Lifestyle

Kapecitabin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Kapecitabin – djelovanje

Kapecitabin je lijek koji se koristi za liječenje raka dojke i raka debelog crijeva. Namijenjen je usporavanju rasta i ubijanju stanica raka debelog crijeva sprječavanjem sinteze DNK unutar stanica raka. Ako je rak debelog crijeva uznapredovao ili se proširio na druga područja tijela, tada se ovaj lijek daje za smanjenje tumora i simptoma raka debelog crijeva. Spada u skupinu antimetabolitnih kemoterapijskih lijekova i može se propisivati u kombinaciji s drugim lijekovima protiv raka. Nakon što se njegove strukture apsorbiraju iz crijeva, pretvara se u aktivni citotoksični 5-fluorouracil (5FU). Ovaj proces je više koncentriran u tumorima i time je smanjena izloženost zdravog tkiva tvarima s citotoksičnim svojstvima. Lijek je dostupan u obliku tableta koje se uzimaju oralno. Ovisno o vrsti raka, kapecitabin se dozira jednom ili dva puta dnevno. Tabletu treba progutati s punom čašom vode nakon jela, jer najučinkovitije djeluje ako se s hranom razgradi u želucu. Lijek treba uzeti ujutro nakon doručka, a sljedeću dozu treba uzeti u razmaku od osam sati. Tablete se obično uzimaju nekoliko dana, nakon čega slijedi pauza u kojoj se ne uzimaju. Važno je pažljivo slijediti upute liječnika.

Kapecitabin – nuspojave

Koje su nuspojave kapecitabina? Odgovor svakog bolesnika na kapecitabin je drugačiji. Neki ljudi imaju malo nuspojava, dok ih drugi imaju puno više. Uobičajene nuspojave uključuju: gubitak apetita, gastrointestinalne probleme, želučane tegobe, zatvor, smanjenje crvenih i bijelih krvnih stanica, umor, slabost, bolove u leđima, zglobovima i mišićima, probleme sa spavanjem. U većine bolesnika te su nuspojave vrlo blage do umjerene. Ovisno o intenzitetu nuspojava, može biti indicirano smanjenje doze propisanog lijeka. Međutim, određene nuspojave mogu biti ozbiljne i uključuju: mučninu, jako povraćanje, proljev, tamnu mokraću, vrućicu, ranice u ustima, grlobolju, ubrzan rad srca, stezanje u prsima, crvenu ili ljuštenu kožu na dlanovima i tabanima. stopala. stopala, utrnulost, žuta koža i oči. Ako primijetite bilo koju od ovih nuspojava, svakako se obratite svom liječniku. Lijek se ne preporučuje za korištenje tijekom trudnoće, jer se može apsorbirati kroz kožu i uzrokovati štetu fetusu. Kapecitabin se ne smije uzimati ako imate teško oštećenje bubrega ili ako ste preosjetljivi na neki od sastojaka lijeka. U slučaju predoziranja odmah nazovite hitnu pomoć.

Kapecitabin – cijena i iskustvo

Zahvaljujući oralnoj primjeni, kapecitabin u različitim dozama može se koristiti u liječenju raka debelog crijeva i raka dojke. Lijek djeluje kao palijativna opcija u uznapredovaloj bolesti. U nekih bolesnika dio je liječenja nemetastatske bolesti, zbog čega je potrebno voditi računa o njegovoj učinkovitosti i praktičnosti kućne primjene. Ovisno o nalazima, liječnik može propisati uzimanje kapecitabina prema planu liječenja ili promjenu terapije. Prema dosadašnjim istraživanjima, ovaj kemoterapijski lijek rezultirao je znatno boljom učinkovitošću u vremenu do progresije bolesti. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Bolesnici na terapiji kapecitabinom moraju se strogo pridržavati gore navedenih mjera opreza. Obavijestite svog liječnika o vitaminima, čajevima i dodacima prehrani koje uzimate. Nemojte uzimati druge lijekove bez prethodnog savjetovanja s liječnikom jer mogu izazvati alergijsku reakciju. Tijekom tretmana smanjite izlaganje suncu i koristite zaštitnu kremu za sunčanje dok ste vani. Nemojte se izlagati imunizaciji ili cijepljenju bez prethodnog pristanka liječnika. Izbjegavajte konzumiranje bilo kakvih alkoholnih pića dok uzimate kapecitabin.

Tagovi:

#Kapecitabin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši