Lifestyle

Kako liječiti karijes – Bolesti zuba

Karijes – uzrok

Karijes je bolest zuba koja se javlja kada se tvrdi vanjski sloj zuba, poznat kao caklina, razgrađuje zbog djelovanja kiselina koje stvaraju bakterije u ustima. Ova bolest uzrokuje propadanje zubne strukture, uključujući caklinu, dentin i pulpnu šupljinu zuba. Plak je ljepljivi film koji se kontinuirano formira na površini zuba, a sastoji se od bakterija, sluzi, hrane i drugih tvari. Bakterije u plaku hrane se ostacima hrane, posebno šećerima i škrobima, i stvaraju kiseline kao nusproizvod metabolizma. Kiseline koje proizvode bakterije u plaku napadaju caklinu zuba, što dovodi do gubitka minerala poput kalcija i fosfata. Ovaj proces naziva se demineralizacija i rezultira slabljenjem i propadanjem cakline. Kada se demineralizacija nastavi, caklina postaje osjetljiva i može se razviti u šupljinu ili rupu u zubu, poznata kao karijesna lezija ili karijes. Ako se ne započne s tretmanom, on može dalje napredovati dublje u zub, prodrijeti do dentina i dalje u pulpnu šupljinu zuba gdje se nalaze krvne žile i živci. Najčešći uzrok karijesa je neredovito pranje zuba i nedovoljno četkanje zuba. Također, prekomjerna konzumacija šećera i škroba može povećati rizik od karijesa, jer bakterije u ustima hrane se ostacima hrane bogatim šećerom i škrobom te stvaraju kiseline koje oštećuju caklinu. Fluorid je mineral koji jača caklinu i štiti zube od karijesa, a nedostatak njega može povećati osjetljivost zuba na pojavu karijesa. Loša prehrana može dovesti do nedostatka važnih hranjivih tvari potrebnih za zdravlje zuba i desni.

Karijes – simptomi

Simptomi karijesa mogu varirati ovisno o stadiju bolesti i težini propadanja zuba. Osjećaj boli ili nelagode prilikom konzumiranja vruće ili hladne hrane i pića može biti znak prisutnosti karijesa. Oštećena caklina može uzrokovati osjetljivost zuba. Bol u zubima, posebno tijekom žvakanja ili dodira s hranom ili pićem, može biti simptom napredovanja karijesa do dubljih slojeva zuba. On može uzrokovati promjene u boji zuba, poput bijelih, smeđih ili crnih mrlja na površini zuba. Bakterije koje uzrokuju karijes mogu proizvesti neugodan zadah. Napredovanje karijesa može rezultirati formiranjem rupa ili šupljina na površini zuba. Karijes koji prodre dublje u zub može izazvati upalu okolnog tkiva, što može rezultirati crvenilom, oticanjem ili krvarenjem desni. Veoma je bitno obraćati pažnju na ove gore spomenute simptome, te potražiti stomatološku pomoć ukoliko primijetite bilo koje od ovih simptoma. Što se prije otkrijete i započne tretman karijesa, to ćete spriječiti daljnje propadanje zuba i očuvati svoje oralno zdravlje.

Karijes – liječenje

Liječenje karijesa se sastoji od uklanjanja zahvaćenog tkiva i obnavljanje oštećenog dijela zuba. Postoje nekoliko metoda liječenja, ovisno o težini karijesa i stupnju propadanja zuba. Kod situacije gdje karijes nije prodrio duboko u zub, stomatolog može ukloniti oštećeno tkivo i zatvoriti šupljinu kompozitnom smolom, amalgamom ili drugim materijalom za punjenje, a to se naziva zubna plomba. Za karijes na prednjim zubima ili estetski problematičnim područjima, stomatolog može prekriti oštećeni zub ljuskicama od porculana ili kompozitnih materijala. Kada je prodrio duboko u zub i dosegao pulpnu šupljinu, može biti potrebno provesti endodontski tretman. To uključuje uklanjanje zahvaćenog tkiva, dezinfekciju šupljine i punjenje korijenskih kanala materijalom za punjenje kako bi se sačuvala struktura zuba. Ako je zub ozbiljno oštećen karijesom ili nakon endodontskog tretmana, stomatolog može postaviti stomatološku krunu, koja je trajnija i pruža bolju zaštitu zubu. U slučajevima kada je toliko ozbiljan da ne može biti spašen, stomatolog može preporučiti ekstrakciju zuba kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije.

Tagovi:

#Kako #liječiti #karijes #Bolesti #zuba
Izvorni članak