Lifestyle

Kako se radi spermiogram – AdresarSporta.rs

Kod trećine neplodnih parova muškarac treba napraviti spermiogram

Problem izostanka začeća u modernom dobu je zbog modernog načina života postao podjednako problem i muškarca i žene. Statistike pokazuju da kod trećine neplodnih parova muškarac treba napraviti spermiogram, jer začeće upravo ovisi o broju i kvaliteti njegovih spermija. Analiza muškog sjemena se radi iz ejakulata koji muškarac donosi u čistoj zatvorenoj posudi u laboratorij unutar 30 – 45 minuta od ejakuliranja, posudu treba nosti u unutarnjem džepu da bi ejakulat sačuvao toplinu njegovog tijela.

Uzorak sjemena za spermiogram se dobiva masturbacijom, iz prekinutog spolnog odnosa sa kondomom koji nema spermattoksičnih tvari u sebi. Mjeri se količina sjemena u jednom ejakulatu, vrijeme u kojem sperma prelazi u tekuće stanje, normalno je oko 20 minuta. Određuje se broj spermija u jednom mililitru ejakulata, oblik i građa spermija, eventualne abnormalnosti u obliku, utvrđuje se pokretljivost spermija plivanjem naprijed kako bi mogli oploditi jajnu stanicu. Utvrđuje se ph vrijednost, odnosno kiselost ili lužnatost sjemena i razina fruktoze koja je izvor energije u sjemenu.

Spermiogram se radi da bi saznali činjenice o muškoj plodnosti

Ako je par dugo zajedno, ali nikako ne dolazi do začeća iako žele dijete i muškarac i žena moraju obaviti određene preglede. Dakle, spermiogram se radi da bi saznali činjenice o muškoj plodnosti tog para, jer već je u tekstu spomenuto da uzrok neplodnosti može biti kod žene, kod muškarca ili kod oboje. Neki prije uzimanja uzorka sjemena predlažu seksualnu apstinenciju najmanje tri dana, neki savjetuju pstinirati seksualno pet dana, a neki čak sedam dana.

To izbjegavanje seksualnih aktivnosti svakako ne bi trebalo biti duže od dva tjedna, jer duža apstinencija usporava pokretljivost spermija i daje slabiji spermiogram. Iz istog razloga bi trebalo izbjegavati i konzumaciju alkohola barem jedan dan prije uzimanja uzorka sjemena za analizu. Nekim muškarcima masturbacija nije prihvatljiva, pa se sa svojim liječnikom moraju dogovoriti o nekom drugačijem načinu uzimanja sjemena. Sama analiza traje jedan dan i već sutradan možete podignuti svoj nalaz, no kod nepovoljnog nalaza se obično rade i neki dodatni testovi.

Što sve utječe na loš spermiogram

Neuredan život, nezdrave životne navike, nezdrava prehrana, sve to utječe na opće zdravlje, ali i na kvalitetu muškog sjemena. Zato treba nabrojati što seve utječe na loš spermiogram, to su prije svega alkohol, pušenje duhana ili marihuane, konzumiranje nekih drugih droga, neki lijekovi, neke biljke, neke kemikalije, izloženost zračenju i mnoge druge nepovoljne okolnosti. Svako odstupanje u broju, veličini, pokretljivosti spermija se bilježi i navodi u nalazu i to određuje koje testove još treba napraviti.

Spermiogram se radi i nakon vazektomije, ako se spermiji pojave u ejakulatu muškarca koji se podvrgnuo sterilizaciji, to je znak da operacija nije uspjela. Analiza muško sjemena se radi iz najmanje sva uzorka u razmaku od 2 – 3 tjedna ili iz tri uzorka tijekom jednog tromjesečja. Ovaj nalaz se radi na liječničku uputnicu ako je par u programu liječenja neplodnosti, ali se može i platiti. Postoje i kućni testovi muške plodnosti koje možete kupiti u apoteci, ali nisu toliko pouzdani da mogu zamijeniti laboratorijsku analizu.

Tagovi:

#Kako #radi #spermiogram #AdresarSporta.rs
Izvorni članak