Lifestyle

Moksacin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Moksacin – primjena i djelovanje

Moksacin je antibiotik iz skupine fluorokinolona, koji se koristi za liječenje različitih bakterijskih infekcija. Moksacin djeluje na bakterije tako da sprječava njihovu sposobnost razmnožavanja, što dovodi do njihovoh postepenog izumiranja. Ovaj se lijek obično propisuje za liječenje bakterijskih infekcija dišnih puteva, uključujući bronhitis i upalu pluća, kao i infekcija uha, očiju, sinusa, kože i probavnog sustava. Također se može koristiti za prevenciju infekcija kod ljudi koji su izloženi riziku od infekcije, kao što su osobe koje putuju u zemlje s visokim rizikom od određenih infekcija. Lijek dolazi u obliku tablete koja se uzima oralnim putem. Što se tiče doze lijeka, liječnik će Vam na temelju vrste i težine infekcijel, te generalnog zdravstvenog stanja odrediti najidealniju dozu. Kao i ostali lijekovi, tako i ovaj lijek može uzrokovati nuspojave koje mogu varirati od osobe do osobe. Više o nuspojavama, kako se uzimaju tablete te koje druge tvari sadrži ovaj lijek saznajte u članku.

Moksacin – upute i nuspojave

Moksacin se uzimaju prema uputama liječnika. Doziranje i trajanje terapije ovise o vrsti infekcije, težini stanja i drugim čimbenicima. Općenito, lijek se uzima jednom dnevno, po mogućnosti u isto vrijeme svaki dan. Nikada nemojte prekidati terapiju bez savjetovanja sa svojim liječnikom, čak i ako se osjećate bolje nakon nekoliko dana, jer to može dovesti do recidiva infekcije i smanjiti učinkovitost liječenja. Moksacin tablete, kao i svi drugi lijekovi, mogu kod nekih pacijenata uzrokovati neke nuspojave. Najčešće nuspojave su proljev, mučnina, vrtoglavica, glavobolja, problemi sa spavanjem, nesanica, osip i svrbež. Ove nuspojave obično nisu ozbiljne i prolaze nakon završetka terapije. Međutim, može izazvati i ozbiljnije nuspojave, poput alergijskih reakcija, poteškoća s disanjem, promjena srčanog ritma, bolova u zglobovima, bolova u mišićima, gubitka vida, halucinacija i drugih problema s mentalnim zdravljem. U rijetkim slučajevima lijek može dovesti do rupture tetiva, osobito kod osoba koje su starije od 60 godina, osoba koje uzimaju kortikosteroide ili osoba koje su imale transplantaciju bubrega. Ako primijetite neke od ovih nuspojava, odmah se obratite svojem liječniku.

Moksacin – cijena i iskustva

Moksacin tablete se trebaju držati podalje od pogleda i dohvata male djece. Preporučuje se držati tablete u njihovom originalnom pakiranju kako bistge ih zaštitili od sunčeve svjetlosti i vlage. Ovaj se lijek ne smije više dalje koristiti nakon što im istekne rok trajanja koji je naveden i na vanjskom pakiranju i na blister pakiranju. Nikada nemojte bacati lijekove u kućni otpad ili u otpadne vode zbog mogućnosti zagađenja okoliša. Stoga, bacite lijek prema uputama svojeg ljekara. Djelatna tvar u ovom lijeku je moksifloksacin, te jedna tableta sadrži u sebi 400 miligrama ove djelatne tvari. Također, ovaj lijek u sebi sadrži i druge pomoćne tvari. U jezgri tablete se nalaze manitol, natrijev škroboglikolat vrste A, bezvodni koloidni silicijev dioksid, talk, mikrokristalična celuloza, hidroksipropilceluloza te magnezijev stearat. U ovojnici tablete se nalaze djelomični hidrolizirani poli vinilni alkohol Opadry II PINK, titanijev dioksid, talk, makrogol, te žuti i crveni željezov oksid. Moksacin tablete su obložebe filmom, ružičaste boje, duguljastog i bikonveksnog oblika. Dolaze u pakiranju po 5 tableta u kutiji, te se mogu kupiti po dobroj cijeni u svim ljekarnama. Kod kupovine lijeka trebate priložiti recept od svojeg liječnika. Što se tiče iskustva drugih osoba koji su isprobali ovaj lijek, mnogi su bili zadovoljni njegovim brzim djelovanjem te im je pomoglo kod brzog izliječenja od infekcije.

Tagovi:

#Moksacin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši