Lifestyle

Kako se radi biopsija – AdresarSporta.rs

Što je biopsija?

Biopsija se može opisati kao dijagnostički postupak gdje se uzimaju uzorci, odnosno komadići tkiva iz određenih organa kako bi se ono ispitalo i kako bi se postavila dijagnoza. Obično se vrši na dijelu tkiva kod kojeg postoji sumnja da je zahvaćeno s karcinomom. Sumnjivo područje moguće je uočiti i na bazičnom fizičkom pregledu ili na drugim pretragama poput CT-a, no oni ne mogu ustanoviti da li je riječ o nekancerogenim ili kancerogenim stanicama.

U primjeru, ako žena uoči kvržicu na dojci, slikovni testovi mogu potvrditi da je riječ o kvržici, no jedino biopsija može utvrditi da li je riječ o raku ili nekancerogenom stanju. Ovisno o situaciji osobe, komadić tkiva, kože, organa ili tumora kirurški će se ukloniti i poslati u laboratorij na daljnja testiranja. Tijekom biopsije osobi će se uzeti samo manji uzorak na djelu tijela na kojemu postoji sumnja za infekcijom, karcinomom ili nekom drugom zdravstvenom problemu. Što nakon uzimanja uzoraka? Osoba na navedenom mjestu može osjećati bol ili nelagodu, no uz liječničke savjete mjesto uzimanja uzoraka će brzo zacijeliti.

Kada je potrebna biopsija i kako se ona radi?

Navedena pretraga će se raditi onda kada je potrebno ustanoviti da li osoba boluje od karcinoma, infekcije ili drugog zdravstvenog problema. Biopsija se danas dijeli na ekscizijsku i incizijsku ili probatornu. Ekscizijska se odnosi na odstranjivanje čitavog tumora, dok se incizijska ili probatorna odnose na uzimanje malog uzroka sumnjivog tkiva za analizu. Nakon što se postavi dijagnoza, liječnik određuje vrstu liječenja. Potrebno je navesti i hitnu biopsiju koja će se izvoditi za vrijeme operacije, onda kada se uzorci tkiva odmah šalju patologu kako bi se dobile potrebne informacije o nastavku operacije.

Danas postoji nekoliko vrsta biopsija, a one se određuju na temelju stanja osobe kao i području tijela koje je potrebno pregledati. Bez obzira na samu vrstu biopsije, pacijent će zaprimiti lokalnu anesteziju kako mi se umrtvio određeni dio tijela za uzimanje uzoraka. Razlikujemo: Biopsiju koštane srži – Postupak se radi onda kada se sumnja na probleme s krvi. U bedrenu kost se uvodi dugačka igla i uzima se uzrokar. Endoskopsku vrstu biopsije – Koristi se kako bi se doseglo tkivo unutarnjih organa.

Uvodi se endoskopska cijev u tkivo a malom kamerom i svjetlom kako bi se vidjelo stanje organa. Može se koristiti i manji kirurški alat za uzimanje uzoraka tkiva. Biopsiju iglom – Koristi se kada treba prikupiti uzorke kože ili drugog tkiva koje je dostupno nakon kože. Biopsiju kože – Uzima se uzorak s površinskog dijela kože uz pomoć skalpela ili specijalne britve. Navedenim postupkom može se utvrditi rak kože, infekcije ili upale u kožnim strukturama. Kirurška vrsta biopsije – Radi se kada postoji problematično područje koje zahtjeva oprezan pristup.

Zahtjeva li biopsija posebne pripreme?

Kako se pripremiti za izvođenje biopsije? Sve informacije o detaljnoj pripremi trebali bi dobiti od stane liječnika. Za pojedine vrste biopsija (želudac, crijeva) vjerojatno ne smijete jesti ni piti do par sati prije postupka. Isto tako, možda ćete morati prestati uzimati propisanu terapiju. Što nakon biopsije? Za vrijeme biopsije osoba dobiva anesteziju, što znači da je poželjno da ona nije sama, već da uz sebe ima nekoga. Na samome mjestu gdje se uzimalo tkivo, osoba može osjetiti bol i nelagodu koja će proći s vremenom.

Koliko dugo se čekaju rezultati? Rezultati su pretežito gotovi dan do dva nakon biopsije. Laboratorij rezultate šalje liječniku, a liječnik poziva osobu na čitanje rezultata/nalaza. Ukoliko je biopsija pokazala prve znakove raka, tada će liječnik uputiti osobu u vrstu raka i njegov razvoj. Ukoliko su rezultati ipak negativni, no postoji sumnja na rak ili druga stanja, tada je moguće da će liječnik zatražiti ponovljenu biopsiju kako bi se sumnja otklonila.

Tagovi:

#Kako #radi #biopsija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak