Lifestyle

Puknuće Ahilove tetive – uzrok, simptomi, liječenje

Što je puknuće Ahilove tetive?

Puknuće Ahilove tetive donosi oštru bol na stražnjem djelu naše potkoljenice i ono često onemogućava sposobnost da stojimo ili hodamo uspravno. Ahilova tetiva je najveća tetiva u našem tijelu, ukupno je dugačka od 5 do 6 cm i zaslužna je za povezivanje mišića kosti te pete. Tetive često opisujemo kao vezivno tkivo koje je dio mišića, njihova uloga je spajanje mišića s kostima. Samim time, tetive su svakodnevno izložene velikim silama kod pokreta mišića, što znači da one moraju biti dovoljno elastične i čvrste.

Ahilova tetiva je svakodnevno izložena raznim stresom koji se događa radi svakodnevnog bavljenja fizičkim aktivnostima, što znači da je ona sklona patološkim promjenama. Puknuće Ahilove tetive će obično nastati kada dođe do neizravnog djelovanja određene sile. Točnije, do puknuća dolazi radi naglog te pretjeranog napijanja tetive koja se već našla u napetom stanju. U primjeru, može nastati prilikom pripreme za sprint ili trčanje. Nastaje radi nagle promjene u kretanju stopala. Često navedeno puknuće kategoriziramo kao sportsku ozljedu.

Puknuće Ahilove tetive uzroci i simptomi

Glavni uzrok pucanja Ahilove tetive je neizravno djelovanje sile, no uzroci nastanka mogu biti i degenerativne promjene koje isto tako nose važnu ulogu u puknuću. Tko je podložan navedenom puknuću? Puknuće Ahilove tetive vežemo za fizički aktivne osobe koje vrše stres nad navedenim područjem, no ono se također može pojaviti i kod manje aktivnih osoba koja se naglo odluče baviti određenim sportom. Rekreacijsko bavljenje sportom je prvi razlog zašto se pojavljuje navedeno puknuće.

Koji su simptomi navedenog puknuća? Puknuće Ahilove tetive donosi snažnu bol, osoba često može i čuti zvuk koji podsjeća na pucketanje. Nakon što se puknuće dogodi, osoba će teže hodati, ne može potrčati i ne može stati na prste ozlijeđene noge. Osim navedenog, osoba neće moći savinuti stopalo prema dolje. U većini slučajeva, bol ne mora odmah biti prisutna, ona se može pojaviti tek kada se okolni mišići na nozi ohlade i kada osoba već bude u stanju odmora. Što učiniti? Valja zatražiti liječničku pomoć i do tada primijeniti samopomoć koja je usmjerena na tretiranje bolnog područja.

Puknuće Ahilove tetive liječenje

Kada osoba navedene kako misli da je riječ o puknuću, liječnik će kliničkim te ultrazvučnim pregledom utvrditi da li se dogodilo puknuće Ahilove tetive. Ovisno o nastanku i stupnju puknuća, određuje se proces liječenja. Liječenje može biti operacijsko ili neoperacijsko. Neoperacijske metode se često predlažu starijim osobama koje nisu aktivne u sportu. Ovakav tip liječenja obuhvaća imobilizaciju tetive u određenom roku, nakon kojeg će se nositi specijalna ortoza dok se izvode fizikalne vježbe. Operacijsko liječenje uključuje šivanje tetive, nakon čega slijedi imobilizacija sadrenom čizmom ili određenih ortoza.

Nakon 8 tjedana započinje proces blagog opterećivanja noge putem fizikalne terapije. Da li puknuće Ahilove tetive znači kraj bavljenju sportskim aktivnostima? Ne. Osoba se može vratiti sportskom načinu života, ali tek od 6 do 9 mjeseci nakon operacije i rehabilitacije. Ukoliko se bavite karakterističnim sportom koji opterećuje noge, tada je najbolje savjetovati se s fizikalnim terapeutom oko toga kako se postepeno vratiti sportu bez pretjeranog opterećivanja ozlijeđene noge. Zasigurno slijedi i proces vježbi jačanja, koje ćete svakodnevno morati provoditi doma.

Tagovi:

#Puknuće #Ahilove #tetive #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši