Lifestyle

Kako sačuvati zdrave i lijepe zube

Što su zubi?

Zubi su tvrdi, mineralizirani strukture u ustima sisavaca, uključujući ljude, koji imaju ključnu ulogu u probavi hrane, izgovaranju riječi te očuvanju oralnog zdravlja. Anatomski, zubi se sastoje od nekoliko dijelova. Kruna je vidljivi, gornji dio zuba koji se nalazi iznad linije desni. Kruna zuba može imati različite oblike, ovisno o njegovoj funkciji. Na površini krune nalaze se ispupčenja i udubine nazvane bravi. Vrat zuba je suženi dio zuba koji se nalazi između krune i korijena. Obično je prekriven desni. Korijen je donji dio zuba koji se nalazi ispod desni i pričvršćen je na čeljust. Korijen zuba ima jedan ili više korijenskih kanala, u kojima se nalaze živci i krvne žile. Svi ovi dijelovi zuba zajedno omogućuju normalno funkcioniranje u procesima žvakanja hrane, održavajući oralno zdravlje i doprinoseći općem zdravlju tijela. Čovjek pod normalno ima 32 stalna zuba (uključujući 4 umnjaka), 16 na gornjoj i 16 na donjoj čeljusti, te 20 mliječnih zuba.

Zubi i građa

Zubi se sastoje od nekoliko slojeva, od kojih svaki obavlja specifičnu funkciju. Caklina je vanjski i najtvrđi sloj zuba. Caklina je sloj koji štiti unutarnje dijelove zuba od oštećenja uzrokovanih žvakanjem i raznim vanjskim faktorima. Ona je sastavljena od minerala poput hidroksiapatita te je izuzetno tvrda i otporna na kiseline. Međutim, caklina može biti osjetljiva na oštećenja ako se ne održava pravilna oralna higijena. Dentin je sloj ispod cakline i čini veći dio zuba. Dentin je žućkasto-bijele boje i manje je tvrd od cakline, ali i dalje je izuzetno čvrst. Sadrži mikroskopske kanale poznate kao dentinske tubule, koji prenose osjetljivost na toplinu, hladnoću i druge podražaje do živaca u pulpi. Pulpa je mekano tkivo koje se nalazi u središtu zuba. Pulpa sadrži krvne žile, živce, limfne žile i vezivno tkivo. Krvne žile opskrbljuju zub hranjivim tvarima, živci prenose osjetljivost i senzacije, dok limfne žile sudjeluju u imunološkom odgovoru. Korijen je dio zubi koji se nalazi ispod desni i pričvršćen je na čeljust pomoću vlakana parodontalnog ligamenta. On služi za stabilizaciju i podršku zubu u čeljusti. Cement je tanki sloj tkiva koji pokriva korijen zuba i pomaže pričvrstiti zub za kost čeljusti. On djeluje kao veza između korijena zuba i alveolarne kosti.

Zubi i njega

Kako bi Vam zubi ostali zdravi i lijepi, bitno je provoditi redovitu i adekvatnu oralnu higijenu, zdravu prehranu te redovite posjete stomatologu. Zubi se moraju prati barem dva puta dnevno, ujutro i prije spavanja, koristeći pastu za zube koja sadrži fluorid. Četkajte zube temeljito i nježno, koristeći kružne pokrete, te ne zaboravite očistiti i jezik i unutarnje strane obraza. Redovito koristite zubni konac kako biste uklonili ostatke hrane i plak koji se nakupljaju između zuba i ispod linije desni. Zubni konac doprinosi održavanju zdravlja desni i sprječava nastanak karijesa. Isperite usta vodicom za usta nakon pranja zuba kako biste uništili bakterije koje mogu uzrokovati bolesti desni i karijes. Isto tako, bitno je piti dovoljno vode i jesti uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i proteinima, a izbjegavati prekomjernu konzumaciju šećera i rafiniranih ugljikohidrata jer mogu potaknuti razvoj karijesa. Smanjite konzumaciju kofeina, alkohola i duhana, jer ove tvari također mogu uzrokovati oštećenja zuba, kao što su pigmentacija, erozija cakline i povećani rizik od bolesti desni. Posjetite stomatologa barem jednom godišnje radi redovitih pregleda i čišćenja zuba.

Tagovi:

#Kako #sačuvati #zdrave #lijepe #zube
Izvorni članak