Osteoporoza prehrana – Arz.hr

Osteoporoza prehrana – što je osteoporoza?

Contents

Osteoporoza spada u skupinu kroničnih bolesti kostiju, a najveći dio pacijenata su žene starijih godina. Osteoporoza se može opisati kao bolest propadanja sastava kostiju – razvijeni oblici ove bolesti čine svaki lom i udarac kosti vrlo traumatičnim i teškim. Osteoporoza uglavnom pogađa ljude u kasnijim godinama, no to ne znači da ne moramo brinuti o zdravlju svojih kostiju i ranije. Da bismo smanjili šanse za razvijanje koštanih bolesti, uvijek možemo jesti zdravije i davati svojim kostima sve potrebne nutrijente koje kosti trebaju. Osteoporoza prehrana puna je izvora kalcija, magnezija i minerala, a takve namirnice možemo pronaći u svakoj kuhinji. U ovome tekstu govorimo objasnit ćemo kako se zdravo hraniti kada patimo od osteoporoze, no isto tako dajemo savjete svima onima koji se žele zdravije hraniti kako bi sačuvali svoje kosti od kroničnih bolesti. Osteoporoza prehrana svakako će biti mjera predostrožnosti za sve oni kojima u obitelji članovi pate od bolesti kostiju.

Osteoporoza prehrana – što jesti u slučaju osteoporoze?

Naše kosti su, baš kao i ostali dijelovi našega organizma, u konstantnoj potrazi za hranjivim tvarima koje su neophodne za zdravu funkcionalnost istih. Osteoporoza prehrana zato obuhvaća namirnice bogate mineralima, vitaminom D i drugim mikronutrijentima. Da bismo razumjeli kako jesti, potrebno je razumjeti i bolest. Osteoporoza je kronična bolest kostiju gdje se događa demineralizacija i razgradnja koštanog tkiva. Preduvjeti za razvoj takvog stanja su: genetske predispozicije, neadekvatna prehrana i hormonalne abnormalnosti. U stanju osteoporoze našom prehranom možemo znatno usporiti razvoj i napredovanje bolesti te očuvati zdravlje naših kostiju. Osteoporoza prehrana zato obuhvaća namirnice poput salata, kupusa, cikle, rikole koje su veliki izvor minerala, naročito fosfora i magnezija. Isto tako prehrana obuhvaća razne mliječne proizvode koji sadrže velike količine kalcija. Kalcij je svima dobro poznat kao prijatelj kostiju, no on je jednako vrijedan koliko i drugi minerali poput fosfora i magnezija. Zajedno ta tri mikronutrijenta čine okosnicu zdrave prehrane kod pojedinaca koji pate od osteoporoze.

Osteoporoza prehrana – uloga vitamina D

Sam unos minerala koji su potrebni za neophodnu funkcionalnost kostiju nije dovoljan jer potrebni su neki drugi mikronutrijenti kako bi naša prehrana u osteoporozi bila potpuna. Vitamin D glavni je katalizator apsorpcije minerala koje smo ranije naveli. Vitamin D naše tijelo sintetizira uz izlaganje suncu stoga je vrlo bitno boraviti na otvorenom i na taj način sintetizirati vitamin D. Osteoporoza prehrana dakle ne uključuje čisto hranjenje s navedenim namirnicama, već možemo provoditi vrijeme vani na svježem zraku odnosno na suncu kako bi naša prehrana dobila puni smisao. Osteoporoza prehrana ne sadrži posebne recepte kojih biste se trebali pridržavati, već se radi o većem unosu određenih namirnica kako bi Vaše kosti bolje funkcionirale. Dakle, uzimanjem namirnica koje sadrže fosfor, magnezij i kalcij Vi dobivate prehranu koja je tu da kontrira osteoporozi. Kako su namirnice koje sadrže ove minerale česte i lako dostupne, sigurni smo da ćete lako složiti svoju prehranu u kojoj marite za svoje kosti!

Tagovi:

#Osteoporoza #prehrana #Arz.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar