Lifestyle

Kako rastu dlake – AdresarSporta.rs

Što su i kako rastu dlake?

Što su dlake i kako rastu dlake? Dlake su tanki i izduženi strukture koje rastu iz kože, odnosno iz sloja epiderma. Dlake se sastoje od proteina keratin. Keratin je čvrsta, neprozirna supstanca koja se također nalazi u drugim dijelovima tijela, kao što su nokti i rožnica oka. Dlake se sastoje od tri glavna sloja, a to su korteks, medula i kutikula. Korteks je srednji sloj i najdeblji dio dlake. Sadrži pigmente koji daju boju dlake. Medula je unutarnji sloj i ima šupljinu u sredini dlake. Kutikula je vanjski sloj dlake, tanka je i prozirna. Sastoji se od slojeva pločica koje se preklapaju i štite unutarnje slojeve dlake od oštećenja. Sastav dlaka može varirati ovisno o vrsti životinje ili osobe. Na primjer, ljudske dlake obično imaju manje izraženu medulu u usporedbi s dlakama životinja kao što su krzno. Osim keratina, dlake mogu sadržavati i druge tvari poput masti lipida ili od minerala. U nastavku ćemo otkriti kako rastu dlake.

Kako rastu dlake i kosa?

Prije nego što kažemo kako rastu dlake, prvo ćemo reći nešto više o samoj strukutiri dlake i o kosi. Dlake i kosa su slične strukture te oba dvije rastu iz kože. Kosa kod ljudi je vrsta dlake koja se obično nalazi na vlasištu, ali može rasti i na drugim dijelovima tijela kao što su obrve, trepavice i dlake na licu kod muškaraca. Kosa je obično mekša, finija i može doću u raznim teksturama i boji u usporedbi za razliku od drugih dlaka na tijelu. Kao i dlake, kosa je sastavljena od keratina, a to je protein koji se nalazi u korteksu kose. Kosa se isto tako sastoji od tri sloja, odnosno od vanjskog sloja kutikule, srednjeg sloja korteksa i unutarnjeg sloja medule. Kutikula je sloj koji pokriva kosu i sastoji se od pločica koje se preklapaju i štite unutarnje slojeve. Korteks je najveći dio kose i sadrži pigment koji daje kosi njenu kosi. Medula je unutarnji sloj kose koji nije prisutan u svakoj vlasi. U sljedećem odlomku ćemo otkriti kako rastu dlake na tijelu.

Kako rastu dlake na ljudskom tijelu?

Kako rastu dlake? Dlake prolaze kroz cikluse koji se ponavljaju kroz cijeli život. Ciklus se sastoji od tri faza, a to su anagena faza rasta, katagena faza prijelaza te telogena faza mirovanja. Anagena faza je faza kada rastu dlake. Korijen dlake se hrani hranjivim tvarima iz krvnih žila u folikulu dlake, a to je mala struktura u koži iz koje dlaka raste. Ovaj proces traje nekoliko godina, ovisno o genetici, lokaciji dlake i drugim faktorima. Nakon anagene faze, dolazi faza prijelaza ili katagena faza, koja je kratka i traje samo nekoliko tjedana. U ovoj fazi rast dlake usporava, folikul se smanjuje i prestaje dobivati hranjive tvari. To je prijelazna faza koja označava završetak rasta dlake. Telogena faza ili faza mirovanja je kada dlake ne rastu, te ova faza traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Dlaka je prisutna u folikulu, ali nije aktivna. U ovoj fazi, stara dlaka se odvaja od folikula i priprema se za ispadanje kako bi ustupila mjesto novoj dlaci koja će početi rasti. Nakon završetka telogene faze, novi ciklus započinje anagenom fazom, gdje se novi korijen dlake počinje razvijati i rasti iz folikula. Ovaj proces se ponavlja tijekom života, s dlakama koje se izmjenjuju između različitih faza ciklusa, te je ovo način kako rastu dlake.

Tagovi:

#Kako #rastu #dlake #AdresarSporta.rs
Izvorni članak