Lifestyle

Koliki je normalan tlak –

Koliki je normalan tlak i što je krvni tlak

Krvni tlak je pritisak krvi u krvotoku na stijenkama arterija koji stvara srce pumpajući krv kroz cijelo tijelo. Srce je najveći mišić u ljudskom tijelu i kroz srce krv ulazi i izlazi te putem krvotoka prolazi do svih organa u tijelu kako bi mogle odvijati normalne funkcije u tijelu. Koliki je normalan tlak da bi tijelo moglo obavljati svoju funkciju? Normalan krvni tlak je 140 mmHg kod sistolički i 90 mmHg za dijastolistički tlak.

O tome koliki je normalan tlak ovisi o dobi u kojoj se nalazite. Normalan krvni tlak nije isti za mladu osobu od dvadesetak godina i osobu u poznim godinama starije dobi. Pa tako za osobu u dvadesetim godinama normalan krvni tlak je 120 sa 80, dok je za starije osobe normalan krvni tlak 134 sa 87 mmHg, a može biti i viši.

Pri tome treba razumjeti da je sistolički krvni tlak onaj kojim krv pumpanjem srca odlazi u arterije, dok je dijastolički krvni tlak onaj kojim krv ulazi u srce i nastaje između dva otkucaja srca.

Koliki je normalan tlak i kako ga pravilno izmjeriti

Za pravilno mjerenje krvnog tlaka potrebno je tijelo pripremiti na mjerenje što ne podrazumijeva ništa komplicirano, no ipak neke aktivnosti mogu utjecati na razinu tlaka prilikom mjerenja. Prije mjerenja krvnog tlaka potrebno je mirovati barem 5 minuta, te tokom mjerenja mirovati dok se krvni tlak mjeri. Ujedno je potrebno prije mjerenja obaviti mokrenje ili stolicu ako postoji potreba, te tokom mjerenja treba zauzeti udoban položaj sjedeći s leđima naslonjenim na naslon stolice.

Ne preporučuje se prije mjerenja uzimati kofein, alkohol i pušenje barem pola sata prije mjerenja krvnog tlaka. O ovim aktivnostima može ovisiti koliki je normalan tlak kod vas jer bi na primjer kofein tlak mogao sniziti pa nećete imati realnu sliku krvnog tlaka.

Ako ste emocionalno uzbuđeni ili ste upravo pod stresom vaš će tlak biti visok što neće biti odraz stvarnog stanja, te tako nećete saznati koliki je normalan tlak za vas jer su emocije i stres utjecali na povišenje krvnog tlaka. Također pripazite na unos soli, šećera i masnoća, te da ste dovoljno naspavani jer i ovo može utjecati na vaš krvni tlak.

Koliki je normalan tlak i granične vrijednosti

O tome koliki je normalan tlak ovisi o vašoj dobi, no ako ste osoba u srednjim godinama i vaš tlak nije 120/80 mmHg ne morate dizati paniku. Vaš tlak može biti i lagano povišen i kretati se između 130 i 139 za gornji i 85 do 89 donji tlak da granične vrijednosti pokazuju da je vaš tlak u normalnim granicama iako malo povišen, ali nije razlog za zabrinutost. Takav tlak se naziva normalan visoki tlak i njega treba pratiti kako ne bi još više porastao.

Ukoliko tlak poraste gornji između 140 i 159, a donji između 90 i 99 govorimo o prvom stupnju hipertenzije, odnosno maloj hipertenziji. Kada tlak dosegne gornji 179, donji 109 radi se o srednjoj hipertenziji, a iznad toga je velika razina hipertenzije.

Bolesti hipertenzije mogu biti za srce vrlo opasne, do visokog krvnog tlaka dolazi zbog neprohodnosti krvnih žila pa do srca ne dolazi potrebna količina krvi koliko bi trebala pa srce radi pojačanim ritmom. Stoga pazite na svoje krvne žile i koliki je normalan tlak za vašu dob, te redovno kontrolirajte svoj tlak.

Tagovi:

#Koliki #normalan #tlak #
Izvorni članak