Lifestyle

Kako izgledaju desni kod beba kad niču zubi

Desni kod beba bole prije nego se pojave zubići

Ako vaša beba slini više nego inače, desni su naotečene, bijele ili crvenoo nadražene, i sva je cendrava i razdražljiva, grize sve što joj dopadne u ručice, ako uporno trlja svoje obraščiće, ima rijetku stolicu ili čak proljev, blago povišenu temperaturu i loše spava, po svoj prilici uskoro će se pojaviti zubić. Desni kod beba bole prije nego se pojave zubići i skoro sve bebe na sličan način odboluju na neki način sve svoje mliječne zubiće.

Naravno, nisu sve bebe iste i simptomi mogu biti različiti, desni kod beba dok zubić ne probije van ipak na sličan način najavljuju da je zubić na pomolu. Istina ima slučajeva da se neke bebe rode sa zubićima, ali postoje i bebe koje kasno dobiju prve zubiće, tek kada prohodaju, to je individualno. Blago povišena temperatura se smatra normalnom, ali visoka temperatura od 38,5° C nije simptom nicanja zubića, moguće je da bebu istovremeno muči i nešto drugo, posavjetujte se s pedijatrom.

Desni kod beba bole poput prave zubobolje

Neki stručnjaci tvrde da ni proljev ni temperatura nisu normalni simptomi nicanja zubića, ali ih može izazvati iritacija upaljenih desni. Velika muka je za roditelje to nicanje prvih zubića, naime, desni kod beba bole poput prave zubobolje i roditelji muku muče kako ublažiti tu bol, smiriti iritaciju i svrbež i kako smiriti dijete koje stalno cvili. U tom razdoblju bebe traže više pažnje i maženja i većina beba se na sigurnim i toplim majčinim rukama smiri.

Upaljene desni kod beba možete rashladiti glatkom stranom hladne žličice, hlađenje smiruje upalu, pomažu ledene lizalice napravljene od izdojenog majčina mlijeka ili od protupalnih čajeva kao što su kamilica ili kadulja, gumene rashlađene trljačice, rashlađene gumene igračke za žvakanje. Za starije bebe se mogu napraviti lizalice ili grickalice od smrznutog voća ili povrća. Trljanje bebinih desni kriškom limuna dezinficira desni, smiruje upalu i izaziva trnjenje koje smiruje bol, ali pomaže im i redovito masiranje desni čistim prstom.

Desni kod beba su najbolnije tri dana prije nicanja zubi

I trljanje ušiju, osip po licu i odbijanje hrane pokazuju da je neki proces u tijeku, no desni kod beba su najbolnije tri dana prije nicanja zubi, a pošto zubići niču uglavnom jedan po jedan, a katkad i više njih odjedanput, roditeljima je to izazovno i iscrpljujuće razdoblje. No to smo svi morali proći dva puta, jedanput kad smo i sami bili bebe, i drugi put kao roditelji, važno je da će sve to proći.

Upaljene desni kod beba zaparavo nisu bolest, ali jesu bolno stanje koje treba ublažiti na sve načine. Ako dajete bebi domaći lijek od korijena ljubičice vodite računa da će ga bebina slina razmekšati i da može puknuti, a i ako ne pukne morate ga redovito sterilizirati brzim prokuhavanjem i sušenje prije nego što ga ponovo date svojoj bebi. Neka eterična ulja i neke tinkture za utrljavanje oko desni također smiruju bol, a i u apotekama se prodaju kapi za tu namjenu.

Tagovi:

#Kako #izgledaju #desni #kod #beba #kad #niču #zubi
Izvorni članak