Lifestyle

Kako se riješiti bora na prirodan način

Što su bore?

Bore su uobičajeni znakovi starenja na koži koji se pojavljuju zbog prirodnih procesa kao što su gubitak kolagena i elastina, smanjenje masnog tkiva i smanjenje aktivnosti lojnih žlijezda. One se najčešće pojavljuju na licu, vratu, rukama i drugim dijelovima tijela izloženima suncu. Postoji sedam tipova bora koje se mogu pojaviti na licu. Prvo su one na čelu koje se protežu iznad obrva vodoravno čelom. Potom imamo glaberalne linije ili mrštilice koje se nalaze okomito između obrva koje se pojavljuju kada smo zabrinuti odnosno kada se mrštimo. Zatim imamo zečje koje se pojavljuju uzdužno s obje strane nosa kada se smijemo ili kod drugih izraza lica. Zatim imamo smijalice koje se šire od vanjskih kutova očiju te se mogu protezati daleko na obraz. Nazolabijalne se protežu od kutova usta do krajeva nosa. Pušačke su okomite linije koje se pojavljuju iznad gornje te ispod donje usnice. I posljednje, imamo marionetske koje formiraju bore na čeljusti.

Kako nastaju bore?

Bore nastaju iz više različitih razloga, a jedno od njih je zbog gubitka kolagena i elastina. Kolagen i elastin su proteini koji daju koži čvrstoću, elastičnost i mladolik izgled. Kako starimo, tako se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina, te koža gubi svoju elastičnost i čvrstoću i godinama, te dolazi do pojave bora. Sljedeći razlog je zbog smanjenja masnog tkiva. Masno tkivo ispod kože djeluje kao prirodni jastučić koji ispunjava praznine i sprječava stvaranje bora, a kako starimo, tako se masno tkivo smanjuje te dolazi do opuštanja kože i pojave bora. Izlaganje kože sunčevim zrakama može uzrokovati oštećenje kože, uključujući razgradnju kolagena i elastina, a to može dovesti do pojave preranih bora, pigmentacija i drugih znakova starenja kože. Pušenje povećava proizvodnju slobodnih radikala u tijelu, što može oštetiti kolagen i elastin u koži te ubrzati pojavu bora. Ponavljajući pokreti lica poput smijanja, mrštenja ili podizanja obrva mogu uzrokovati stvaranje bora koje se formiraju zbog ponavljajućih pokreta mišića lica. Nasljedni faktori mogu igrati ulogu u osjetljivosti kože na starenje i pojavu bora. Osobe s genetskom predispozicijom za bore mogu primijetiti pojavu bora u mlađoj dobi ili u većem opsegu.

Kako ukloniti bore na prirodan način?

Kako bi se riješili bora na prirodan način, bitno je implementirati sljedeće metode u svoju rutinu. Redovito hidrirajte kožu kako biste održali njezinu elastičnost i smanjili vidljivost bora. Koristite hidratantne kreme ili ulja koja odgovaraju vašem tipu kože. Izbjegavajte izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana i redovito koristite kremu za sunčanje s visokim SPF-om kako biste zaštitili kožu od oštećenja UV zračenjem. Konzumirajte hranu bogatu antioksidansima poput voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala koji mogu oštetiti kožu. Redovito vježbanje poboljšava cirkulaciju krvi, što može poboljšati tonus kože i potaknuti prirodni proces obnavljanja kože. Blaga masaža lica može poboljšati cirkulaciju, potaknuti limfnu drenažu i pomoći u smanjenju napetosti mišića lica, te bore mogu biti manje vidljive. Neke esencijalne ulja poput lavande, ruže i tamjana imaju hidratantna i antioksidativna svojstva te se mogu smanjiti bore. Maske od prirodnih sastojaka poput meda, avokada, jogurta ili gline mogu hidratizirati kožu i pružiti hranjive tvari koje potiču zdravlje kože. Stres može ubrzati proces starenja kože i povećati pojavu bora. Pokušajte prakticirati tehnike opuštanja poput meditacije ili dubokog disanja kako biste smanjili stres i poboljšali zdravlje svoje kože.

Tagovi:

#Kako #riješiti #bora #prirodan #način
Izvorni članak