Lifestyle

Kako se šire zaraze – AdresarSporta.rs

Što su zaraze i kako se šire?

Zaraze su uzrokovane zaraznim bolestima koje nastaju ulaskom uzročnika ili patogenog organizma u odabrani organizam domaćina (životinja ili čovjek). Zaraza kreće s prvim stadijem koji se zove vrijeme inkubacije. Navedeno se odnosi na vrijeme ulaska uzročnika u organizam i na vrijeme koje je potrebno kako bi se razvili prvi simptomi. Drugi stadij započinje s pojavom prvih simptoma i u ovome vremenu domaćin predstavlja opasnost zaraze za okolinu.

Treći stadij odnosi se na prestanak simptoma i početak oporavka, što će ovisiti o samom uzročniku bolesti. Kako se širi zaraza? Kako bi se zarazna bolest mogla pojaviti i zatim širiti na nekome području, moraju postojati određeni uvjeti koji to dozvoljavaju. Izvor bolesti je pojedinac koji je zaražen i koji nesvjesno ili svjesno odlazi među druge ljude. Osoba također ne mora biti zaražena kako bi prenosila zarazu. Zdrave osobe koje prenose zarazu nazivaju se kliconošama i oni nesvjesno izlučuju zarazu u svoju okolinu bez ikakvih simptoma bolesti. Širenje bolesti nije lako, no možete prepoznati simptome i odlučiti ostati doma.

Kako izgleda širenje zaraze?

Putevi širenja bolesti mogu se razlikovati. Mikroorganizmi se mogu prenositi od izvora same zaraze do novih domaćina na sljedeće načine: Izravni kontakt: Koža ili sluznica (rukovanje, ljubljenje, ugrizi, nezaštićeni spolni odnos). Krvi (posteljica ili preko transfuzije). Većih kapi (kihanje ili kašljanje do udaljenosti od 1 m). Posredni dodiri: Zaraženi predmeti (posteljina, igračke, pribor za jelo). Hrana i voda (kontaminirane namirnice i njihove prerađevine, neispravna voda).

Zemlja (sporadično). Zrakom: Manjim kapljicama (kapljice koje ostaju u zraku nakon što je zaražena osoba kihnula). Prašina (moguće je da se uzročnik bolesnik zadrži u sitnim česticama ukoliko je dovoljno otporan). Preko člankonošca: (prije nego zaraza dospije u organizam domaćina on se može zadržati na određenom vektoru poput muhe, krpelja, komarca). Kako zaraza dospijeva u naš organizam? Mikroorganizmi mogu dospjeti u tijelo svog domaćina preko dišnog ili probavnog sustava, kože, sluznice.

Zaraze se mogu svrstati u tri razne skupine: Bolesti koje će se prenositi preko respiratornog puta – Infekcije koje su uzrokovane kapljicama, zrakom ili prašinom. Bolesti koje se prenašaju putem crijeva – Bolesti koje nastaju radi minimalno higijene, infekcija uz pomoć kontaminirane hrane ili vode. Bolesti koje se prenose putem vektora i ostale zarazne bolesti – Prenose se ugrizom vektora, preko spolnih bolesti, infekcija rana, kožnih zaraznih bolesti, očnih bolesti.

Da li se možete zaštititi od zaraze?

Da bi oboljeli od zarazne bolesti morate biti osjetljivi na uzročnika same bolesti. Na vašu osjetljivost kao domaćina utjecat će razni čimbenici poput dobi, spola, kondicije, zdravlja, stanja imuniteta. U ostale čimbenike mogu se navesti okolina i društveno ekonomski čimbenici. Da li se možete zaštititi od zaraze? Naravno. Poželjno je da slijedite navedene smjernice kako bi minimalizirali mogućnost obolijevanja. Kako bi smanjili mogućnost zaraze poželjno je da probate činiti sljedeće:

Često te temeljito perite ruke uz pomoć sapuna i tople vode. Kada kašljete ili kišete pokrijte svoja usta i nos s maramicom ili sa savijenim laktom. Nemojte se družiti ili kretati u blizini zaražene osobe. Svakodnevno provjetravajte svoji životni prostor kako bi ušao svjež zrak. Nemojte odlaziti na masovna okupljanja kada znate da sezona određene bolesti. Pijte samo provjerenu vodu ili drugu tekućinu. Kupujte samo one namirnice čije podrijetlo vam je poznato, isto tako pripremajte ih i konzumirajte na odgovarajuć način. Održavajte higijenu prostora u kojemu živite, ali i higijenu dvorišta. Kante za smeće uvijek držite zatvorene. Pravilna zaštita sebe i drugih minimalizirat će mogućnost širenja bolesti.

Tagovi:

#Kako #šire #zaraze #AdresarSporta.rs
Izvorni članak