Lifestyle

Lanzul – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Djelovanje lijeka Lanzul

Lijek Lanzul sadrži lanzoprazol koji djeluje kao inhibitor protonske pumpe koji smanjuju razinu kiseline u želucu i probavnom sustavu. Primjena lijeka Lanzul je kod liječenja i prevencija upala jednjaka, refluksnog ezofagitisa, liječenja čira na želucu i dvanaesniku, liječenju žgaravice i vraćanju kiseline u jednjak.

Ujedno ovaj lijek učinkovito djeluje na infekcije koje su uzrokovane Helicobacter pylori bakterijom te se kod ovog liječenja koristi u kombinaciji sa antibioticima. Za liječenje čireva u želucu i dvanaesniku kod nekih je bolesnika potrebno dugotrajno liječenje nesteroidnim protuupalnim lijekovima, NSAID terapijom koja se koristi kod bolova i upala u probavnom sustavu. Ovaj lijek također ima svoju primjenu u liječenju Zollinger-Ellisonovog sindroma, bolest kod koje se stvaraju jedan ili više tumora u gušterači ili dvanaesniku, te oni luče velike količine kiseline što dovodi do peptičkog ulkusa.

U terapiji ovim lijekom potreban je oprez ukoliko imate poremećaj u radu jetre, te ukoliko ste na terapiji lijekovima koji sadrže atazanavir kod liječenja HIV-a. Naročit oprez je potrebna ukoliko ste alergični na neki od sastojka ovog lijeka.

Nuspojave lijeka Lanzul

Prije propisivanja ovog lijeka liječnik treba otkloniti svaku sumnju na pojavu maligne bolesti što može učiniti pretragom endoskopija, te nakon toga može propisati lijek Lanzul. Moguća nuspojava ovog lijeka je proljev, te ukoliko se proljev nastavi potrebno je o tome obavijestiti liječnika. U kombinaciji sa drugim lijekovima moguće su interakcije između lijekova i komplikacije, pa je potrebno liječnika upozoriti na sve lijekove koje koristite.

Nuspojave koje se mogu pojaviti u terapiji lijekom Lanzul su glavobolje i omaglice, te mučnine, povraćanja, proljev, zatvor, vjetrovi, te suhoća i bol u grlu i ustima. Ujedno se mogu pojaviti poremećaji povezani sa kožom u obliku osipa, svrbeži i crvenila, a česti su i poremećaji u jetrenih enzima koji su vidljivi u krvnim pretragama što je znak da je došlo do poremećaja u radu jetre. Kao nuspojava mogu se pojaviti i bolovi u mišićima i zglobovima, te zadržavanje tekućine u tijelu kao i otekline.

GoSlim - smršaj zdravo

U krvnim pretragama se može otkriti da je poremećen broj krvnih stanica, te se može pojaviti i vrućica, ali i psihološki problemi u obliku depresija, nesanica, halucinacija, smetenosti, pospanosti, te poremećaji vida.

Iskustva u terapiji lijekom Lanzul

Osobe koje su bile na terapiji lijekom Lanzul mogu svjedočiti svojim iskustvom da postoje brojen nuspojave koje su osjetili tokom terapije ovim lijekom, Neki su izgubili okus i gubitak apetita, a pojavila se i promjena na jeziku, upala jezika, glositis. Drugi su osjetili pretjerano znojenja, preveliku osjetljivost na svjetlo, a mnogi su se iznenadili gubitkom kose.

Kod nekih se osoba na terapiji lijekom Lanzul javljalo drhtanje, te osjećaj mravinjanja na koži, a također i blijedilo. Lijek je kod nekih osoba utjecao na poremećaj u radu bubrega, gušterače, jetre, a kod nekih se muškaraca pojavio rast dojki i impotencija. Kandidijaza kao oblik gljivične infekcije kod nekih se pacijenata pojavila na koži, dok se kod drugih pojavila na sluznici.

Lijek se izdaje na recept liječnika, te ga se ne može kupiti u ljekarni upravo zbog djelovanja lijeka jer postoje i ozbiljnije nuspojave zbog kojih je potrebno hitno se obratiti liječniku, kao što su kolitis, simptomi šoka, pad krvnog tlaka, te ozbiljni poremećaji krvi.

Tagovi:

#Lanzul #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak