Lifestyle

Nokat koji urasta u meso – uzrok, simptomi, liječenje

Nokat koji urasta u meso – uzrok

Gotovo svaka peta osoba na svijetu ima problema s urastanjem nokta na stopalu u njegovo meso. Problem kada vam nokat koji urasta u meso se često događa kod žena nego kod muškaraca i to zbog toga nošenja neadekvatne obuće. Nokat koji urasta u meso je stanje gdje nokat urasta u meso oko njega, te zbog toga dolazi do boli, crvenila i naticanja tog dijela stopala gdje vam nokat urasta u meso. U nekim slučajevima dolazi čak i do infekcije odnosno upale zahvaćenog nokta i mesa. Često se urasli nokat javlja na palcu stopala, i to često zbog nepravilnog rezanja nokta. Urasli nokat može dovesti do upale mesa koji se nalazi oko nokta, i ako se upala ne tretira na vrijeme može se infekcija duboko ukorijeniti u nokat. Urasli nokat mogu uzrokovati loša i pretijesna obuća, pad imuniteta, genetska predispozicija, nepravilno rezanje noktiju, ozljeda nokta i nokti koji su prirodno zaobljeniji.

Nokat koji urasta u meso – simptomi

Kada vam se dogodi nokat koji urasta u meso, možete ga prepoznati po sljedećim simptomima, a to su vam kada osjetite bol na jednoj ili na oba dvije strane nokta i kada vam je to područje jako osjetljivo na dodir, kada vam se javljaju bolovi na nožnom palcu oko zahvaćenog nokta, kada područje oko noktiju na nogama bude crveno, kada vam meso oko noktiju počinje naticati i kada vam se inficira tkivo oko nokta na stopalu. Nokat koji urasta u meso se može veoma lako i bez ikakvih problema spriječiti. Bitno je da vodite brigu oko podrezivanja noktiju, nemojte previše skraćivati kako biste izbjegli buduće uraste noktiju, redovito pregledavajte nokte i ako primijetite sa se nešto zbiva na njima, pod hitno potražite pomoć, također, ako imate gljivice ili slično potražite pomoć. Bitno je da ne nosite pretijesnu i neudobnu odjeću i da nosite obuću i čarape napravljene od prozračnih materijala.

Nokat koji urasta u meso – liječenje

Nokat koji urasta u meso se srećom može izliječiti i riješiti, i to već uz pomoć par kućnih metoda i posjetom pedikeru. No, to vrijedi samo u slučaju ako nokat koji urasta u meso nije uzrokovao upalu mesa, nokta ili kože. Kada vam se dogodio urasli nokat, bitno je da u tom periodu ne nosite neudobnu i usku obuću, jer to može uzrokovati dodatne komplikacije i uzrokovati vam potencijalnu upalu. Ukoliko vam kućni lijekovi ne pomognu kod tretiranja uraslog nokta, onda vam vaš doktor može preporučiti druge metode. Prva metoda je podizanje nokta, gdje vam doktor podigne nokat i stavi ispod pamuk ili neki drugi materijal tako da bude odvojen od kože i pomognu mu da raste iznad kože, i kod kuće trebate natapati zahvaćeni prst i mijenjati pamuk. Druga metoda je djelomično uklanjanje nokta, što se radi samo kod težih slučajeva. I zadnja metoda je uklanjanje nokta iz tkiva što se radi ako se problem stalno pojavljuje i uzrokuje vam ozbiljne komplikacije i infekcije. Također, liječnik vam može preporučiti korištenje antibiotika.

Tagovi:

#Nokat #koji #urasta #meso #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši