Lifestyle

Kako liječiti očne bolesti – Prepoznajte opasne simptome

Očne bolesti – uzrok

Očne bolesti se odnose na skupinu bolesti koje se odnose na oči. Postoje različite vrste očne bolesti koje su uzrokovane raznim uzročnicima. Konjunktivitis je upala konjunktive, a to je prozirna membrana koja pokriva prednji dio oka, a najčešći uzročnik je infekcija virusima, bakterijama ili alergenima. Glaukom je grupa bolesti koje oštećuju optički živac i mogu dovesti do gubitka vida. Povećani intraokularni tlak obično je uzrokovan oštećenim odvodom tekućine iz oka. Katarakta je zamagljenje prirodne leće oka, što može dovesti do smanjenja vida. Ova bolest obično nastaje s godinama i može biti uzrokovana starenjem, ozljedama oka, dijabetesom ili dugotrajnim izlaganjem sunčevim zrakama. Makularna degeneracija je progresivno oštećenje makule, male regije u središtu mrežnice koja je odgovorna za oštar vid. Čimbenici rizika uključuju starenje, genetiku i pušenje. Dijabetička retinopatija je komplikacija dijabetesa koja oštećuje krvne žile u mrežnici oka. Sindrom suhog oka rezultat je nedovoljne proizvodnje suza ili loše kvalitete suza, a uzroci uključuju starenje, određene lijekove, suhu klimu ili bolesti poput reumatoidnog artritisa. Retinitis pigmentosa je genetski uvjetovana bolest koja uzrokuje propadanje fotoreceptora u mrežnici oka.

Očne bolesti – simptomi

Simptomi za očne bolesti mogu varirati ovisno o specifičnoj bolesti i njezinom stupnju. Crvenilo oka može biti znak pojave očne bolesti popust konjunktivitisa, infekcije oka ili upale. Iscjedak iz oka može ukazivati na infekciju ili upalu, poput konjunktivitisa. Zamagljen vid može biti simptom katarakte, glaukoma, makularne degeneracije ili drugih problema s očima. Bol u oku može biti povezana s raznim stanjima, uključujući upale, glaukom ili traume. Osjetljivost na svjetlost, poznata i kao fotofobija, može biti simptom brojnih stanja, uključujući sindrom suhog oka, konjunktivitis ili iritaciju očiju. Svrbež ili peckanje očiju često su povezani s alergijama, konjunktivitisom ili sindromom suhog oka. Gubitak perifernog vida može biti simptom glaukoma ili drugih stanja koja utječu na optički živac. Plutajuća tijela su male mrlje ili linije koje se čine da plutaju pred očima i mogu ukazivati na promjene u staklastom tijelu ili mrežnici. Poteškoće s noćnim vidom mogu biti simptom retinitisa pigmentose ili drugih bolesti mrežnice.

Očne bolesti – liječenje

Liječenje očne bolesti ovisi o vrsti i ozbiljnosti bolesti. Kapi za oči mogu se koristiti za liječenje različita stanja, uključujući konjunktivitis, sindrom suhog oka i glaukom. Za određene očne bolesti, poput katarakte, glaukoma ili makularne degeneracije, kirurški zahvati mogu biti potrebni kako bi se poboljšalo ili očuvalo zdravlje oka. Kirurški postupci uključuju kataraktnu operaciju, trabekulektomiju za glaukom ili vitrektomiju za određene probleme s mrežnicom. Laserska terapija može se koristiti za liječenje određenih stanja, kao što su glaukom ili dijabetička retinopatija. Na primjer, laserska trabekuloplastika može pomoći u poboljšanju odvodnje tekućine iz očiju kod pacijenata s glaukomom. Za neke bolesti, poput makularne degeneracije ili dijabetičke retinopatije, mogu se koristiti injekcije lijekova izravno u oko kako bi se smanjilo oticanje, upala ili abnormalni rast krvnih žila. Za bolesti poput retinitisa pigmentose ili makularne degeneracije za koje nema potpune terapije, oftalmolozi mogu Vam preporučiti terapiju koja ima za cilj usporiti napredovanje bolesti i očuvati postojeći vid.

Tagovi:

#Kako #liječiti #očne #bolesti #Prepoznajte #opasne #simptome
Izvorni članak