Esencijalna trombocitoza – uzrok, simptomi, liječenje

Esencijalna trombocitoza – uzrok

Contents

Esencijalna trombocitoza je rijetka bolest koštane srži uzrokovana povećanim stvaranjem trombocita. Koštana srž odgovorna je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja su važna za oksigenaciju organizma, bijelih krvnih zrnaca čija je zadaća obrana organizma od infekcija i trombocita koji sprječavaju krvarenje. Kod esencijalne trombocitemije dolazi do maligne transformacije, što dovodi do autonomnog porasta megakariocita i trombocita. Oni, naime, mutiraju i razmnožavaju se bez kontrole.

Pri tom procesu postoji velika opasnost od stvaranja ugrušaka, odnosno tromba koji začepljuju krvne žile, što je jedna od najvećih opasnosti ove bolesti. Uzroci još nisu poznati, ali istraživanja pokazuju da više od polovice pacijenata ima abnormalnost u određenom genu. Postoji i teorija o urođenoj sklonosti tijela nakupljanju trombocita, pa je bolest teža kada se preklapa s određenim imunološkim čimbenicima. Esencijalna trombocitoza nije nasljedna i obično pogađa osobe starije od 50 godina. Dakle, radi se o bolesti s incidencijom od 1 do 3 nova slučaja na 100.000 stanovnika godišnje. Simptomi bolesti ovise o njezinoj težini, broju trombocita i njihovoj disfunkciji.

Esencijalna trombocitoza – simptomi

Najčešći simptomi esencijalne trombocitoze uzrokovani su stvaranjem tromba u malim ili velikim krvnim žilama. U malim krvnim žilama ugrušci uzrokuju bolove u prstima, gubitak osjeta i trnce. Ostali simptomi uključuju glavobolju, promjene svijesti i vida, gubitak težine, poremećaje ravnoteže i govorne poteškoće. U većim krvnim žilama ugrušci mogu izazvati infarkt miokarda, moždani udar i trombozu vena nogu. Bolesnik ima i krvarenje iz želuca, znojenje, nisku temperaturu, svrbež tijela nakon kupanja, kao i povećanu slezenu.

Ostali simptomi uključuju mukozno i gastrointestinalno krvarenje. Ako se tijekom trudnoće pojavi esencijalna trombocitoza, u prvom tromjesečju može doći do pobačaja. Ponekad trombocitoza može biti asimptomatska dugi niz godina, a bolest se otkrije slučajno tijekom rutinskih pregleda. Kako se dijagnosticira esencijalna trombocitoza? Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda i laboratorijskih pretraga na prisutnost trombocita. Specijalističke pretrage uključuju biopsiju i aspiraciju koštane srži. Liječenje esencijalne trombocitoze ovisi o pojedinačnom slučaju i čimbenicima kao što su broj trombocita i opće zdravstveno stanje bolesnika.

Esencijalna trombocitoza – liječenje

Kako se liječi esencijalna trombocitoza? Odabir odgovarajućeg liječenja ovisi o procjeni rizika od tromboembolijskih komplikacija. Rizik je značajno veći kod osoba starijih od 60 godina i bolesnika koji su imali trombocitozu. Liječenje se temelji na ublažavanju simptoma, produljenju života i poboljšanju općeg stanja. U liječenju mlađih bolesnika koriste se manje doze acetilsalicilne kiseline. Citoreduktivni lijekovi su potrebni u visokorizičnih bolesnika. Nakon završene terapije bolesnik mora redovito kontrolirati krvnu sliku radi provjere broja trombocita.

Svim pacijentima savjetuje se zdrav način života i uklanjanje svih čimbenika rizika. Preporuča se prestati pušiti jer duhan uzrokuje sužavanje krvnih žila, što potiče stvaranje tromba. Također je potrebno izbjegavati dugotrajno sjedenje sa savijenim nogama jer to pogoduje stvaranju krvnih ugrušaka u donjim ekstremitetima. Treba voditi računa o svojoj tjelesnoj težini i usvojiti zdravu prehranu bogatu voćem i povrćem, s vrlo malo masti i ugljikohidrata. Budući da je esencijalna trombocitoza kronična bolest s nepovoljnom prognozom u visokorizičnih bolesnika, nužna je doživotna terapija.

Tagovi:

#Esencijalna #trombocitoza #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar