PRP terapija – Zdravstveni saveti


prp terapija

Ne idite pod nož, ovako je lakše i bolje!

Medicina svakim danom napreduje i svakodnevno se pojavljuju nove regenerativne procedure kojima je moguće izbeći hirurške zahvate. Pacijenti koji pate od hroničnog bola u zglobovima, osteoartritisa, povreda tetiva, degenerativnih oboljenja zglobova i hrskavice sada mogu u većini slučajeva izbeći hirurške zahvate i svoje probleme rešiti primenom PRP terapije.

prp-terapija-kolenaOzbiljnije pominjanje ove metode u medijima je počelo nakon neverovatnog oporavka Rafela Nadala od povrede kolena i ponovnog osvajanja vrha ATP liste. Pored Rafaela Nadala, svoj povratak na teren uz primenu PRP terapije ostvario je i poznati igrač golfa, Tajger Vuds.

Šta je PRP terapija?

PRP terapija ili terapija plazmom bogatom trombocitima, predstavlja jedinstven metod korišćenja sopstvenih potencijala organizma u cilju regeneracije, odnosno, obnavljanja tkiva.  Krvne pločice ili trombociti (engleski „Platelets“) ubrzavaju proces zarastanja tkiva. Koristeći krv pacijenta, posebnim metodama izdvajaju se trombociti (krvne pločice) koje se potom ubrizgavaju na povređeno mesto. Kako bi se obezbedilo ubrizgavanje na tačno željeno mesto koristi se ultrazvuk koji omogućuje lakše i preciznije određivanje mesta za ubrizgavanje.

Trombociti nakon ubrizgavanja oslobađaju supstance (Faktori rasta) koje potpomažu proces zarastanja i zaceljenja. Koncentracijom trombocita na jedno mesto povećavamo količinu supstanci koje utiču na rast i potpomažu proces zarastanja.

Kako bi se ubrzali i poboljšali već odlični rezultati koji se postižu primenom ove metode, izdvojena krvna plazma se obogaćuje hijaluronskom kiselinom koja je glavni deo sinovijalne tečnosti zglobova. Time dobijamo takozvani CELULAR MATRIX kojii omogućava još efikasniju regeneraciju tkiva. Detaljnije o Celular Matrix PRP terapiji saznajte ovde.

Kod kojih oštećenja i povreda se primenjuje?

prp-terapija-ramenaPRP terapija ima široku primenu u medici kod stanja u kojima je potrebno ubrzati obnavljanje oštećenog tkiva:

  • Povrede muskuloskeletnog sistema odnosno, povrede mišica, ligamenata, tetiva
  • Degenerativne promen na zglobovima, kukovima, kolenima, skocnim zglobovima
  • Lečenje hroničnih rana,
  • Estetskaj medicina
Pročitajte:  Izračunajte koliko vam je zaista potrebno vode dnevno!

Kako se izvodi PRP terapija?

prp-odvajanje-plazmePacijentu se iz vene uzima 10-40 ml pune krvi, koja se specijalnom metodom prerađuje da bi se izdvojila određena, potrebna količina trombocita. Dobijeni produkt se injekcijom ubrizgava na ranije definisano obolelo ili povredjeno mesto. Cela procedura traje od 15 do 30 minuta i spada u veoma bezbedne intervencije.

Kada se PRP terapija ne sme primenjivati?

Ovu procedure treba izbegavatu u slučajevima kad je pacijent oboleo od nekih akutnih infektivnih stanja, malignih oboljenja ili oboljenja krvi.

Zdravstveni Saveti vam preporučuju da o PRP terapiji i njenim blagodetima, kao i tome gde i kako se najbolje lečiti, saznate na:Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

O autoru

Dodaj komentar