Lifestyle

Trittico – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Trittico je antidepresiv s produljenim djelovanjem

Depresija je sve raširenije stanje u modernom svijetu, često je praćena stalnom tjeskobom i nesanicom. Trittico je antidepresiv s produljenim djelovanjem, a koristi se za liječenje svih vrsta depresije i poremećaja spavanja kod odraslih osoba. Djelovanje lijeka je relativno brzo vidljivo, već nakon tjedan dana uzimanja lijeka raspoloženje depresivne osobe se vidno popravlja. Aktivna djelatna tvar lijeka je trazodon i ako ste možda preosjetljivi na taj ili neki drugi sastojak lijeka, pripazite na znakove alergijske reakcije.

Alergija na trittico se manifestira osipom po koži, oticanjem lica, jezika i grla i ako se pojavi prestanite uzimati lijek i javite se svom liječniku. Lijek se uzima po preporuci liječnika ili prema uputi o lijeku i nikako se ne smije uzimati uz alkohol ili uz druge lijekove za spavanje. Lijek ne bi smjeli niti bolesnici koji su imali infarkt. Ukoliko idete na pretrage urina upozorite liječnika da uzimate ova lijek jer trazodon može prekriti podatke o stanju urina i utjecati na nalaz.

Tko ne sve smije uzimati trittico

Starije osobe mogu na ovaj lijek reagirati naglim padom krvnog tlaka i povećanom pospanošću. Najispravnije je informirati se tko sve ne smije uzimati trittico, prije svih drugih to su bolesnici koji boluju od bubrežnih bolesti, nadalje srčani bolesnici (angina pektoris, infarkt), muškarci koji imaju prostatitis (uvećana prostata) i probleme s mokrenjem, bolesti štitnjače (hipertiroidizam), osobe koje boluju od glaukoma uskog kuta i imaju povišeni očni tlak. Osobe s epilepsijom se moraju strogo držati propisanih doza.

Trittico se ne propisuje djeci i adolescentima mlađim od 18 godina. Bolesne osobe sklone samoozljeđivanju, osobe sa suicidalnim mislima i osobe koje su možda već pokušale suicid, dok uzimaju ovaj lijek moraju češće na liječničke kontrole. Kod bolesnika od shizofrenije ovaj lijek može dovesti do psihotičnih ispada i pogoršanja bolesti. Ovaj lijek može izazvati nevoljne i dugotrajne erekcije, ako se to dogodi trebate se javiti svom liječniku. Iako lijek ne stvara ovisnost, ne prekidajte naglo uzimanje lijeka, liječnik će vam postupno smanjivati dozu.

Trittico, nuspojave i interakcija s drugim lijekovima

Ovaj lijek kod dugotrajne upotrebe može oštetiti jetru ili bubrege, ako dobijete žuticu, odmah prestanite uzimati lijek i javite se svom liječniku. Trittico, nuspojave i interakcije s drugim lijekovima su međusobno povezani, jer ovaj lijek pojačava djelovanje sedativa, antipsihotika, hipnotika (lijekovi protiv nesanice), anksiolitika i antihistaminika. U praksi se to regulira smanjivanjem doza navedenih lijekova. Pojačano djelovanje ovog lijeka mogu potaknuti oralni kontraceptivi, antiepileptici, ali ga usporiti mogu lijekovi za probavu (čir na želucu).

Smanjen učinak trittico lijeka mogu izazvati i neki drugi antipsihotici. Ako uzimate lijekove protiv virusnih, bakterijskih ili gljivičnih infekcija liječnik će vam vjerojatno smanjiti dozu ovog antidepresiva. Ako se spremate na neku operaciju, zbog anestezije trebate upozoriti liječnika da uzimate trazodon. Trudnice i majke koje doje smiju uzimati ovaj lijek samo iznimno i pod liječničkim nadzorom. Ako kod vas ovaj lijek uzrokuje omaglicu ili probleme s vidom, bolje je da ne vozite. Ako se pojave umor, glavobolja, dezorijentiranost, pospanost, poremećaji svijesti, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Tagovi:

#Trittico #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši