Lifestyle

Kako spriječiti pojavu Candide i Gardnerelle – Liječenje vaginalne infekcije

Gljivica Candida i Gardnerella bakterija uzroci vaginoza

Vaginitis je zajednički nazivnik za vaginalne infekcije koje mogu prouzročiti različiti uzročnici. Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su gljivica Candida i Gardnerella bakterija uzroci vaginoza. Kod vaginalnih infekcija ne bi smjeli odmah sumnjati u partnerovu vjernost, jer ih možete “zaraditi” na razne načine. Candida prirodno živi u ljudskom tijelu na sluznici usta ili vaginalnoj sluznici, jer joj odgovara vlaga i u normalnoj količini ne stvara nikakve probleme, pogoduju joj neke bolesti poput dijabetesa, stres i pad imuniteta.

Candida i Gardnerella imaju slične okidače u tijelu i slične simptome infekcije, svrbež, crvenilo, iscjedak. Za sve vaginitise je osobna higijena prevažna, ali Candida je otporna čak i na vrlo visokim temperaturama, pa ostaje na rublju i dalje živih gljivica i spora iako ste rublje prali na 90°C. Candida se liječi antimikoticima u kremama, gelovima li vaginaletama, a Gardnerella prirodno živi u maternici ili debelom crijevu, ali se spusti i u vaginalni prostor i treba je liječiti antibioticima.

Candida i Gardnerella mogu biti spolno prenosive

Iako se ove vaginoze ne smatraju zlokobnima ipak ih treba liječiti, zbog neugodnih simptoma i mogućnosti širenja i prenošenja infekcija. Naime i Candida i Gardnerella mogu biti spolno prenosive, pa iako mnoge žene nemaju nikakve simptome kod Gardnerelle a pregledom se utvrdi da je prisutna, ginekolog će vas vjerojatno upozoriti da ova bakterija može biti uzrok prijevremenog poroda ako ste trudni ili planirate trudnoću. Obje infekcije treba liječiti odgovarajućim lijekovima u interesu spolnog zdravlja vas i vašeg partnera.

Obzirom da se i Candida i Gardnerella stalno vraćaju, što je možda pogrešan izraz jer prirodno žive u tijelu, točnije bi bilo reći da se vraćaju stanja koja uzrokuju njihovo bujanje koje onda treba suzbijati liječenjem. U sredstvima za intimnu higijenu treba izbjegava prisustvo parfema i konzervansa, higijenu treba redovno održavati i naravno kao i kod drugih spolnih bolesti uvijek se naglašava spolno odgovorno ponašanje i korištenje kondoma za zaštitu od prijenosa uzročnika bolesti.

Candida i Gardnerella narušavaju ravnotežu flore rodnice

Statistike pokazuju da 60% vaginoza otpada na bakterijske infekcije, 25% na gljivične infekcije i 15% se odnosi na miješane gljivično-bakterijske infekcije. Candida i Gardnerella narušavaju ravnotežu flore rodnice, a održavanje zdrave razine korisnih bakterija laktobacila pomaže održati ravnotežu i flore u rodnici. Čim razina korisnih bakterija u organizmu padne, one štetne bakterije se počnu nekontrolirano razmnožavati i eto vaginalne infekcije. Neki lijekovi poput antibiotika, kontracepcijskih pilula, kortikosteroida, kao i neke kronične bolesti poput dijabetesa su krivci za neke vaginoze.

Candida i Gardnerella mogu se razbuktati i zbog agresivnih sredstava za intimnu higijenu, preuske odjeće, sintetičkog rublja, korištenja parfema za intimnu zonu, hormonalnog disbalansa, stresa, nezdrave prehrane, previše slatkog u prehrani. Iako nisu klasične spolno prenosive bolesti mogu povećati rizik od HPV-a i drugih spolno prenosivih bolesti. Rizik je povećan jer su to ponavljajuće vaginalne infekcije i zbilja se kod nekih žena često vraćaju. Redoviti ginekološki pregledi i redovna i ispravna intimna higijena uz odgovorno spolno ponašanje su jedina prevencija vaginoza.

Tagovi:

#Kako #spriječiti #pojavu #Candide #Gardnerelle #Liječenje #vaginalne #infekcije
Izvorni članak