Lifestyle

Kokice li debljaju – AdresarSporta.rs

Kokice – osnovne informacije

Kokice, poznate i kao „popcorn” na engleskom jeziku, su popularna grickalica napravljena od posebnog tipa kukuruza. Proces pripreme uključuje zagrijavanje zrna dok ne puknu i postanu lagane, pahuljaste. Imaju dugu povijest koja seže tisućama godina unazad. Arheološki nalazi pokazuju da su domorodački narodi u Americi konzumirali kokice prije 5000 godina. Zrna kukuruza korištena za kokice pronađena su u drevnim grobnicama u Peruu i Novom Meksiku. Kukuruz za kokice karakterizira tvrda ljuska i unutrašnja vlažnost. Kada se zrno zagrije, vlaga se pretvara u paru, što uzrokuje eksploziju zrna i nastanak pahuljaste mase. Postoje različiti načini pripreme kokica kao što su priprema na štednjaku, u mikrovalnoj ili korištenjem aparata za kokice. Mogu se kombinirati s raznim okusima i dodacima. Najpopularniji su dodaci sol i maslac, karamel, sir i čokolada.

Kokice – nutritivne vrijednosti

Kokice su niskokalorične i bogate vlaknima, što ih čini zdravom opcijom kada se jedu bez dodataka. Sadrže oko 31 kaloriju po šalici. Dijetalna vlakna pomažu u zdravlju probavnog sustava, a antioksidansi kao polifenoli pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Dodaci poput maslaca, soli, šećera, sira ili drugih preljeva mogu značajno promijeniti nutritivnu vrijednost kokica. Umjerenost je ključna za uživanje u kokicama bez potencijalno negativnih utjecaja na zdravlje.

Kokice – recept

Za pripremu kod kuće možete koristiti različite metode, a jedna od popularnijih je priprema na štednjaku. Zagrijte ulje u posudi, dodajte kukuruzna zrna i pokrijte. Protresite povremeno dok zrna ne popucaju. Nakon što se zrna prestanu pucati, maknite s vatre. Možete dodati željene preljeve. Za zdraviju verziju, koristite aparate za popcorn koji koriste vrući zrak umjesto ulja.

Tagovi:

Izvor: ( www.arz.hr / Adresarsporta.rs )