Lifestyle

Kako prepoznati curenje plodne vode

Plodna voda, poznata i kao amnionska tekućina, je prozirna tekućina koja okružuje nerođenu bebu u maternici tijekom trudnoće, a potom pri kraju trudnoće dolazi do puknuća vodenjaka i curenje plodne vode. Plodna voda igra ključnu ulogu u zaštiti i podršci fetusu. Proizvodi se od strane membrana koje okružuju fetus i unutar maternice, posebice amnionske membrane. Plodna voda djeluje kao vrsta jastuka koji štiti fetus od vanjskih udaraca, pritiska i trenja. Pruža izolaciju koja pomaže u održavanju konstantne temperature oko fetusa. Fetus diše i gutlja plodnu vodu, što pomaže u razvoju njegovih dišnih puteva i probavnog sustava. Također potiče pravilan razvoj pluća. Plodna voda omogućava fetusu slobodno plutanje u maternici, što doprinosi razvoju mišića i kostiju fetusa. Kroz plodnu vodu, fetus prima hranjive tvari i kisik koje su mu potrebni za zdrav rast i razvoj. Također pomaže u uklanjanju otpadnih tvari koje proizvodi fetus. Plodna voda pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita i drugih tvari, što je ključno za pravilan rad fetalnih organa. Kako se može prepoznati curenje plodne vode saznajte u sljedećem dijelu članka.

Curenje plodne vode tijekom trudnoće obično ukazuje na rupturu amnionskih membrana, a to može biti znak da porođaj može započeti. Ponekad može doći do curenja plodne vode i kada nije vezano uz početak porođaja. Curenje plodne vode obično se manifestira kao kontinuirano ili povremeno ispuštanje tekućine iz rodnice. Može biti u obliku sitnih kapljica ili u većim količinama, ovisno o tome koliko je amnionska vreća oštećena. Plodna voda je obično prozirna i bezbojna. Ako primijetite tekućinu koja izgleda poput vode, a niste sigurni radi li se o mokraći ili plodnoj vodi, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom. Plodna voda obično nema jak miris. Ako primijetite neobičan ili neugodan miris, to može ukazivati na infekciju koja se može pojaviti nakon curenja plodne vode. Plodna voda je obično bistra, ali može imati blagi žućkasti ton. Ukoliko dođe do promjene boje plodne vode, poput zelene, to može ukazivati na prisutnost mekonija, a to može biti znak problema.

Ako primijetite curenje plodne vode tijekom trudnoće, važno je poduzeti određene korake kako biste osigurali svoje zdravlje i zdravlje djeteta. Curenje plodne vode može biti znak rupture amnionske vrećice, što može povećati rizik od infekcija i komplikacija. Nazovite svog liječnika odmah i obavijestite ga o situaciji. Pokušajte zapamtiti količinu i boju curenja plodne vode. To može pomoći liječniku u procjeni ozbiljnosti situacije. Izbjegavajte umetanje tampona, čepića ili bilo kakvih drugih predmeta u rodnicu kako biste spriječili infekciju. Ako dođe do curenja plodne vode, preporučuje se da ostanete ležeći dok ne dobijete savjet od liječnika. Ovo može pomoći u smanjenju pritiska na cerviks i amnionsku vrećicu. Izbjegavajte kupanje u kadama, bazenima ili vrućim tuševima kako biste smanjili rizik od infekcije. Kada idete liječniku, ponesite sa sobom ručnik kako biste mogli očistiti eventualno curenje. Liječnik će vam dati daljnje upute o tome kako postupiti. Možda će vas uputiti na hitni pregled ili hospitalizaciju kako bi se pratilo stanje i spriječile komplikacije. Ako primijetite bilo kakve promjene u pokretima vaše bebe, obavijestite odmah svojeg liječnika.

Tagovi:

#Kako #prepoznati #curenje #plodne #vode
Izvorni članak