Lifestyle

Kako se pripremiti za ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk je pretraga koja koristi visokofrekventne zvučne valove kako bi se dobio željeni slikovni prikaz određenog dijela tijela. Kako se dobiva slika određenog dijela tijela? Sonda šalje zvučne valove kroz tijelo i mjere se odbijeni valovi. Računalo na koje je spojena sonda precizno će izmjeriti odbijene valove i tako će se dobiti slika na ekranu. Ultrazvuk je pretraga koja je bazirana na identičnim fizikalnim zakonima kao i sonar koji koriste šišmiši. Kada će zvučni val udariti u prepreku on će se odbiti i nastat će echo zvučni val koji pomaže u stvaranju slike udaljenog objekta.

U današnjoj medicini, ultrazvuk će se koristiti kako bi se prikazale određene promjene u tijelu – promjene u strukturi organa i promjene u tkivima ili krvnim žilama. Ultrazvuk nam daje slikovni prikaz tijela u stvarnome vremenu, a liječnik će uz pomoć pomicanja sonde otkriti da li postoje određene promjene ili ne. Ultrazvuk abdomena prikazuje organe koje se nalaze unutar samog abdomena ili trbušne šupljine. Ultrazvuk abdomena može prikazati: Želudac i ostale šuplje organe koji se nalaze u našem probavnom sustavu, jetru i žučni mjehur, gušteraču i slezenu, bubrege i nadbubrežne žlijezde.

Razna oboljenja mogu se dokazati uz pomoć ultrazvuka. Ultrazvuk abdomena može otkriti: Krvne ugruške, proširenje krvnih žila, apscese organa, povećanje organa u trbušnom predjelu, cirozu jetre, tekućinu u trbuhu, žučne kamence, upalu žučnjaka, kilu, upalu gušterače, bubrežne kamence, uaplu slijepog crijeva, tumore. Ultrazvuk abdomena će se također koristit i kada je potrebno odraditi određene medicinske postupke koji zahtijevaju točnu orijentaciju: Biopsija organa koji se nalaze u području trbuha, dreniranje tekućine iz cista ili apscesa.

Da li je ovaj ultrazvuk rizičan? Ne. Riječ je o sasvim sigurnoj, neinvazivnoj te bezbolnoj pretrazi. Često se koristi kao prva pretraga kada postoji sumnja na određenu promjenu u tijelu. Potrebno je naglasiti kako ova pretraga ne koristi ionizirajuće zračenje i kako nema straha od posljedica radijacije. Iako se ultrazvuk obavlja za vrijeme trudnoće, znanstvenici preporučuju da se on ne bi smio često obavljati jer može imati posljedice na fetus dok se razvija. Pregled ultrazvukom traje svega par minuta vremena i nije neugodan.

Poželjno je da se na dan pretrage obučete u nešto širu i lako skidajuću odjeću pošto morate osloboditi trbuh radi pretrage. Priprema je sljedeća: Tri dana prije same pretrage trebali biste se pridržavati sljedećih uputa – Nemojte jesti navedene namirnice: Grah, kupus ili zelje, pečeno meso, suhomesnate proizvode, voće i povrće koje je bogato celulozom, mliječne proizvode. Nemojte piti gazirane sokove ili mlijeko. Dan prije same pretrage trebali bi: Pojesti zadnji obrok prije prijepodneva, konzumirati dosta tekućine, izbjegavati hranu koja vas potencijalno može napuhnuti. Kako se pripremiti za ultrazvuk abdomena?

Na dan samog pregleda preporučuje se da dođete natašte, što znači da ne bi smjeli ništa jesti niti piti prije pretrage. Ako imate prijašnje slike ultrazvuka, obavezno ih ponesite sa sobom. Kako izgleda ultrazvuk abdomena? Leći ćete na predviđeni stol i otkriti područje abdomena. Liječnik koji izvodi pretragu će na sondu staviti kontaktni gel i zatim ju prisloniti na vaš trbuh. Liječnik vas može zamoliti da udahnete duboko ili da na kratko zaustavite svoje disanje kako bi se bolje vidjeli određeni organi. Nakon pretrage pričekat ćete nalaze UZV-a i s njime ćete biti upućeni što dalje trebate obavljati.

Tagovi:

#Kako #pripremiti #ultrazvuk #abdomena
Izvorni članak