Lifestyle

Prospera – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Prospera i za što se koristi?

Prospera tablete sadrže djelatnu tvar risperidon. što navedeni lijek stavlja u skupinu antipsihotika. Za što se koriste Prospera tablete? Njihova namjena je: Liječenje shizofrenije – psihička bolest kada bolesnik vidi, čuje, osjeti stvari koje ne postoje u realnom svijetu. Navedeno stanje može ostaviti bolesnika sumnjičavog i zbunjenog. Liječenje manije – psihička bolest kada bolesnik osjeća preveliko uzbuđenje, kada je hiperaktivan. Manija pripada u skupinu bolesti koja se zove bipolarni poremećaj.

Kratkotrajnom liječenju – liječenje koje se provodi do 6 tjedana i služi za: Liječenje agresije kod bolesnika koji imaju Alzheimerovu bolest, osobama koje si nanose ozljede, kod djece koja pokazuju agresiju, kod liječenja poremećaja ponašanja. Navedeni lijek može ublažiti simptome, i može zaustaviti ponovni povratak istih. Koliko traje liječenje? Liječenje će ovisiti o težini slučaja, kao i o zdravstvenom stanju osobe. Moguće je kratkotrajno i dugotrajno liječenje, a terapija se dobiva prema težini stanja. Lijek se mora uzimati striktno prema prepisanoj terapiji, te se ne smije ukidati svojevoljno.

Prospera primjena i mjere opreza

Kako se uzimaju Prospera tablete? Lijek će se uzimati prema propisanim dozama liječnika, ili prema uputama o lijeku koje dolaze sa svakim pakiranjem. Navedene tablete ne smiju uzimati osobe koje su: Alergične na djelatnu tvar ili sporedne sastojke lijeka. Ukoliko pacijent primijeti alergijsku reakciju koja se očituje osipom, svrbežu, otoka lica i usni, teškoće s disanjem tada je važno zatražiti liječničku pomoć. Prospera tablete zahtijevaju oprez pri korištenju.

One se ne preporučuju: Osobama koje imaju problema sa srcem ili kardiovaskularnim bolestima, osobama koje imaju povećani rizični faktor za moždani udar, osobama koje pate od demencije ili Parkinsonove bolesti, osobama koje boluju od epilepsije ili šećerne bolesti, muškarcima koji imaju problema sa erekcijom, osobama koje pate od poremećaja funkcije bubrega i jetre.

Prije korištenja navedenog lijeka, obavezni ste upoznati svojeg liječnika sa svojim zdravstvenim stanjem. Navedeni lijek se može kombinirati s drugim terapijama, no one mogu smanjiti ili pojačati učinak lijeka. Lijek se može uzimati neovisno o obroku, prema propisanoj terapiji. Što ako ste uzeli više tableta nego ste trebali? Ukoliko je došlo do predoziranja, potrebno je zatražiti hitnu medicinsku pomoć. Što ako se preskočila doza? Ako ste zaboravili uzeti prepisanu dozu, nije poželjno njeno nadoknađivanje, već krenuti s redovnim uzimanjem dan nakon.

Prospera nuspojave i liječenje

Navedene tablete se dobivaju na liječnički recept. Mogu se kupiti u ljekarni, cijena za 60 tableta po 2 mg iznosi 16 eura. Da li Prospera tablete donose nuspojave? Nuspojave se mogu i ne moraju pojaviti. U najčešće nuspojave ubrajamo: Parkinsonizam – Stanje koje uključuje: Spore kretnje, osjećat stegnutost mišića, trzajni pokreti, spori hod, drhtanje u stanju mirovanja, pojačano slinjenje, gubitak izraza na licu. Osim navedenog, simptomi mogu biti sljedeći: Glavobolja, poteškoće pri spavanju, pospanost, smanjena koncentracija, simptomi prehlade, infekcija mokraćnih puteva, porast težine, pojačan tek, razdražljivost, depresija.

Ostale nuspojave možemo pronaći na upute o lijeku koje dolaze sa svakim pakiranjem. Koliko traje liječenje? Prospera liječenje će ovisiti o težini stanja kod pacijenta. Liječnik će prepisati određenu dozu ovisno o tome da li se liječi shizofrenija, bipolarni poremećaj, agresija, poremećaji u ponašanju. Konzumacija lijeka započinje malenim dozama koje se mogu postepeno povećati. Lijek je važno čuvati izvan dohvata i pogleda djece, u svome originalnom pakiranju. Terapija se ne smije ukidati svojevoljno, već se po poboljšanju stanja treba obratiti svome liječniku. Iskustva pacijenata na navedeni lijek su pozitivna.

Tagovi:

#Prospera #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši