Lifestyle

Nadbubrežna žlijezda simptomi –

Nadbubrežna žlijezda bolesti i uzroci

O nadbubrežnim žlijezdama veoma se malo govori, kao i o njihovim mogućim bolestima. Nadbubrežna žlijezda je parni organ koji se smjestio iznad gornjeg pola svakog bubrega. Navedene žlijezde su građene od dva dijela – kore i srži. Kora je nešto složenije građe i dijeli se na tri sloja: Klupčasti, svežnjičasti te mrežasti sloj. Svaki sloj ima svoju određenu funkciju. Sama srž se nalazi u unutrašnjosti žlijezde i građena je od posebnog tkiva koje je povezano s simpatičkim dijelom perifernog živčanog sustava.

Nadbubrežna žlijezda može oboljeti, baš kao i svaki drugi organ u našem tijelu. Koja su najčešća oboljenja? Kada se pojavi bolest navedenog organa, ona je često rezultat strukturnog te funkcionalnog odstupanja. Najčešća oboljenja su: Adenom ili incidentalom (benigni tumor), hormonski aktivni tumor benignog oblika, hiperaldosteronizam, Addisonova bolest, adrenalna kriza i iscrpljenost nadbubrežnih žlijezda. Navedene bolesti nastaju kada dođe do poremećaja u radu nadbubrežnih žlijezda, što znači da one ne opuštaju hormone u predviđenim/optimalnim količinama.

Nadbubrežna žlijezda simptomi i znakovi

Kako prepoznati prve simptome koji upućuju na nepravilan rad nadbubrežnih žlijezdi? Simptomi se mogu razlikovati ovisno o tipu oboljenja, stoga je potrebno obratiti pažnju na sljedeće simptome: Umor i pospanost tijekom dana iako ste dobro spavali, povećana želja za slatkom ili slanom hranom, potreba za raznim stimulansima poput kave ili energetskih pića, sniženi krvni tlak, primjetni gubitak kose, otežano oporavljanje nakon bolesti poput prehlade, osjećaj stalne boli u tijelu, nepravilno raspoređena energija kroz dan (malo energije ujutro, više popodne), teško razbuđivanje i ustajanje iz kreveta, primjetni gubitak na težini.

Kada dođe do određenog stanja ili oboljenja, nadbubrežna žlijezda promijenit će svoju funkciju rada, što će uzrokovati navedene simptome. Koji su uzroci oboljenja nadbubrežne žlijezde? Nadbubrežna žlijezda oboljet će onda kada postoji određeni uzrok koji negativno utječe na njen rad. Mogući uzroci oboljenja su: Iscrpljenost nadbubrežne žlijezde koja je nastala radi nedavno preboljele bolesti, dugoročno izlaganje određenim kemikalijama ili onečišćivačima, trauma na tijelu (operacija, ozljeda, ovisnost, loša dijeta), intenzivno te dugo izlaganje stresnim situacijama.

Nadbubrežna žlijezda liječenje

Postoje razne metode liječenja, a one ovise o samoj dijagnozi pacijenta. Ako je riječ o benignom ili hormonskom tipu oboljenja, tada se ono može pratiti kroz rast i razvoj i sukladno razvoju liječiti. Najčešće je potrebno odraditi kirurško liječenje. Svi oblici hormonsko aktivnih tumora traže kirurško liječenje. Kod bolesti poput Addisonove bolesti pacijent će zaprimati hormonalnu terapiju i liječenje određenim lijekovima koji će dati povoljnu prognozu liječenja. Ako je nadbubrežna žlijezda samo iscrpljena, tada se predlaže uvođenje promjena u svakodnevni život.

GoSlim - smršaj zdravo

Liječnici upozoravaju da kronični stres i loše zdravstveno stanje može dovesti do disfunkcije nadbubrežne žlijezde. Okidač za mnoge bolesti nadbubrežne žlijezde je upravo dugoročno izlaganje stresu. Kako bi nadbubrežna žlijezda bila zdrava i dobro funkcionirala, poželjno je da osoba izbjegava stres, da ima zdraviji tup ishrane, da ima određen raspored spavanja. Zdravijim načinom života možemo ukloniti mogućnost nastajanja mnogih bolesti i stanja, stoga je potrebno voditi brigu o sebi i svome zdravlju.

Tagovi:

#Nadbubrežna #žlijezda #simptomi #
Izvorni članak