Lifestyle

Maxidex – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Maxidex djelovanje

Lijek Maxidex je mast za oči koja pripada skupini lijekova kortikosteroida, a upotrebljava se za liječenja vanjskih upala oka koje mogu biti i postoperativne i alergijskih reakcija na oku. Mast djeluje na način da prvenstveno sprječava upale oka, a već nastale upale oka liječi i olakšava upalno stanje.

Kod nekih stanja je bolje ne koristiti lijek Maxidex, a to su na primjer herpes simplex, glaukom jer može doći do povišenja očnog tlaka, također ako imate gnojnu infekciju oka nemojte koristiti ovu mast, te ukoliko imate bolesti koje utječu na stanjenje bjeloočnice i rožnice. U takvim situacijama trebate upozoriti liječnika na ova stanja, a kada vam liječnik propiše ovaj lijek potrebno je pridržavati se terapijskih doza i ne prekidati terapiju prije nego vam liječnik kaže da možete prekinuti terapiju.

U kombinaciji sa drugim lijekovima može imati različito djelovanje pa informirajte svog liječnika o lijekovima koje već koristite. Prilikom nanošenja masti pazite da imate čiste ruke iako ne smijete dodirivati vrh tube s prstima, ali prstima trebate rastvoriti oko kako biste nanijeli mast na donji i na gornji kapak. Mast je bijele boje pa nakon što je nanesete neko vrijeme mirujte jer nećete moći jasno vidjeti dok se mast ne upije.

Lijek Maxidex nuspojave

Mast Maxidex osim alergijskih reakcija može imati i druge nuspojave koje se mogu pojaviti tokom terapije s obzirom da je oko vrlo osjetljiv organ. Nuspojave se mogu pojaviti kao nelagodan osjećaj u oku i velika osjetljivost oka, proširena zjenica, ali i povišeni očni tlak. Uz ove nuspojave može se pojaviti i obješena vjeđa. Kod ovih nuspojava se obratite liječniku koji vam je mast Maxidex propisao, te će on odlučiti o nastavku liječenja ili će vam propisati drugu mast.

Kod dugotrajnog korištenja ove masti rizik od pojave povišenog očnog tlaka je veći, a isto tako s dugotrajnim korištenjem raste i rizik da se razvije katarakta. Ujedno ako primijetite da postoji oticanje lica i trupa koji su simptom Cushingovog sindroma koji je zapravo potiskivanje nadbubrežne žlijezde i njenog normalnog funkcioniranja, potrebno je obratiti se liječniku.

Nuspojave se mogu pojaviti i ako postoje infekcije koje su izazvane bakterijama, virusima, gljivicama, te kod tuberkuloze oka, vodenih kozica, herpes simpleks koji se pojavio na oku, pa se u tim situacijama ne preporučuje korištenje ovog lijeka.

Iskustva sa lijekom Maxidex i cijena

Osobe koje su koristile mast Maxidex znaju da je ovaj kortikosteroid učinkovit kod određenih upalnih procesa, ali i u prevenciji i sprečavanju stvaranja upalnih procesa do kojih bi moglo doći na primjer nakon operativnih zahvata na oku. Mnoge su osobe koristile ovu mast nakon operativnih zahvata, no njihovo iskustvo je da rane teže iscjeljuju prilikom korištenja Maxidex masti.

Kada se mast nanese potrebno je neko vrijeme da se mast upije jer do tada ćete imati zamućen vid i najbolje je da petnaestak minuta mirujete kako se ne biste ozlijedili jer nećete dobro vidjeti. Trudnicama i dojiljama, te djeci mlađoj od 12 godina ovaj lijek se ne preporučuje zbog nepoznatog učinka na bebe i malu djecu.

Također osobe koje su koristile ovu mast upozoravaju da mast trebate trošiti toliko dugo koliko vam je liječnik propisao jer inače riskirate upalni proces, a ukoliko ste zaboravili dozu nanesite mast samo ako vrijeme za sljedeću dozu nije uskoro. Izbjegavajte dvostruke doze kako ne bo došlo do nepotrebnih nuspojava. Lijek se izdaje na isključivo na recept liječnika i nije ga moguće kupiti u ljekarnama bez recepta.

Tagovi:

#Maxidex #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši