Lifestyle

Kako liječiti upalu grla za jedan dan

Što je upala grla i kako prepoznati simptome?

Kada odjednom osjećate grebanje u grlu, otežano gutanje, bol i žarenje prilikom govora, tada vjerojatno patite od upale grla. Bol u grlu može biti uzrokovana raznim virusima, bakterijama, peludi, prašinom i drugim stvarima koji mogu izazvati iritaciju. Upala grla najčešće se pojavljuje za vrijeme hladnijih zimskih mjeseci. Koliko u prosjeku traje navedena upala? Njeno trajanje ovisit će o raznim čimbenicima poput uzroka nastanka, stanju imuniteta, eventualnim terapijama. Kako se prepoznaje upala grla? Simptomi su sljedeći:

Grlobolja, crvenilo ždrijela, otežanom gutanju, točkasta i manja krvarenja na mekom nepcu, upala limfnih čvorova na vratu, povišena temperatura, bolovi u mišićima, osjećaj malaksalosti, manja glavobolja, promuklost, osjećaj grebanja i stezanja. Iako na prvu zvuči kao bezopasno i prolazno stanje, ukoliko se ne liječi na vrijeme ono može izazvati sljedeće komplikacije: Upalu poklopca grkljana, upalu srednjeg uha, upalu sinusa, reumatsku groznicu, sindrom toksičnog šoka, nakupinu gnoja na tkivima krajnika. Kada prepoznate gore navedene simptome upale grla, najbolje je da krenete od kućnog liječenja.

Upala grla uzroci nastanka i liječnička pomoć

Zašto nastaje upala grla? Uzroci same upale najčešće su virusi, i takve upale najčešće se liječe doma uz pomoć određenih kućnih metoda. Upala može nastati i radi bakterija, a takve upale će ipak zahtijevati liječničku pomoć. Iako se često poseže za antibioticima, potrebno je naglasiti kako oni uz ubijanje bakterija narušavaju i imunitet. U svakom slučaju poželjno je najprije posegnuti za prirodnim metodama liječenja. Kako prepoznati navedene upale? Bakterijska infekcija prepoznat će se prema oteklini i temperaturi.

Virusna infekcija prepoznat će se po hunjavici, kašlju, promuklosti. Upala grla najčešće se liječi uz pomoć preparata koji ublažavaju simptome i koji djeluju antiseptički. Antibiotici će se koristiti samo kod ozbiljnijih bakterijskih infekcija. Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć? Ukoliko se u roku od par dana (3 do 5 dana) upala i dalje zadržava i ne popušta, tada je potrebno zatražiti mišljenje liječnika kao i ljekarnika. Isto tako, ukoliko je upala popraćena s jako povišenom tjelesnom temperaturom i jakom boli potrebno je odmah posjetiti liječnika.

Upala grla liječenje

Tradicionalniji lijekovi za liječenje upale grla sadržavaju kadulju, propolis i islandski lišaj. Kadulja djeluje antibakterijski kao i antivirusno i protugljivično – što smanjuje upalu na sluznici. Može se piti kao čaj, služiti za ispiranje grla, uzimati u obliku pastila ili sirupa. Pastile za grlo čest su izbor mnogih koji žele smanjiti upalu grla i minimalizirati osjećaj neugodnog grebanja. Ove pastile dolaze u raznim okusima i sadrže antiseptike kao i vitamine koji pomažu u bržem ozdravljenju.

Često se preporučuje i uzimanje raznih sprejeva za grlo koji imaju propolis kao glavnu aktivnu tvar. Propolis je od davnina tradicionalni antibakterijski lijek koji djeluje protuupalno i jača cjelokupni imunološki sustav. Upala grla može se liječiti i na sljedeće načine: Primjenom tableta za povišenu temperaturu – Peckanje u grlu može nestati uz pomoć tableta za snižavanje temperature iz grupe paracetamola. Često se primjenjuju kada je kod upale prisutna i povišena temperatura.

Slana voda – U 4 dcl tople vode dodajte manju žličicu kuhinjske soli i nekoliko puta na dan isperite grlo uz pomoć grgljanja. Med i limun – Navedena kombinacija smanjuje neugodne simptome grlobolje i liječi upalu. Najbolje je med i limun dodati u decilitar tople vode i dobro pomiješati i zatim popiti. Tekućina – Ispijanje puno vode i čajeva. Izbjegavati mliječne napitke i slatke/kisele sokove. Bomboni – Poželjno je da je grlo uvijek vlažno, stoga je najbolje da cuclate tvrdi bombon ili pastile za grlo s okusom mente, eukaliptusa ili meda. Upala grla bi ovim metodama liječenja trebala proći u roku od 5 dana.

Tagovi:

#Kako #liječiti #upalu #grla #jedan #dan
Izvorni članak