Lifestyle

Kako učiniti kožu mlađom i ljepšom

Samo zdrava koža je lijepa koža, a zdrava je ako smo i mi zdravi. Tu povezanost izgleda kože i zdravlja čovjeka još su stari Rimljani izražavali riječima cutis sana in corpore sano (zdrava koža u zdravom tijelu).

Želimo li biti zdravi i imati lijepu kožu trebamo razmisliti o tome živimo li i hranimo li se zdravo te njegujemo li pravilno svoju kožu. Također je potrebno osmisliti način na koji ćemo iz naše okoline i tijela ukloniti sve negativne i štetne tvari.

Postulati zdravog života

Za pravilnu, uravnoteženu funkciju našeg organizma prijeko je potrebno pridržavati se osnovnih postulata zdravog života:

  • redovita i raznolika prehrana koja sadrži sve esencijalne nutrijente za funkciju i regeneraciju svih stanica našeg tijela uključujući i kožu: (aminokiseline, masne kiseline, ugljikohidrate, vitamine, minerale, oligoelemente)
  • održavati ravnotežu funkcija našeg tijela, posebice dobre funkcije probavnog trakta kao središta imunološkog sustava našeg organizma
  • izbjegavati konzumirati otrove (pušenje, alkohol, droga)
  • što češće boraviti u prirodi i prakticirati aerobne aktivnosti, odnosno pronaći vlastite načine eliminacije posljedica stresa
  • posvetiti se pravilnoj njezi kože.

Svakodnevna higijena, njega i zaštita kože

Redovito i pravilno održavanje higijene kože cijelog tijela iznimno je važno radi detoksikacije i eliminacije štetnih mikroorganizama na površini naše kože.

Njegu kože treba prilagoditi tipu kože, dobi i spolu.

Sve to izgleda jednostavno, ali je u praksi vrlo kompleksno jer nam brojni proizvođači kozmetičkih pripravaka nude njihov uistinu veliki izbor te je u tom izobilju moguć i pogrešan odabir. Zbog toga je dobro poznavati tipove kože.

Tipovi kože

Jednostavna kategorizacija tipova kože: “suha”, “masna”, “mješovita” i “osjetljiva” je i danas osnovni vodič u svakodnevnoj praksi, ali često nedovoljna u svakodnevnom radu kozmetičkog dermatologa. Modernija klasifikacija (the baumann skin typing) temelji se na četiri osnovna parametra:

  • masna – suha
  • osjetljiva – otporna
  • pigmentirana – nepigmentirana
  • naborana – zategnuta.

Svaki od četiri osnovna parametra može se različito kombinirati s drugim parametrima pa prema ovoj klasifikaciji postoji šesnaest tipova kože. Čini se komplicirano, no ova klasifikacija je dobar putokaz za određivanje kvalitetne njege i profesionalnih tretmana.

Masnu kožu karakterizira povećana proizvodnja žlijezda lojnica (hiperseboreja).

Suha koža posljedica je nedostatka vlage u rožnatom sloju i manjka esencijalnih masnih kiselina.

Osjetljiva koža je hiperreaktivna na okolišne čimbenike.

Poremećaji pigmentacije su česti i estetski frustrirajući za većinu ljudi.

Naboranost kože znak je starenja kože i posljedica je redukcije elastičnih i kolagenih vlakana te sadržaja hijalurona u srednjem sloju kože. Iako je starenje biološki proces koji se zbiva u svim organima i tkivima, najvidljivije su promjene na koži.

Profesionalna njega kože

Uloga kozmetičkog dermatologa u profesionalnoj njezi kože
Kult mladosti kao civilizacijski trend ubrzao je razvoj dermokozmetičkih i anti-ageing postupaka za potrebe usporavanja procesa starenja kože i korekcija posljedica tih procesa. Tako je kozmetička dermatologija postala nužnost, odnosno nova medicinska disciplina u sklopu dermatološke prakse jer je danas za profesionalnu njegu prijeko potrebna medicinska edukacija.

Početak svakog profesionalnog tretmana obuhvaća anamnezu, pregled kože i određivanje tipa kože, savjetovanje o nužnosti uzimanja suplemenata (vitamini A, E i C su vitalno važni za sve funkcije kože, minerali i oligoelementi sudjeluju u svim biokemijskim procesima stanica kože, esencijalne aminokiseline i masne kiseline potrebni su gradivni elementi staničnih membrana).

Na osnovi takvog pristupa može se planirati vrsta najučinkovitijeg profesionalnog tretmana ili njihova kombinacija. Najuspješniji su kombinirani tretmani koji djeluju u površnom, srednjem i dubokom sloju kože istodobno ili sukcesivno.

Najučinkovitiji suvremeni tretmani kože

Mikrodermoabrazija je moderan postupak ljuštenja kože (mehanički piling) s korunda kristalima ili dijamantima koji se uspješno primjenjuje za tretiranje različitih promjena kože radi biološke regeneracije kože.

Kemijski piling također dovodi do ljuštenja kože te potiče regeneraciju, ali se za te potrebe koriste kemijske supstancije (salicilna kiselina, mandelična kiselina, AHA kiseline ili njihove kombinacije). Učinak kemijskog pilinga može biti površinski, srednji ili duboki, što ovisi o vrsti i koncentraciji kemijske supstancije koja se koristi za tu potrebu.

IPL i laserski tretmani kože provode se uređajima koji emitiraju svjetlosne zrake različite valne dužine, a učinak se temelji na selektivnoj termolizi različitih struktura kože (dlačnim folikulima, krvnim kapilarama, epidermisu). Tom metodom može se provoditi depilacija, revitalizacija, rejuvenacija, eliminacija novotvorevina i kroničnih upala.

Tretmani radiofrekvencijom (IRF) temelje se na toplinskom učinku radiovalova, odnosno na selektivnoj termolizi. Kontroliranim dubinskim zagrijavanjem kože i potkožja poboljšava se mikrocirkulacija i metabolizam stanica, eliminiraju se staro vezivno tkivo i nakupine masti te reducira celulit. Konačni učinak IRF tretmana je sinteza novih elastičnih i kolagenih vlakana, što poboljšava tonifikaciju kože i mišića, te se ta metoda naziva i nekirurški lifting.

Tretmani ultrazvukom su jednostavni i neinvazivni, a djelovanje je mehaničko, toplinsko i kemijsko, što u koži djeluje kao mikromasaža, poboljšava mikrocirkulaciju, pojačava metabolizam stanica, pojačava resorpciju aktivnih tvari te eliminira proizvode metabolizma.

Tretmani kisikom provode se također uz pomoć uređaja i imaju izrazito povoljan učinak na obnovu stanica epidermisa, ali i dubljih slojeva kože, ubrzavaju sintezu kolagenih i elastičnih vlakana, pojačavaju mikrocirkulaciju i metabolizam stanica pa tako ubrzavaju procese obnove kože i usporavaju njezino starenje. Važan učinak tretmana kisikom je i redukcija mikroorganizama na površini kože.

Dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline (HA) primjenjuju se vrlo uspješno zahvaljujući novim tehnologijama sinteze HA, koja je inače fiziološki sastojak vezivnog tkiva. Starenjem se količina HA smanjuje, što se na koži očituje pojavom bora, brazda i gubitkom zategnutosti kože. HA se injicira izravno u boru koju ispunjava. Postupak je jednostavan, praktički bez nuspojava, a rezultat gubitka bore je trenutačno vidljiv.

Dermatološka mezoterapija je postupak unošenja aktivnih tvari u srednji sloj kože kako bi se usporio proces starenja i revitalizacije kože.

Beziglena (aparativna) mezoterapija je vrlo ugodan i učinkovit tretman za brzo postizanje blistavog izgleda kože, idealna za posebne trenutke.

Iglena mezoterapija pravi je izbor za dugoročne učinke pomlađivanja svih tipova kože i svih dobnih skupina.

Iglena mezoterapija može se provoditi s gotovim pripravcima-koktelima aktivnih tvari ili s vlastitim serumom (PRP mezoterapija – “Vampire FaceLift”).

PRP mezoterapija je najnoviji medicinski postupak (autotransplantat) koji se temelji na učinku faktora rasta iz trombocita vlastite krvi na matične stanice kože, koje tako inducirane započinju ciklus obnove svih stanica u koži.

Zaključak

Iz svega dosad navedenog možemo zaključiti da je pred nama iznimno težak zadatak: Jeste li zbunjeni brojem mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju da biste vašu kožu učinili mlađom i ljepšom? Možete li se prihvatiti zadataka očuvanja vlastitog zdravlja? Odluka je vaša.

Zadatak je kozmetičkog dermatologa da vam pomogne savjetima i postupcima kako biste došli do željenog cilja: Očuvati svoje zdravlje i ljepotu svoje kože.

Tagovi:

#Kako #učiniti #kožu #mlađom #ljepšom

Komentariši