Lifestyle

Koliko godina imate? Pogledajte tablicu krvnog tlaka prema uzrastu: Evo koliki je normalan za vaše godine.

Što je krvni tlak?

Krvni tlak je pritisak krvi na stijenke vaših arterija odnosno krvnih žila. Krv teče kroz arterije upravo zbog toga što se ona nalazi pod određenim pritiskom odnosno pod određenim tlakom. Krvni tlak se stvara kada srce radi tj kada ono pumpa. Kod svakog izbacivanja krvi iz dijela sistole kod srca se tlak povisuje, dok kod ulijevanja krvi u dijastoli se tlak potom snižava. Upravo zbog toga se mjere 2 vrijednosti krvnog tlaka, a to su sistolička (gornja) i dijastolička (donja) vrijednost krvnog tlaka.

Tlak je lako promjenjiv, te se on mijenja tokom dana i noći, te je isto tako podložan brojnim vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Te se promjene događaju kako posljedica aktivacije raznih mehanizama s kojima organizam pokušava održavati prikladni protok ovisno o promjeni životnih uvjeta. Normalna vrijednost krvnog tlaka je prosječno oko 120/80 mmHg. Kod nekih osoba je vrijednost krvnog tlaka nešto niža zbog njihove građe dijela, te kako starimo, tako nam se povisuje tlak, ali nikada ne bude više od 140/90.

Krvni tlak na temelju vaših godina

Jedno od najčešćih zdravstvenih problema, posebice kod starijih osoba je povišeni krvni tlak. Na temelju vašeg krvnog tlaka se mogu otkriti koje su se promjene dogodile po pitanu vašeg zdravstvenog stanja, jeste li lošeg raspoloženja, imate li glavobolju, nesanicu ili neki drugi problem. Normalno je da krvni tlak varira i po nekoliko puta u jednom danu, te je za svakoga normalni tlak drugačiji jer to ovisi o mnogo faktora, od životnog stila do kakve ste građe. Inače je optimalni tlak 120/80 mmHg, no za mnoge je normalni tlak 138/85.

Ali, za mnoge je normalni tlak drugačiji te kroz život prolazimo kroz razne situacije i zbog toga nam često tlak varira. Također, kako sve više starimo tako nam se i sam tlak mijenja, i ujedno tlak nije isti kod žena i kod muškaraca. Poznato je da nam tlak se povisuje kako starimo, ali nikada nam tlak ne bude viši od 140/90. U nastavku ćemo vam prikazati koji je tlak idealan za vas na temelju vaših godina.

Koliki je krvni tlak normalan za vašu dob?

Ukoliko ste u svojim ranim 20-im godinama, tada je standardni krvni tlak kod muškaraca 123/76 mmHg, dok kod žena 116/72 mmHg. U dobi do 30-e godine života, za muškarce je tlak 126/79 mmHg, dok je kod žena 120/75 mmHg. U životnom periodu između 30-e i 40-e godine za muškarce je idealan krvni tlak 129/81 mmHg, a za žene je 127/80 mmHg.

U razdoblju između 40-e i 50-e godine života kod muškaraca je normalni tlak 135/83 mmHg dok je kod žena 137/84 mmHg. U životnom razdoblju između 50-e i 60-e godine života se kod muškaraca tlak kreće na brojci 142/85 mmHg, dok kod žena je 144/85 mmHg. I kod osoba starije od 70 godina pa na dalje, kod muškaraca je normalni tlak 142/80 mmHg, dok je kod žena tlak 159/85 mmHg. Kao što možete i sami vidjeti, što je osoba starija, to vrijednosti krvnog tlaka su sve veće, što se događa zbog promjena u krvnim žilama, mišićima srca i drugim organima.
Tagovi:

#Koliko #godina #imate #Pogledajte #tablicu #krvnog #tlaka #prema #uzrastu #Evo #koliki #normalan #vaše #godine

Komentariši