnost mozga, jer uho opskrbljuje mozak senzornom energijom. Uho učestvuje u svim mišićnim aktivnostima tijela, kao i balans tjelesne topline. Žvakanjem, gutanjem sline i zijevanje, ali i snažnim ispuhivanjem nosa se propuhuje eustahijeva tuba. Uho je svojim živčanim završecima povezano sa svim organima.

Tagovi:

#Kako #izgleda #anatomija #uha #AdresarSporta.rs
Izvorni članak