Lifestyle

Kako se vozi tour de france

Saznajte kako se vozi Tour de France

Ne morate biti u svijetu biciklizma kako bi čuli za Tour de France, no znate li po čemu je ova biciklistička utrka posebna? Ona je najprestižnija, najteža, najdulja biciklistička utrka na cijelome svijetu. Biciklisti koji sudjeluju u ovome događaju su vrhunski sportaši, što se može i zaključiti prema težini ove utrke. Kako se vozi Tour de France? Utrka se vozi tri tjedna, što obuhvaća otprilike 3200 km. Navedena kilometraža se mijenjala kroz povijest, što znači da kilometraža sama po sebi ne mora biti u navedenim brojevima. U tri tjedna utrke uključena su i dva dana odmora kada se natjecatelji prevoze iz jednog grada gdje je završena etapa u drugi.

Kako se vozi Tour de France? Utrku voze timovi natjecatelja, no pobjedu odnosi samo jedan biciklist. Broj timova se može razlikovati, no uobičajeno je 20 do 22 tima koji se sastoje od 9 natjecatelja. Da li se možete priključiti utrci? Odgovor je ne. Sudjelovanje u utrci je jedino moguće ako Sportska organizacija Amaury (organizator utrke) pozove nekog kao potencijalnog natjecatelja da bude dio određenog tima. Natjecatelji će se ocjenjivati prema vremenu koje im je bilo potrebno da odvoze utrku.

Kako se vozi Tour de France i koji je glavni cilj utrke?

Glavni cilj svakog natjecatelja u Tour de France je pobijediti u cjelokupnoj utrci i tako osvojiti titulu najboljeg biciklista. Osim navedenog, postoje i još tri razna natjecanja kao i nagrade koje se mogu osvojiti samim sudjelovanjem u utrci. Biciklisti tako mogu osvojiti nagradu za najbolji sprint, najbolje odvoženu brdsku etapu, najbolji mladi biciklist. Kako se vozi Tour de France? Biciklisti će tijekom utrke nositi različite majice. Što ovo znači? Lakše će se prepoznati koje je etape biciklist pobijedio.

Za najbolji sprint – najbolje odvezenu dolinsku etapu natjecatelj dobiva zelenu majicu. Za najbolje odvoženu brdsku etapu natjecatelj dobiva točkastu majicu, a najbolji mlađi biciklisti dobivaju bijele majice. Kako se vozi Tour de France? Ako jedan od natjecatelja pobjedi u više kategorija tijekom sveukupne utrke, tada on nosi najprestižniju majicu. Žute majice rezervirane su za natjecatelje koji su najbolji u ukupnom poretku, najbolje vrijeme. Utrka će tradicionalno završiti s etapom koja se vozi na Champs – Elysessu.

Kako se vozi Tour de France i zašto je ova utrka toliko cijenjena?

Mnogi sportski kritičari složili su se kako je Tour de France jedna od najzahtjevnijih kao i najnapornijih utrka na svijetu. Svaki biciklist koji zna kako se vozi Tour de France reći će kako 3500 km zahtjeva najveću moguću kondiciju i koncentraciju osobe. Biciklisti koji sudjeluju u ovoj utrci su prije svega vrhunski sportaši koji treniraju cijele godine. Osim samih treninga i ulaganja u sebe, oni također ulažu u najbolju opremu za bicikle. Kako se vozi Tour de France i zašto je ova utrka toliko cijenjena? Usporedimo klasične biciklističke utrke i Tour de France:

Klasična utrka traje jedan dan po par sati ili minuta (ovisno o terenu). Ponekad može trajati više dana. Tour de France traje oko 20 dana. U ovih 20 dana voze se razne etape koje zahtijevaju drugačije nivoe fizičke pripravnosti biciklista. Ako ste ikada bili među 15 milijuna gledatelja koji redovito prate ovu utrku, onda ste sigurno primijetili kako biciklisti u početku voze odmorno i s jakim tempom, zatim taj tempo opada radi prisutnosti umora. Iako se možda većini ne čini tako, riječ je o ekstremnom natjecanju koje može ostaviti i zdravstvene posljedice na natjecatelja. Kod natjecatelja zabilježen je porast kortizola (stresa) i pad imuniteta.

Tagovi:

#Kako #vozi #tour #france
Izvorni članak

Komentariši