Lifestyle

Kako ublažiti osip od brijanja – Ublažite iritaciju kože

Zašto nastaje osip od brijanja?

Crvena koža, blago peckanje i prištići koji nastaju nakon brijanja, sve ovo su znakovi iritacije koji nastaju radi upotrebe britvice. Zašto nastaje osip od brijanja? Osip ili iritacija nastaje onda kada snažno brijemo svoju kožu, ali i radi nepravilnog odabira britvice, kao i nedovoljne pripreme prije samog brijanja. Medicinski gledano, iritacije koje nastaju brijanjem su zapravo mikroozljede na koži koji najčešće nastaju radi samih oštrica na brijačima. Njihovo brzo pomicanje i jako stiskanje uzrokuje malene ozljede koje se manifestiraju u obliku iritacije i svrbeža.

Kako se prepoznaje osip od brijanja? Simptomi su sljedeći: Crvenilo na mjestu brijanja ili crvene mrlje na određenim mjestima brijanja, pečenje nakon brijanja, osjećaj svrbeži nakon brijanja, nastanak iritacije kože – maleni prištići. Ponekad će nepravilno brijanje uzrokovati i infekciju na području radi prodora prljavštine ili drugih bakterija u ozlijeđeno područje. Koliko dugo traje navedeni osip? Osip će se najčešće pojaviti odmah nakon prestanka nepravilnog brijanja, no on se može pojaviti i par sati kasnije kada se koža dodatno nadraži.

Kako spriječiti osip od brijanja?

Kako bi spriječili osip od brijanja, potrebno je naučiti pravilnu tehniku brijanja i izbjegavati pogreške. Osip od brijanja može se spriječiti: Brijanjem suprotno od smjera rasta dlačica, manjim stiskanjem oštrica na kožu, izbjegavanjem tupih oštrica, korištenjem pogrešne ili neadekvatne higijene. Kako bi se šansa pojavljivanja osipa također minimalizirala, potrebno je prije brijanja uvesti neke nove rituale koji vam mogu pomoći u postizanju glatke kože. Osip ili iritacija od brijanja mogu se spriječiti sa: Čišćenjem područja – Neovisno o tome koji dio tijela brijete, prije procesa dio je potrebno dobro očistiti i navlažiti. Nikada nemojte primjenjivati suho brijanje!

Piling – Ako želite ozbiljnije pristupiti brijanju, tada je bitno napraviti piling na djelu tijela koji brijete. Piling će otkloniti umrle stanice kože, što će rezultirati boljom cirkulacijom područja, fleksibilnost kože i boljem prianjanju oštrice. Priprema dlačica – Losioni za brijanje i ulja za brijanje mogu omekšati tvrđe dlačice u tako stvoriti svojevrsni zaštitni film između kože i oštrice. Brijanje oštrim žiletima – Kada se brijete uvijek gledajte na to da su žileti ili oštrice dovoljno oštre kako bi se minimalizirao pritisak na kožu.

Da li se osip od brijanja može ukloniti pravilnom njegom?

Njega poslije brijanja je svakako važna, no ona neće puno pomoći ako ste kožu već iziritirali. Nakon pravilnog brijanja kožu je potrebno dobro isprati te osušiti. Završni stadij kvalitetnog brijanja je pravilna njega. Brijete li lice, tada je lice nakon brijanja potrebno umiti, osušiti, nanijeti tonik za lice koji ima protuupalno djelovanje, zatim stavljanje balzama koji će umiriti i osvježiti kožu. Ukoliko ste brijali neki drugi dio tijela, tada je isto potrebno područje dobro isprati i osušiti.

Nakon toga slijedi nanošenje hidratizirajuće kreme s aktivnim sastojcima kako bi se spriječila moguća iritacija. Mogu se koristiti i blagi te rashlađujući balzami koji umiruju kožu. Osip od brijanja se također može spriječiti i nanošenjem određenih hidratizirajućih sredstava prije procesa samog brijanja – kreme ili gelovi za brijanje. Da li se osip od brijanja može ukloniti kada se pojavi? Nažalost ne. On se može smanjiti ili minimalizirati, ali on će se samostalno povući kroz par dana ili maksimalno tjedan dana.

Tagovi:

#Kako #ublažiti #osip #brijanja #Ublažite #iritaciju #kože
Izvorni članak