Lifestyle

Kako se pripremiti za lasersku operaciju vida

Što je laserska operacija vida?

Laserska operacija vida, poznata i kao laserska korekcija vida ili refraktivna kirurgija, je medicinski postupak koji se koristi za ispravljanje refraktivnih grešaka oka, poput kratkovidnosti (miopija), dalekovidnosti (hipermetropija) i astigmatizma. Laserska operacija vida omogućuje ljudima da smanje ili potpuno eliminiraju potrebu za nošenjem naočala ili kontaktnih leća. Postupak laserske operacije vida obično se izvodi koristeći hladan, ultraprecizan laserski snop koji se usmjerava na rožnicu oka. Postoji nekoliko vrsta laserskih operacija vida, ali najčešće se koriste LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis) i PRK (Photorefractive Keratectomy). U postupku LASIK-a, kirurg prvo stvara tanki poklopac na površini rožnice, a zatim koristi laser za oblikovanje unutrašnjeg sloja rožnice kako bi se ispravila refraktivna greška. Nakon toga, poklopac se pažljivo vrati na svoje mjesto. Kod PRK-a, kirurg uklanja tanki sloj tkiva s površine rožnice prije upotrebe lasera za oblikovanje. Za razliku od LASIK-a, kod PRK-a nema stvaranja poklopca. Ovi postupci su obično brzi i relativno sigurni, a većina pacijenata doživljava značajno poboljšanje vida odmah nakon operacije.

Kako izgleda laserska operacija vida?

Prije operacije, pacijent će biti pregledan od strane oftalmologa kako bi se utvrdilo jesu li uvjeti oka prikladni za zahvat. Također će se razgovarati o očekivanjima pacijenta i pružiti sve potrebne informacije. Prije nego što započne laserska operacija vida, oči pacijenta će se lokalno anestezirati kapima za oči. To omogućuje minimalnu nelagodu ili bol tokom zahvata. Ako se izvodi LASIK, kirurg će koristiti mikrokeratom ili femtosekundni laser za stvaranje tankog tzv. „poklopca“ na površini rožnice. Poklopac se pažljivo preklopi kako bi se otkrila unutarnja tkiva rožnice. Nakon stvaranja poklopca, pacijent gleda u fiksni objektiv dok kirurg koristi eksimer laser za oblikovanje unutarnjeg sloja rožnice. Laserski snop mijenja oblik rožnice u skladu s potrebama pacijenta za ispravljanje refraktivnih grešaka. Nakon završetka oblikovanja rožnice, poklopac (ako je stvoren) se pažljivo vrati na svoje mjesto, gdje se prirodno stapa s površinom rožnice. Kod PRK-a, nakon laserske korekcije, nema vraćanja poklopca. Nakon operacije, oftalmolog će pažljivo pregledati oči kako bi se osiguralo da je zahvat uspješno izveden i da nema komplikacija. Cijela laserska operacija vida traje samo nekoliko minuta po oku. Većina pacijenata doživljava značajno poboljšanje vida odmah nakon operacije, ali puni rezultati mogu se postići u narednim danima ili tjednima dok se oči potpuno oporavljaju.

Laserska operacija vida priprema

Prije nego što bude laserska operacija vida, trebat ćete obaviti potpuni oftalmološki pregled kako bi se utvrdilo jeste li kandidat za lasersku korekciju vida. Na ovom pregledu će se izmjeriti dioptrija, provjeriti zdravlje očiju, testirati suhoću očiju i slično. Ako nosite kontaktne leće, vjerojatno ćete morati prestati s njihovim nošenjem nekoliko dana ili tjedana prije operacije, ovisno o vrsti leća koje nosite, jer kontaktne leće mogu izazvati promjene u obliku rožnice koje mogu utjecati na preciznost zahvata. Oftalmolog će provjeriti vaše opće zdravstveno stanje i lijekove koje uzimate kako bi se osiguralo da nemate uvjete koji Vi mogli utjecati na operaciju ili oporavak. Dan prije i na dan kada je laserska operacija vida, trebate izbjegavati upotrebu šminke, losiona za lice, parfema ili bilo kakvih proizvoda koji bi mogli doći u kontakt s Vašim očima. Budući da operacija može uzrokovati privremeno zamagljenje vida ili nelagodu nakon zahvata, važno je organizirati prijevoz kući nakon operacije. Nemojte voziti sami. Planirajte slobodno vrijeme nakon operacije kako biste se mogli odmoriti i oporaviti. Odmor i izbjegavanje napornih aktivnosti pomoći će u bržem oporavku.

Tagovi:

#Kako #pripremiti #lasersku #operaciju #vida
Izvorni članak