Lifestyle

Kako spriječiti ispadanje kose – AdresarSporta.rs

Uzroci za ispadanje kose i vrste ispadanja kose

Gubitak ili ispadanje kose se naziva alopecija, te postoje različite vrste gubitka kose s glave ili drugih dijelova tijela. Tri su osnovne vrste gubitka kose ovisno koliko i gdje dolazi do gubljenja kose, alopecia areata koja se javlja u krugovima te se može pojaviti bilo gdje na tijelu još u dječjoj ili pubertetskoj dobi. Alopecija totalis je gubitak kose s glave i dolazi do potpunog ispadanja kose s glave, dok je alopecija universalis gubitak kose i dlaka s raznih dijelova tijela.

Gubitak kose češće pogađa muškarce čak 70% muškaraca se suočava s ovom pojavom, no i kod 30% žena dolazi do gubitka kose. Na dnevnoj bazi normalno je da kosa ispada između 50 i 100 vlasi jer na glavi ima preko 100.000 vlasi koje se stalno obnavljaju i uvijek ispočetka raste mlada kosa. Međutim kada dođe do pojave gubitka kose na jednom mjestu u velikim količinama potrebno je utvrditi uzrok gubitka kose.

Uzroci mogu biti različiti, običan stres može utjecati na pojačano gubljenje kose, poremećaj rada štitnjače i proizvodnje hormona utječe na gubitak kose, određeni lijekovi poput lijekova koji se koriste u kemoterapiji uzrokuju opadanje kose, trudnoća uslijed poremećaja hormona dovodi do pojačanog ispadanja vlasi, kontracepcijske pilule, menopauza, a uvelike utječe i genetika. Također bolesti poput hiperandrogenemije, raznih sistemskih bolesti, kongenitalni poremećaji, nedostatak željeza, endokrini poremećaji, folikulitis, lupus, te policistični jajnici utječu na pojačano ispadanje kose.

Kako spriječiti ispadanje kose

Ukoliko je genetika uzrok ispadanju kose sprečavanje gubitka kose se neće moći provesti što god da pokušali, jednako je i kod korištenja određenih lijekova čija nuspojava je alopecija kao što su lijekovi koji se koriste u kemoterapiji, no nakon prestanka korištenja tih lijekova kosa će spontano ponovo početi rasti čak i ojačana nego je bila prije korištenja tih lijekova.

Kada su uzrok štetni čimbenici poput grubog četkanja kose, korištenja boja za kosu, prečesto korištenje aparata za ravnanje ili kovrčanje kose, UV zračenja i slično ispadanje kose se može spriječiti na način da smanjite ili uklonite ove štetne utjecaje koji dovode do gubitka kose.

Ako je uzrok nedostatak željeza ili manjak nekih hormona ili višak hormona nadoknadite ili smanjite ono što imate viška ili što vam nedostaje i vaša će se kosa oporaviti, a ispadanje kose prestati. Nakon završetka trudnoće hormonalna ravnoteža u tijelu će se regulirati i kosa će se obnoviti kada se tijelo trudnice vrati u normalu nakon trudnoće. Kod starenja gubitak kose je prirodna pojava, te osim što je nelagodna ne predstavlja zdravstveni rizik pa ako vam ne smeta promijenite frizuru i prilagodite se količini vlasi koje imate. Kada uklonite uzroke koji su doveli do ispadanja kose spriječit ćete daljnji gubitak kose.

Kako liječiti ispadanje kose

Liječenje gubitka kose također ovisi o uzoku, pa je potrebno ukloniti prvo uzrok prije nego se pristupi liječenju za ispadanje kose. Muško ćelavljenje koje se javlja kod velike većine muškaraca moguće je danas tretirati raznim preparatima koji utječu na ponovni rast kose. Kada je uzrok za ispadanje kose uzrokovan imunološkim sustavom potrebno je koristiti lijekove koji će smanjiti upalni proces pa se koriste lijekovi poput Minoxidila koji se utrljavaju u vlasište dva puta dnevno ili Finasterid koji se koristi oralnim putem.

Najčešći način nadoknađivanja izgubljene kose je kirurškim putem kojim se radi transplantacija kose kod kojeg se ugrađuje kosa na dijelovima gdje je izgubljena trajno. U nekim će slučajevima ovaj postupak trebati ponoviti nekoliko puta jer muška ćelavost je proces koji napreduje i ponavlja se. Drugi kirurški način je da se uklanja vlasište s glave na kojem je nastao gubitak kose. Oba postupka su i bolna i ostavljaju ožiljke, a naročito su i skupa pa rijetko tko to može i platiti. Prirodnim putem si možete pomoći medom, maslinovim uljem, cimetom, te ovim sastojcima nanestite na vlasište no pazite na ne dođe do iritacije i upalnog procesa.

Tagovi:

#Kako #spriječiti #ispadanje #kose #AdresarSporta.rs
Izvorni članak