Lifestyle

Kako protiv alergije na ambroziju – Alergija ili prehlada?

Alergije na ambroziju – uzrok

Alergija na ambroziju je imunološka reakcija organizma na pelud biljke ambrozije. Ambrozija je invazivna korovska biljka koja se često nalazi na poljima, zapuštenim područjima i uz ceste. Pelud ove biljke je jedan od najčešćih alergena i može izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su osjetljive na njega. Kada osoba koja je alergična na ambroziju dođe u dodir s njenim peludom, njihov imunološki sustav reagira kao da je pelud štetna tvar. Tijelo proizvodi antitijela kao odgovor na pelud i oslobađa histamin i druge tvari koje uzrokuju simptome alergije. Tipični simptomi alergije na ambroziju uključuju kihanje, curenje nosa, začepljenost nosa, kašalj, crvenilo i svrbež očiju, osip na koži i u težim slučajevima problemi s disanjem. Uzrok alergije na ambroziju je genetska predispozicija i izlaganje peludu te biljke. Osobe koje imaju članove obitelji s alergijama imaju veću vjerojatnost da će i same razviti alergijsku reakciju na ambroziju. Također, dulje izlaganje peludu tijekom sezone cvjetanja ambrozije može povećati osjetljivost organizma i intenzitet simptoma alergije.

Alergije na ambroziju – simptomi

Simptomi alergije na ambroziju mogu varirati u intenzitetu i mogu se razlikovati od osobe do osobe. Osobe koje su alergične na ambroziju često će osjetiti potrebu za čestim kihanjem, posebno tijekom izloženosti peludu. Curenje nosa često prati alergijsku reakciju na ambroziju, a iz nosa može curiti bistri ili blago zelenkasti iscjedak. Osjećaj začepljenosti ili pritiska u nosu može biti prisutan zbog upale sluznice koja se javlja kao odgovor na alergen. Osobe s alergijom na ambroziju često imaju iritaciju i crvenilo očiju, uz svrbež i osjećaj pečenja. Kašalj može biti prisutan kao posljedica iritacije dišnih puteva od peluda ambrozije. Neke osobe mogu doživjeti kožne reakcije poput svrbeža, osipa ili urtikarije kao dio alergijske reakcije na ambroziju. U težim slučajevima, alergija na ambroziju može uzrokovati poteškoće s disanjem, posebno kod osoba koje imaju astmu. Simptomi alergije na ambroziju mogu se pojačati tijekom sezone cvjetanja ambrozije koja obično traje od srpnja do listopada.

Alergije na ambroziju – liječenje

Liječenje alergije uključuje kombinaciju preventivnih mjera, lijekova i u nekim slučajevima imunoterapije. Antihistaminici su lijekovi koji blokiraju djelovanje histamina, tvari koja uzrokuje simptome alergije poput svrbeža, kihanja i curenja nosa. Oni mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergije na ambroziju. Kortikosteroidi su lijekovi koji smanjuju upalu u nosnoj sluznici i dišnim putevima. Mogu se primjenjivati lokalno kao nazalni sprejevi ili oralno kako bi se smanjili simptomi alergije na ambroziju. Imunoterapija može biti opcija za osobe s teškim simptomima alergije, a uključuje postupno izlaganje pacijenta kontroliranim količinama alergena kako bi se postupno smanjila osjetljivost organizma na pelud ambrozije. Izbjegavanje boravka na otvorenom tijekom visokih razina peludi ambrozije može pomoći u smanjenju simptoma. Također je korisno držati prozore zatvorenima tijekom sezone cvjetanja ambrozije i koristiti klima uređaje kako bi se filtrirao zrak u zatvorenim prostorima. Redovito čišćenje doma može smanjiti koncentraciju peludi ambrozije u unutarnjem okruženju, a to uključuje često usisavanje, pranje posteljine i zavjesa te čišćenje filtera u klima uređajima.

Tagovi:

#Kako #protiv #alergije #ambroziju #Alergija #ili #prehlada
Izvorni članak