Lifestyle

Krup – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Krup?

Krup je stanje koje obično nastaje kod malene djece do 4 godine koja su osjetljivija na dišne puteve. Navedeno stanje nastaje kada se dišni putovi djeteta suze i upale, te začepe od sluzi. Najčešće nastaje radi virusa prehlade ili upale poput bronhitisa. U nekim slučajevima, može nastati i radi udaha stranog tijela. Što je Krup? Navedeno ime se odnosi na sami zvuk koji će nastati kada se zrak udahne kroz uži dušnik i upaljene glasnice. Navedena bolest je često poznata i kao Laringitis.

Prvi napadaj može doći naglo, često traje noću i može potrajati do par sati. Dijete će u ovom slučaju kašljati s promuklim tonom i teže disati. Ukoliko se stanje pogorša i ukoliko dijete jedva hvata zrak, tada je potrebno slučaj karakterizirati kao hitan! Da li se navedeno stanje može razviti u odrasloj dobi? U rijetkim slučajevima. Kada se ono pojavi kod odrasle osobe ono će izazvati disanje poput “laveža” i stanje će se liječiti kao i svako drugo stanje koje uključuje pojačani kašalj koji utječe na disanje.

Krup uzroci i simptomi

Zarazni virusi su najčešći uzroci Krupa. Krup se može zaraditi ako dijete udahne kapljicu zraka koja je zaražena. Također, moguća je i zaraza preko površine koja je zaražena. Kada virus napadne tijelo djeteta ili odrasle osobe, ono se manifestira kao oticanje glasnica, bronhija te dušika. Djeca mogu razviti gripu, dok odrasli ne. Krup može biti uzrokovan i bakterijskim i gljivičnim infekcijama. Koji su simptomi Krupa? Simptomi mogu biti sljedeći: Glasan kašalj koji podsjeća na lavež – aktivan noću, naporno i glasno zviždanje pri udisajima, povišena tjelesna temperatura, promukao i oštar glas, osjećaj umora.

Simptomi će često trajati od 3 do 5 dana, nakon kojih se oni postupno povlače. Ukoliko dijete ima navedene znakove bolesti, tada je najbolje posavjetovati se s pedijatrom. Simptomi su češće gori za odrasle osobe nego djece, navedene bolest više zahvaća gornji dišni trakt odraslih, što znači da je disanje otežano i često glasnije nego kod djece. Ako kao odrasla osoba primijetite navedene simptome, tada je najbolje da posjetite svog liječnika.

Krup liječenje

Liječenje odraslih će često biti nešto agresivnijeg tijeka. Liječnici često prepisuju lijekove koji imaju za cilj smanjiti oticanje dišnih puteva. Ukoliko je stanje teškog ili kroničnog oblika, tada je potrebno bolničko liječenje. Kod djece, Krup se često povuče nakon 5 dana, dok je odraslima potrebno nešto više vremena. Kako izliječiti Krup? Osim prepisanih lijekova, navedenu bolest možemo liječiti i uz pomoć kućnih lijekova. Koristite ovlaživače zraka, pojte dosta tekućine, odmarajte se, sjedite u uspravnom položaju, koristite osnovne lijekove za bolove i sniženje temperature.

Da li se navedena bolest može spriječiti? Da bi spriječili pojavljivanje Krupa, potrebno je poduzimati iste mjere kao i kada bi izbjegavali prehladu. Iste mjere vrijede i za djecu. Vodite brigu o osobnoj higijeni, izbjegavajte doticaj s bolesnim ljudima, ne dijelite hranu ili piće. Navedena bolest je neuobičajena kod odraslih, i češća je kod djece. Ukoliko se pojavi u odrasloj dobi može biti komplicirana za liječiti, što često dovodi do liječenja u bolnici uz pomoć cijevi za disanje.

Tagovi:

#Krup #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši