Lifestyle

Kako sniziti visoki tlak bez lijekova

Što je visoki tlak i što čini zdravlju

Normalan krvni tlak je za sistolički 120 mm/Hg, a dijastolički oko 80 mm/Hg, a iznad toga se smatra povišenim kvrnim tlakom ili ako je izrazito iznad normale onda je to visoki tlak. Visoki tlak se smatra tihim ubojicom jer nema simptoma i u velikoj većini slučajeva se otkriva slučajno na sistematskim pregledima ili kada je već utjecao na razvoj neke od kardiovaskularnih bolesti srca i kardiovaskularnog sustava.

U nekim slučajevima se visoki krvni tlak otkrije kao uzročnik srčanog ili moždanog udara, pa ponekad bude i prekasno jer osoba premine. Visoki krvni tlak ili hipertenzija je bolest krvožilnog sustava i vrlo je česta bolest, stoga je jako dobro raditi redovite sistematske preglede gdje se kontrolira krvni tlak i kompletna krvna slika. Kroz krvnu sliku će se kontrolirati i kolesterol i LDL loši kolesterol koji su pokazatelji masnoća u krvnim žilama koje dovode do povišenog krvnog tlaka zbog masnih naslaga koje se u žilama talože. Masne naslage u krvnim žilama onemogućavaju krvi da normalno kola krvotokom, pa krv ne dolazi do srca i ostalih vitalnih organa u normalnim količinama i izaziva vrlo opasne bolesti srca, bubrega, jetre, pluća, mozga i ostalih vitalnih organa.

Kako sniziti visoki tlak na prirodan način

Ukoliko je vaš sistolički krvni tlak između 120 i 140 mm/Hg smatra se da imate povišeni krvni tlak te se medicinski tretira kao predhipertenzija, a ukoliko je on viši od 140 mm/Hg nastupila je hipertenzija. Iako nema pravih simptoma za visoki tlak mogu se pojaviti glavobolja, krv iz nosa, otežano disanje, umor, poremećaj s vidom, lupanje srca i zujanje u ušima. Ako imate sve ove simptome često obavezno provjeravajte svoj krvni tlak jer on može biti uzrok ovim simptomima i bolestima koje mogu nastati.

Visoki tlak je na prirodan način najbolje liječiti promjenom životnih navika i okrenuti se zdravim navikama prvenstveno u prehrani i tjelesnoj aktivnosti. U prehranu je potrebno smanjiti unos soli, a umjesto soli začinite hranu zdravim začinima, potpuno izbacite suhomesnate proizvode, ukinite pušenje ili ga barem smanjite. Izbacite alkohol odnosno ako pretjerano konzumirate alkohol prekinite ovu nezdravu naviku koja je štetna za sve organe u tijelu.

U prehranu uvedite namirnice bogate kalijem kao što su rajčice, krumpiri, lubenica, banane, avokado, naranče, batat, marelice, tunu, jogurt, mlijeko, losos, orašaste plodove, grašak. Ako konzumirate jako puno kave ograničite se na šalicu kave dnevno jer kofein utječe na dizanje krvnog tlaka.

Kako prevenirati visoki tlak

Visoki tlak se doista može prevenirati ako živite zdravim životom što podrazumijeva zdravu prehranu bez puno soli i suhomesnatih proizvoda, s puno voća, povrća i smanjenim unosom mesa. Ono što unosimo u organizam utjecat će na zdravlje i vitalnost našeg tijela, utjecat će na rad vitalnih organa i njihovo zdravlje. Pretjerano unošenje alkohola utječe na visoki krvni tlak, a također utječe izravno na jetru koja je vitalan organ i služi kao pročistač u organizmu i bez jetre se ne može živjeti, a alkohol dovodi do ciroze ili propadanja jetre. Smanjite ili ukinite pušenje ne samo zbog tlaka već i pluća i srca, te opasnosti od karcinoma.

Redovna tjelesna aktivnost svakodnevno od 30 minuta laganog hoda može unijeti puno pozitivne promjene za zdravlje i onemogućiti visoki tlak, te poboljšati stanje krvnog tlaka i cijelog organizma. Možete se baviti i nekim sportom ovisno o vašoj dobi, planinarenjem, plivanjem, brzim hodanjem, igranjem tenisa, a dovoljna je i lagana šetnja. Najvažnije je da se krećete jer tako potičete metabolizam i normalan rad organa u cijelom tijelu. Regulitajte pretjeranu tjelesnu težinu i riješite se viška kilograma, redovito kontrolirajte krvni tlak i kompletnu krvnu sliku zajedno s kolesterolom koji je prvi znak skupljanja masnoća u krvnim žilama.

Tagovi:

#Kako #sniziti #visoki #tlak #bez #lijekova
Izvorni članak