Lifestyle

Lipex – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lipex – primjena i djelovanje

Lipex je lijek koji se koriste za snižavanje razine ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i masnih stanica u krvi, koji se također nazivaju i trigliceridi. Lipex tablete se koristi za liječenje različitih stanja povezanih s povećanim razinama kolesterola u krvi, uključujući aterosklerozu odnosno nakupljanje masnih naslaga u krvnim žilama, koronarnu bolest srca, perifernu arterijsku bolest, te za prevenciju srčanog udara i moždanog udara. Lijek sadrži djelatnu tvar simvastatin, a to je lijek koji pripada skupini lijekova koji se nazivaju statini. Djeluje na način da inhibira enzim HMG CoA reduktazu, koji je uključen u sintezu kolesterola u jetri. Time se smanjuje količina kolesterola koju jetra proizvodi, a također se potiče povećana upotreba kolesterola u krvi. Kao i drugi lijekovi, tako i ovaj lijek može kod nekih osoba izazvati određene nuspojave, o čemu ćemo Vam malo više reći u sljedećem dijelu. Isto tako, otkriti ćemo Vam kako se uzima ovaj lijek te koje druge pomoćne tvari sadrži u sebi.

Lipex – upute i nuspojave

Lipex tablete se najčešće uzima jednom na dan, i to preferirano navečer. No, doziranje ovisi o razini kolesterola u krvi, dobi, prisutnosti drugih bolesti te o lijekova koje pacijent uzima. Važno je se pridržavati propisane doze lijeka i ne uzimati više nego što je to potrebno odnosno propisano. Također, se ne smijete prekinuti liječenje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Nuspojave koje se mogu pojaviti tijekom uzimanja Lipex tableta uključuju mučninu, povraćanje, proljev, nadutost, bol u trbuhu, vrtoglavicu, umor, bol u mišićima, bol u zglobovima, osip, svrbež i povišene razine jetrenih enzima u krvi. U rijetkim situacijama se mogu pojaviti nuspojave kao što su miopatija odnosno stanje koje se karakterizira bolom i slabostima u mišićima, rabdomioliza odnosno stanje u kojem mišićne stanice pucaju i otpuštaju toksine u krvotok, te oštećenje jetre. U slučaju pojave bilo kakvih nuspojava ili sumnje na nuspojave, potrebno je odmah kontaktirati svojeg liječnika. Veoma je važno da redovito pratite svoje stanje i obavještavate svojeg liječnika o bilo kakvim promjenama koje se mogu pojaviti tokom uzimanja ovog lijeka.

Lipex – cijena i nuspojave

Lipex tablete se trebaju čuvati podalje od dohvata male djece. Također, tablete čuvajte na temperaturi do maksimalnih 30 Celzijevih stupnjeva. Tablete se ne smiju koristiti nakon što im istekne rok trajanja koji je naveden na samom pakiranju. Kod datuma roka trajanja, datum se odnosi na zadnji dan u navedenom mjesecu. Kada tabletama istekne rok trajanja, tablete bacite na to zato previđeno mjesto. Lipex tablete sadrže u sebi djelatnu tvar simvastatin. Također, sadrži i druge sastojke. U jezgri tablete se nalaze butilhidroksianizol, askorbatna kiselina, celuloza, citratna kiselina hidrat, mikrokristalični gelirani škrob, magnezijev stearat i laktoza hidrat. U ovojnici tablete se nalaze hidroksipropilceluloza, hipromeloza, titanijev dioksid, talk te žuti ili crveni željezov oksid. Lijek dolazi u 4 gramaže, po 10,20,40 i 80 miligrama, te je dostupan za kupiti u pakiranju od 28 tableta. Lijek se izdaje na recept, te je dostupan za kupiti po odličnoj cijeni u svakoj ljekarni. Iskustva su veoma pozitivna, te je bilo malo prijavljenih nuspojava.

Tagovi:

#Lipex #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Parazol - Protiv parazita